Skabb: smitta, djuret, utredning, egenvård, behandling

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett kvalster som heter Sarcoptes scabiei. Vid infektion så lägger honorna ägg under huden på värden vilket oftast leder till en allergisk reaktion. Detta ger stark klåda som tenderar att vara värre på natten. Det är också vanligt att man får utslag där äggen har lagts. Skabb smittar genom längre kroppskontakt så som vid samlag eller barnlek. Skabb behandlas med salva så som tenutex. Det är inte ovanligt att man behandlas hela hushåll samtidigt för att undvika återsmitta.

Skabbdjuret, Sarcoptes scabiei. i mikroskop. Källa: Wikimedia commons

Vad är skabb?

Skabb är en sjukdom som ger intensiv klåda, speciellt nattetid. Det orsakas av ett kvalseter som ofta kallas för “skabbdjuret” men på latin heter det Sarcoptes scabiei. Vid infektion så har en hona kommit till en människa och bestämt sig för att lägga ägg i dens hud. Den väljer ofta arma ställen så som hudveck. 

Skabbdjuret

Skabbdjuret är ett parasitiskt kvalster som lägger sina ägg på pälsdjur och människor. Skabbdjuret är mycket litet och blir 0,3 mm stor som fullt vuxen, man kan alltså knappt se den med blotta ögat. Honor av skabbdjuret kan leva i 1-2 månader då de kan lägga ca 3 nya ägg per dag. Hanen lever bara i ca 10 dagar tills de har fullgjort befruktning. Skabb är anpassade för att leva i huden, men de klarar sig utanför huden i 1-2 dygn.

Livscykel

Skabbdjurets livscykel börjar med att en hona hittar till en värd och lägger sina ägg i överhuden. Här ligger äggen i ca 50 timmar, efter detta kläcks de och blir till larver. Larverna gräver då gångar och tar sig högre upp i hudens lager. I huden kommer de ligga i ca 7-9 dagar där de går igenom flera utvecklingsstadier. Efter detta är de fullvuxna, hanarna kommer då att gå genom honornas gångar och befrukta dem, efter befruktning dör hanen. Den befruktade honan tar sig därefter ut ur huden för att leta reda på en ny plats att lägga ägg på, detta kan vara på samma individ eller någon helt annan.

Symptom

Vid insjuknandet av skabb så tar det 3-6 veckor från smittotillfället tills man utvecklar symtom. Om man har haft skabb tidigare kan dock symtomen komma betydligt snabbare. Det huvudsakliga symtomet är en intensiv klåda som blir starkare på natten, ibland blir den så störande att man inte kan sova. Man kan även se utslag och rodnader, dessa syns oftast på varma ytor så som hudveck, dessa kan inludera:

  • Ljuskar
  • Mellan fingrar
  • Mellan tår
  • Navel
  • Under bröst
  • Runt det manliga könet
  • Armhålor
  • Knäveck
  • Fotsulor

Hur smittar skabb?

Skabb smittar genom hud mot hud kontakt under längre tid. Detta sker inte så ofta i vardagen för de flesta personerna, utan det sker mest när man sover med någon annan, barn leker eller samlag. Om man har på sig kläder som skyddar skabben så smittar den inte lika enkelt.

Vem får skabb?

Skabb drabbar oftast unga barn som är på dagis eller tonåringar. Detta är då dessa grupper i större utsträckning har kroppskontakt med människor utanför ens familj. Detta är för att skabb kräver en längre kroppskontakt med någon annan för att smitta. Exempel på detta är vid samlag eller vid barnalek. När dessa individer har smittats så är det vanligt att de i sin tur smittar sin familj.

Komplikationer

Vid skabb så får man en stark klåda som ofta leder till att man kliar sig mycket. När man kliar så bryter man ner den naturliga skyddsbarriären som huden utgår, denna skyddar os mot diverse bakterier och infektioner. Därav uppnar man upp sig själv för infektioner om man kliar för mycket. Oftast handlar det om svinkoppor (impetigo). Detta behandlas genom att tvätta infektionsstället samt att sluta klia på det.

Allvarligare former

Vid en normal skabbinfektion på en frisk individ så brukar man enbart få 10-15 st skabbdjur som är aktiva. Men för personer som har ett svagt immunförsvar, så som vid AIDS, ålderdom eller leukemi (blodcancer) så kan man bli infekterad av miljontals skabbdjur. Detta kallas för Norsk skabb (Crusted scabies). Vid detta så blir huden full med skorpor och utslag. Detta är ett mycket ovanligt tillstånd och drabbar inte friska personer.

När ska man söka läkare?

Oftast så kommer skabb att vara så problematiskt att man behöver uppsöka sin läkare. Läkaren kommer då att undersöka dig och gå igenom din hud för att leta efter gångar där skabbdjuret bor. Här använder man lupp och ser gångarna som är centimeterlånga och i slutet av detta kan man se skabbdjurets huvud, Där kan man ta upp ett skabbdjur och undersöka den under mikroskop. Om man bekräftar att det faktiskt är skabb så kommer man få en behandling.

Skabbgång i lupp. Källa: Wikimedia commons

Behandling

I första hand så utgörs behandlingen av Tenutex, en parasitdödande salva. Behandlingen fungerar genom att man först tvättar hela kroppen och sedan så smörjer man in sig med 50-60 gram Tenutex, hela kroppen ska smörjas in förutom huvudet. Sedan ska man ha på salvan under ett dygn, efter detta får man tvätta kroppen. Behandlingen kan behövas upprepas, men detta beror på allvarlighetsgrad och regionala rutiner. 

Det finns även behandling med tabletter i form av Ivermectin, detta används om man är allergisk mot Tenutex.

Man kan ha fortsatt klåda efter behandlingen, men detta ska gå över på 2 veckors tid. Om man får klåda efter behandlingen så kan man vara hjälpt av kortisonkräm. 

Behandling av hushåll

Andra personer som bor i samma hushåll bör också behandlas med Tenutex. Detta bör ske oberoende av symtom hos dessa. Personer som har haft närkontakt med den insjuknade bör också behandla sig. Symtom avgör dock hur många gånger som man behöver behandla sig med Tenutex.

Icke-medicinsk behandling

Eftersom att skabbdjuret kan leva upp till ett dygn utanför människan så är det viktigt att vidta åtgärder så att den inte klarar av att komma tillbaka och orsaka en ny infektion. Detta bör inkludera

  • Tvätta samtliga kläder som använts under infektionen i 60 grader. 
  • Kläder som ej kan tvättas läggs i stängda plastpåsar i 3 dagar
  • Tvätta på första dagen av behandling.

Du kan även lindra din klåda genom att kyla ner huden med kalla duschar eller trasor. Du kan även testa kylande hudbalsam, du kan t.ex. ställa in hudkräm i kylen och smörja på huden för att lindra klådan. Man kan även använda receptfria anti-histaminer så som Loratadin.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.