Spondylolys och spondylolistes: orsak, symtom, utredning, behandling

Kotglidning (spondylolistes)

Spondylolistes är ett tillstånd där en av kotorna i ryggraden glider ur sin position. Det är vanligast i nedre delen av ryggen, men kan också uppstå i övre delen av ryggen eller i nacken. Spondylolistes är inte samma sak som när en disk flyttar på sig. Vid kotglidning glider oftast kotan framåt i förhållande till den som ligger under. Orsaken till kotglidning kan vara åldersrelaterade förändringar i kotan eller mjukdelsvävnader som ligger mellan kotorna. Kotglidning kan även bero på traumatiska händelser. Ibland är orsaken en kombination av genetiska faktorer och trauma.

Symptom på kotglidning

Många människor kanske inte inser att de har spondylolistes eftersom det inte alltid orsakar symtom.

Symtomen på kotglidning inkluderar

 • Smärta i nedre delen av ryggen
 • smärta, domningar eller stickningar som sprider sig från nedre delen av ryggen och ner i benen (ischias) – detta händer om benet i ryggraden trycker på en nerv
 • Stelhet eller ömhet i ryggen
 • Krökning av ryggraden (kyfos)

Svårighetsgraden av dessa symtom kan variera från person till person. De vanligaste symptomen är smärta i ländryggen som strålar u i skinkor och baksidan av lårbenen. Vid stora kotglidningar kan nerverna från ryggmärgen som sticker ut mellan kotorna komma i kläm vilket leder till domningar, känselnedsättningar och försvagning av muskler i benen.

Orsakar till kotglidining

Spondylolistes kan orsakas av:

 • Fosterskada i en del av ryggraden – detta kan leda till att den glider framåt
 • Repetitivt trauma mot ryggraden – detta resulterar i att en defekt utvecklas i ryggraden, vilket kan leda till att den glider; det är vanligare hos idrottare som gymnaster och tyngdlyftare
 • Lederna i kotorna blir slitna – detta är vanligare hos äldre människor
 • En plötslig skada eller trauma på ryggraden – såsom en fraktur, som kan leda till att kotan glider fram
 • En deformerad kota – detta kan orsakas av en tumör

När ska du söka vård?

Din allmänläkare kan undersöka din rygg, även om det vanligtvis inte finns några synliga tecken på spondylolistes. Kontakta din vårdcentral/allmänläkare om:

 • Du har ihållande ryggsmärta eller stelhet
 • Du har ihållande smärta i låren eller skinkorna
 • Ryggen böjer sig utåt

Din allmänläkare kan be dig att göra ett rakt benhöjningstest, där du ligger på ryggen medan din allmänläkare håller din fot och lyfter upp ditt ben, håller ditt knä rakt. Detta är ofta smärtsamt om du har spondylolistes. Spondylolistes kan lätt bekräftas genom att ta en röntgen av din ryggrad från sidan medan du står. Detta visar om ett ben i ryggraden har glidit ur position eller om du har en fraktur.

Om du har smärta, domningar, stickningar eller svaghet i benen, kan du behöva ytterligare tester, till exempel en datortomografi eller en magnetkameraundersökning (MRI)

Dessa mer detaljerade undersökningar kan avgöra om du har en komprimerad nerv i ryggen.

Behandling

Hur spondylolistes behandlas beror på dina symtom och hur allvarliga de är. I de flesta fall rekommenderas icke-kirurgiska behandlingar först. Det vi först provar är sjukgymnastik och värktabletter. Om det inte räcker kan en steloperation vara ett alternativ.

Icke-kirurgiska behandlingar

Initiala behandlingar för spondylolistes kan innefatta:

 • En kort viloperiod, att man undviker aktiviteter som att böja sig, lyfta, kontaktsport och friidrott
 • Antiinflammatoriska smärtstillande medel, såsom ibuprofen, eller starkare smärtstillande medel som finns på recept
 • Fysioterapi
 • Om du har smärta, domningar och stickningar i benen kan man erbjuda injektioner med kortison runt den komprimerade nerven och in i mitten av din ryggrad

Dessa behandlingar ger endast tillfällig lindring, men dina symtom kan försvinna helt med tiden.

Ryggkirurgi för spondylolistes

Kirurgi kan rekommenderas om icke-kirurgiska behandlingar inte fungerar och dina symtom är svåra, ihållande eller tyder på att du har en komprimerad nerv i ryggraden. Vilken typ av operation du behöver beror på vilken typ av spondylolistes du har.

Operationen innebär vanligtvis att du slår ihop kotorna i din ryggrad till benen med hjälp av metallskruvar och stavar, och en bit av ditt eget ben tas från ett område i närheten. Skruvarna och stavarna är vanligtvis kvar på plats permanent.

I vissa fall kan skivan mellan benen i ryggraden också tas bort. Det kommer att ersättas av en liten ”bur” som innehåller ett bentransplantat för att hålla benen i ryggraden isär.

Operationen utförs under narkos, vilket innebär att du inte kommer att vara vaken. Kirurgi lindrar ofta många av symptomen på spondylolistes, särskilt smärta och domningar i benen.

Men det är en stor operation som innebär upp till en vecka på sjukhus och en återhämtningsperiod som varar månader, där du måste begränsa dina aktiviteter.

Spinal kirurgi (ryggmärgskirurgi) vid kotglidning medför också risk för potentiellt allvarliga komplikationer.

Dessa inkluderar:

 • Infektion vid operationsstället
 • En blodpropp som utvecklas i en av venerna i benet (djup ventrombos eller DVT)
 • Skador på ryggmärgen, vilket resulterar i fortsatta symtom, domningar eller svaghet i benen, eller, i sällsynta fall, viss förlamning eller nedsatt kontroll av tarm eller urinblåsa

På grund av risken för komplikationer, se till att du diskuterar operationen i detalj med din läkare eller kirurg innan du bestämmer dig för att operera.