Sjukdom

1 min läsning

Sjukdom

MinusRelaterade sidor

Human taeniasis är en parasitisk infektion orsakad av tre bandmask arter, T. saginata (känd som nötbandmask), T. solium (fläskbandmask) och T. asiatica (den asiatiska bandmask). Människor är de enda värdarna för dessa Taenia-bandmaskar . Människor passerar bandmask segment och/eller ägg i avföring och förorenar jorden i områden där sanitet är dålig. Taenia-ägg kan överleva i en fuktig miljö och förbli smittsamma i dagar till månader. Kor och grisar smittas efter utfodring i områden som är förorenade med Taenia-ägg från avföring från människor. Väl inne i kon eller grisen kläcks Taenia-äggen i djurets tarm och migrerar till tvärstrimmiga muskler för att utvecklas till cysticerci, vilket orsakar en sjukdom som kallas cysticerkos. Cysticerci kan överleva i flera år i djurmuskler. Människor blir smittade med bandmaskar när de äter rå eller underkokt nötkött eller fläsk som innehåller infektiv cysticerci. Väl inne i människor, Taenia cysticerci migrera till tunntarmen och mogna till vuxna bandmaskar, som producerar segment och ägg som passerar i avföring.

Symptom

De flesta personer med bandmask infektioner har inga symtom eller milda symtom. Patienter med T. saginata taeniasis upplever ofta fler symtom än de med T. solium eftersom T. saginata bandmask är större i storlek (upp till 10 meter (m)) än T. solium (vanligtvis 3 m). Bandmaskar kan orsaka matsmältningsproblem, inklusive buksmärta, aptitlöshet, viktminskning och magbesvär. Det mest synliga symptomet på taeniasis är den aktiva passningen av proglottider (bandmask segment) genom anus och i avföring. I sällsynta fall blir bandmask segment inlämnade i bilagan, eller gall- och bukspottskörtelkanalerna.

Infektion med T. soliumbandmaskar kan resultera i human cysticerkos, vilket kan vara en mycket allvarlig sjukdom som kan orsaka anfall och muskel- eller ögonskador.

Mer om: cysticercosis

Taenia saginata orsakar inte cysticerkos hos människor. Det är inte klart om T. asiatica orsakar cysticercosis hos människor eller inte.

Senaste av Blog