Sjukdom

2020-02-29
1 min läsning

Sjukdom

Minusrelateradesidor

När en person är infekterad med skabb kvalster första gången uppträder symtomen vanligtvis inte på upp till två månader (2—6 veckor) efter att ha blivit angripen. En angripen person kan dock fortfarande sprida skabb under denna tid trots att han/hon inte har några symtom.

Om en person har haft skabb tidigare, uppträder symtom mycket tidigare (1-4 dagar) efter exponering. En angripen person kan överföra skabb, även om de inte har symtom tills de behandlas framgångsrikt och kvalster och ägg förstörs.

Vanliga symptom

De vanligaste symtomen på skabb, klåda och hudutslag orsakas av sensibilisering (en typ av ”allergisk” reaktion) mot parasitens proteiner och avföring. Allvarlig klåda (klåda), särskilt på natten, är det tidigaste och vanligaste symptomet på skabb. En finnliknande (papulär) kliande (pruritisk) ”skabb utslag” är också vanligt. Klåda och hudutslag kan påverka mycket av kroppen eller begränsas till vanliga ställen som:

  • Mellan fingrarna
  • Armbåge
  • Armpit
  • Penis
  • bröstvårta
  • Midja
  • Skumblad

Huvud, ansikte, nacke, handflator och sulor ofta är involverade i spädbarn och mycket små barn, men oftast inte vuxna och äldre barn.

Små hålor ses ibland på huden; dessa orsakas av den kvinnliga skabb kvalster tunneln strax under ytan av huden. Dessa hålor verkar som små upphöjda och krokiga (serpiginösa) gråvita eller hudfärgade linjer på hudytan. Eftersom kvalster ofta är få i antal (endast 10-15 kvalster per person) kan dessa burrows vara svåra att hitta. De finns oftast i bandet mellan fingrarna, i hudvecken på handleden, armbågen eller knäet och på penis, bröst eller axelblad.

Möjliga komplikationer

Den intensiva klåda av skabb leder till repor som kan leda till hudsår. Såren blir ibland infekterade med bakterier på huden, såsom Staphylococcus aureus eller beta-hemolytiska streptokocker. Ibland kan bakteriell hudinfektion leda en inflammation i njurarna som kallas post-streptokock glomerulonefrit.

Crusted (norska) skabb

Crusted skabb är en allvarlig form av skabb som kan påverka äldre, personer som är immunförsvagade eller personer som har tillstånd som hindrar dem från klåda och/eller repor (ryggmärgsskada, förlamning, förlust av känsla, mental svaghet). Crusted scabies kännetecknas av blåsor och tjocka skorpor över huden som kan innehålla många kvalster. Klåda (klåda) kan vara frånvarande i crusted skabb på grund av patientens förändrade immunstatus eller neurologiska tillstånd. Eftersom de är angripna med stort antal kvalster (upp till 2 miljoner) är personer med crusted scabies mycket smittsamma. Personer med crusted skabb får inte visa de vanliga tecknen och symtomen på skabb som det karakteristiska hudutslaget eller klåda (klåda).

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion