Nytt

Håravfall – orsaker, riskfaktorer, behandling och prognos

Introduktion om håravfall

Hårbotten har omkring 100.000 aktiva hårfolliklar som producerar hår med en cyklisk tillväxtfas. Det är normalt att tappa omkring 100 hårstrån varje dag. Under puberteten förändras hårlinjen på grund av hormoner som förändrar utseende och resulterar i att individen ser mer vuxen ut. Detta leder även till högre hårfäste och tinningsvikar.

Ett vanligt problem

Håravfall är ett vanligt problem som drabbar män och kvinnor i alla åldrar. Det är en förlust av hår som kan orsakas av flera olika faktorer såsom:

 • Genetiska faktorer (ärftlighet)
 • Hormonförändringar
 • Medicinska tillstånd
 • Stress
 • Miljöfaktorer
 • Läkemedel

Håravfall kan vara ett stort problem för många människor, eftersom det kan påverka deras självförtroende och livskvalitet.

Två varianter av håravfall

 • Androgen alopeci (den vanligaste varianten)
 • Cicatricial alopeci (skador på hårsäcken)

Androgen alopeci

Håravfall kan delas in i två huvudtyper: androgen alopeci och cicatricial alopeci. Androgen alopeci är den vanligaste formen av skallighet och är oftast associerad med hormonförändringar. Det är vanligare hos män än kvinnor och kan börja när som helst från tonåren till medelåldern. Det är vanligt att håret blir tunnare och att det slutar växa på olika ställen på huvudet.

Cicatricial alopeci

Cicatricial alopeci är en mindre vanlig form av håravfall som orsakas av skador på hårsäckarna. Det kan vara resultatet av infektioner, kemiska skador eller skador orsakade av vissa mediciner. Denna typ av håravfall leder ofta till permanent håravfall.

Kort om behandling

Det finns flera behandlingar för håravfall som kan hjälpa till att minska effekterna. Behandlingarna inkluderar läkemedel, laserterapi, transplantationer och andra kirurgiska procedurer.

Läkemedel som minoxidil och finasterid har visat sig vara effektiva för att behandla androgen alopeci, medan laserterapi och transplantationer har visat sig vara effektiva för att behandla cicatricial alopeci.

Förutom medicinsk behandling finns det också andra saker som man kan göra för att minska risken för håravfall eller förbättra utseendet på det befintliga håravfallet.

Dessa inkluderar att undvika stylingprodukter som innehåller alkohol eller starka kemikalier, använda en mild schampo, undvika att tvätta håret för ofta, undvika att använda värmeverktyg för ofta och att ta vitaminer som innehåller biotin och zink.

Symtom och tecken på håravfall

Håravfall kan komma successivt eller plötsligt. Det beror på vad den bakomliggande orsaken till håravfallet är och även ålder samt kön som avgör.

 1. Ökad tjocklek av hårsäckarna: Hårsäckarna blir tjockare och håret blir tunnare, vilket leder till att håret börjar falla ut.
 2. Fläckvis håravfall: Vissa tappar håret fläckvis och det behöver inte endast vara hårbotten som är drabbat utan även skägget eller annat kroppshår kan påverkas. Tillstånd som kan orsaka fläckvis håravfall är alopecia areata.
 3. Plötsligt håravfall: Detta uppstår i samband med plötsliga livshändelser, fysiska eller känslomässiga som kan orsaka plötsligt håravfall.
 4. Gradvis förtunnat hår: Det finns mindre hår på huvudet, vilket gör att det ser skalligt ut.
 5. Förändringar i hårfärg: Håret kan bli grått eller blekt, eller det kan förlora sin glans.
 6. Förtjockning av skalpen: Skalpen kan bli tjockare och kännas stramare än vanligt.
 7. Förtjockning av hårstråna: Stråna kan bli tjockare och kännas stumma när man rör dem.

Orsaker till håravfall

Telogent håravfall

Androgent håravfall

Detta är den vanliga manliga varianten av håravfall som uppstår på grund av ökad känslighet för hormonet testosteron hos hårsäcken som så småningom går i involution (tillbakabildning). Detta drabbar genetiskt predisponerade män och kan börja efter puberteten redan vid 17-18 års ålder. Vanligen manifest i medelåldern hos mer än hälften av alla män.

Kvinnligt håravfall beror till stor del också på testosteron liksom vid manligt håravfall, föreligger här en genetisk disposition och testosteronkänsliga hårsäckar. Debuterar senare än manligt vid 25-30 års ålder och drabbar ca 10 % av kvinnorna.

Som ett led i det allmänna åldrandet får man en reduktion av antalet aktiva hårsäckar, runt 20-30 %. Drabbar såväl män som kvinnor. Kan även börja tidigt i vuxen ålder.

Kort sammanfattning av orsaker till håravfall:

 1. Ärftlighet: Den vanligaste orsaken till håravfall är ärftlig benägenhet som ökar med stigande ålder. Detta kallas för androgent håravfall eller androgen alopeci.
 2. Åldrande: Håret blir tunnare och glesare hos de flesta med ökande ålder.
 3. Hormonella förändringar: Hormonella förändringar kan uppstå vid en rad sjukdomar men även under normala tillstånd såsom graviditet, förlossning eller klimakteriet.
 4. Läkemedel: Flera läkemedelsbehandlingar kan leda till håravfall såsom cellgifter mot cancer, p-piller, högt blodtryck eller andra hjärtmediciner.
 5. Brist på näringsämnen: Brist på vitaminer och mineraler kan ge upphov till håravfall, exempelvis järn, vitamin B12 eller folsyra.
 6. Strålningsbehandling: Strålningsbehandling mot cancer kan ge upphov till håravfall.
 7. Stress: Det är vanligt att tappa hår i samband med stressande situationer. Håravfallet börjar oftast 2–3 månader efter den stressiga perioden och håret växer oftast tillbaka efter en period.

Hur håravfall diagnostiseras

Fysisk undersökning

Under den fysiska undersökningen kommer läkaren att titta på hårbotten och håret för att se om det finns tecken på håravfall. De kan också ta hudprover för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka håravfall. Om läkaren misstänker att håravfall är orsaken till håravfallet kan de ordinera ytterligare tester.

Ett vanligt prov som utförs vid diagnos av håravfall är en mikroskopisk undersökning av hårstråna som tar reda på hur många hårstrån som har fallit ut och hur många som fortfarande är aktiva. Detta prov kan också användas för att avgöra om håravfallet beror på genetiska eller miljömässiga faktorer.

Blodprov

Andra tester som kan användas vid diagnos av håravfall inkluderar blodprov för att utesluta hormonella störningar. Ibland kan läkaren också rekommendera en biopsi av huden för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka håravfall.

Om läkaren misstänker att håravfall beror på en hormonell störning kan de ordinera ytterligare tester, såsom ett sköldkörtelhormonscreening eller en testosteronnivåtest. Om resultaten visar att patienten har låga nivåer av vissa hormoner kan läkaren ordinera behandling med hormoner för att återställa balansen.

Blodprover inkluderar följande:

 • CRP – inflammation
 • Hb – blodvärde
 • LPK – inflammation
 • Urinsticka – inflammation
 • Tyroideaprover (TSH, T4) – sköldkörtelprover
 • Eventuellt riktad provtagning, t ex ANA, RF, anti-CCP – antikroppar/inflammation

Hur håravfall behandlas

Medicinsk behandling

En vanlig behandling för håravfall är medicinering. Läkemedel som minoxidil och finasterid har visat sig vara effektiva för att behandla håravfall. Minoxidil är en topisk lösning som appliceras direkt på hårbotten och hjälper till att stimulera hårväxt.

Finasterid är en tablett som tas oralt och fungerar genom att blockera effekterna av det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT). Detta hjälper till att minska skalligheten.

Det finns egentligen inga effektiva behandlingar idag som leder till komplett återväxt av förlorat hår. Det finns dock flera behandlingar som prövats såsom lokal sensibilisering, lokalirritation, ljusbehandling, hypotermibehandling, tabletter med steroider (kortison) eller zink.

Vid fläckvis håravfall finns många andra behandlingar såsom lokal kortisonlösning men självläkning är att föredra.

Behandling vid androgent håravfall

Ett stort antal behandlingar har lanserats men egentligen finns ingen behandling som ger god återväxt av hår. Rogaine har i kliniska läkemedelsstudier visat att det ökar återväxten av hår en aning men att effekten nästan försvinner helt när man avslutar med behandlingen. För att behålla håret måste behandlingen fortsätta dagligen.

Hårtransplantation och PRP är nog de mest effektiva behandlingarna mot håravfall. PRP innebär att en vårdgivare injicerar egna blodplättar och blodceller från patienten i hårbotten efter centrifugering för att stimulera återväxten av hår.

Hur håravfall kan förebyggas

Undvik sånt som skadar håret

Först och främst är det viktigt att ta hand om ditt hår på rätt sätt. Använd inte för starka produkter som kan skada håret, och undvik att använda heta stylingverktyg som locktångar eller plattänger. Försök också att inte borsta ditt hår för ofta eller för hårt, eftersom detta kan skada hårsäckarna.

Balanserad kost

Det är också viktigt att äta en balanserad kost som innehåller alla de näringsämnen som behövs för att hålla håret friskt. Försök att inkludera livsmedel som är rika på zink, järn, protein och B-vitaminer, eftersom dessa ämnen har visat sig vara viktiga för att bibehålla starka och friska hårstrån.

Hantera stress

Stress är också en vanlig orsak till håravfall, så det är viktigt att lära sig att hantera stress på ett effektivt sätt. Försök att ta tid för dig själv varje dag, och prova olika avslappningstekniker som yoga eller meditation. Du kan också prata med din läkare om andra metoder för stresshantering.

Komplikationer till håravfall

Håravfall är ett vanligt tillstånd som ofta förekommer hos män, men det kan också drabba kvinnor. Det är en sjukdom som orsakas av genetiska faktorer eller andra yttre faktorer som stress och miljöfaktorer. Håravfall kan leda till komplikationer som kan ha stor inverkan på livskvaliteten.

Komplikationer till håravfall inkluderar:

 1. Psykologiska problem: Människor med håravfall har ofta låg självkänsla och kan uppleva depression, ångest och social isolering. Det kan leda till att de inte vill gå ut eller delta i aktiviteter som involverar andra människor.
 2. Fysiska problem: Håravfall kan leda till hudirritation och infektioner på grund av exponering för solen. Detta kan leda till att huden blir torr, kliande och irriterad. Det kan också leda till att hårbotten blir inflammerad och att det bildas sår.
 3. Sociala problem: Människor med håravfall kan uppleva diskriminering och mobbning från andra människor. De kan också uppleva att de inte passar in eller att de inte är vackra nog. Det kan leda till att de undviker sociala situationer eller att de inte känner sig bekväma med att visa sig offentligt.

För att förhindra komplikationer till håravfall är det viktigt att ta hand om hårbotten ordentligt, använda solskyddskräm och undvika stressande situationer. Det är också viktigt att se till att man har en god självkänsla och positiv inställning till livet, så att man inte låter skalligheten påverka ens livskvalitet negativt.

Prognosen vid håravfall

Prognosen för håravfall beror på orsaken och behandlingen som ges. Om det beror på en infektion eller hormonell obalans, kan prognosen vara gynnsam om behandlingen är effektiv.

Om det beror på medicinering, kan läkaren byta ut medicinen mot en annan med mindre biverkningar som inte leder till håravfall.

Om det beror på stress, kan prognosen vara gynnsam om patienten tar itu med sina stressrelaterade problem. I vissa fall kan håret aldrig växa tillbaka helt, men det finns möjligheter att minska håravfallet genom att använda produkter som minskar torrhet och stimulerar nytt hårväxt.

Differentialdiagnoser till håravfall

Den vanligaste formen av håravfall är androgen alopeci. Denna typ av håravfall är vanligast hos män och kännetecknas av en gradvis försvagning av håret på hjässan och templet, samt en förskjutning av hårbotten mot nacken. Androgen alopeci är ofta associerad med en ökning av det manliga hormonet testosteron.

Telogen effluvium

En annan typ av håravfall som kan misstas för androgen alopeci är telogen effluvium. Denna typ av håravfall är vanligare hos kvinnor och kännetecknas av en plötslig försvagning av håret, som ofta börjar i hjässan och templet men kan spridas till hela huvudet. Telogen effluvium orsakas oftast av stress eller medicinering, och kan vara reversibel om den underliggande orsaken elimineras.

Alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som orsakar plötslig håravfall. Denna typ av håravfall kännetecknas av runda, ljusa fläckar på huvudet där håret har fallit ut. Alopecia areata kan ibland leda till total skallighet, men det finns behandlingar som kan minska risken för detta.

Cicatricial alopecia

Till slut finns det en sista typ av håravfall som kallas cicatricial alopecia. Detta är en sällsynt form av håravfall som orsakas av inflammation i hårsäckarna, vilket leder till att de permanent stängs igen.

Cicatricial alopecia kännetecknas ofta av små runda fläckar med torrt, skalat hud och ibland små blodkärl på ytan. Det finns inget botemedel mot cicatricial alopecia, men det finns vissa behandlingar som kan lindra symtomen.

Att veta vilken typ av håravfall som är aktuell är viktigt för att avgöra vilken behandling som är lämpligast. Differentialdiagnoser kan användas för att avgöra vilken typ av håravfall som är aktuell, och dessa inkluderar androgen alopeci, telogen effluvium, alopecia areata och cicatricial alopecia.

Innehåll