Nytt

Mjälleksem (seborroiskt eksem) – orsaker, symtom, behandling och prognos

Allt om mjälleksem (seborroiskt eksem)

Seborroiskt eksem, även känt som mjälleksem, är en vanlig hudsjukdom som orsakar torr, fjällande och kliande hud. Det kan drabba alla åldrar, men det är vanligast hos vuxna mellan 20 och 40 år. Sjukdomen är vanligare hos män än hos kvinnor.

Överproduktion av talg

Seborroiskt eksem orsakas av en överproduktion av talg (olja) som produceras av talgkörtlarna i huden. Talg produceras för att skydda huden mot yttre påfrestningar och för att hålla den fuktig. När det finns för mycket talg, bildas det små, vita fläckar som kallas seborroiska plack. Dessa plack kan bli inflammerade och orsaka klåda och irritation.

Kort om symtom

Seborroiskt eksem kan uppstå var som helst på kroppen, men det är vanligast i hårbotten, på ansikte, bröst, rygg och armar. Symtom inkluderar torrhet, fjällande hud, klåda och ibland rodnad. Det kan också leda till att huden blir tjockare. Vid obehandlad mjälleksem syns oftast rodnaden lång hårkanten.

Kort om behandling

Behandlingen av seborroiskt eksem varierar beroende på svårighetsgraden av sjukdomen. För mildare fall rekommenderas ofta lokala behandlingar som lotioner eller salvor som innehåller hydrocortison eller antifungala medel.

För mer svåra fall kan systemiska läkemedel som antibiotika eller immunmodulerande läkemedel ordineras. I vissa fall kan ljusbehandling eller laserbehandling användas för att minska inflammationen.

För att förebygga seborroiskt eksem är det viktigt att ta hand om sin hud genom att undvika irriterande produkter och att regelbundet använda en mild tvål och fuktkräm som passar din hudtyp. Det är också viktigt att undvika stress och att försöka ha en god natts sömn varje natt.

Symtom och tecken på seborroiskt eksem (mjälleksem)

Seborroiskt eksem (mjälleksem) är en hudsjukdom som orsakar inflammation och klåda i huden. Det kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos vuxna.

Tecken på seborroiskt eksem inkluderar:

  1. Torr, fjällande hud
  2. Fläckar av röd, inflammerad hud
  3. Klåda
  4. Gulskorpa på huden
  5. Ökat håravfall
  6. I vissa fall fett/oljigt hår

Seborroiskt eksem kan förekomma på olika delar av kroppen, men det är vanligast på följande kroppsdelar:

  1. Huvudet (i hårbotten)
  2. På ögonbrynen och i ansiktet
  3. Bröst och ryggen

Om du tror att du har seborroiskt eksem, bör du rådfråga en hudläkare. De kan göra en undersökning och ge råd om behandling. Behandlingen kan innebära att du använder schampo och hudkräm som minskar inflammation och klåda, och kan också inkludera mediciner som tas oralt eller som appliceras topiskt på huden.

Orsaker till seborroiskt eksem (mjälleksem)

Genetiskt

Seborroiskt eksem, även känt som mjälleksem, är en vanlig hudsjukdom som orsakar kliande, torra och skaliga fläckar på huden. Det kan drabba alla åldrar, men är vanligast hos vuxna. Orsakerna till seborroiskt eksem är inte helt klara, men det finns några faktorer som har visat sig vara associerade med sjukdomen.

Ärftlighet förekommer för en variant av seborroisk eksem som kallas för seborroisk dermatit.

Talg

En av de vanligaste orsakerna till seborroiskt eksem är en överproduktion av talg. Talg är en fet substans som produceras av talgkörtlar i huden och fungerar som en skyddande barriär mot bakterier och andra skadliga ämnen. När talgproduktionen ökar, kan det leda till att huden blir för fet och att bakterier och svampar trivs bättre. Detta kan leda till irritation och inflammation i huden, vilket kan orsaka seborroiskt eksem.

Stress

En annan faktor som kan bidra till utvecklingen av seborroiskt eksem är stress. Stress kan leda till att immunförsvaret svagas, vilket gör att huden blir mer mottaglig för infektioner och allergiska reaktioner. Det kan också leda till att talgproduktionen ökar, vilket ytterligare försvårar problemet.

Vinter

Under vinterperioderna försämras vanligtvis tillståndet. Det är viktigt att ta hand om håret och hårbotten extra mycket under vintertider. Det är även känt att tillståndet förbättras under solexponering.

Även om det inte finns någon specifik behandling för seborroiskt eksem, finns det några saker du kan göra för att lindra symptomen. Först och främst bör du undvika irriterande produkter som parfym eller tvål som innehåller alkohol, samt undvika att använda starka rengöringsmedel eller andra kemikalier på huden.

Du bör också regelbundet använda en mild tvål och fuktkräm för att hålla huden mjuk och smidig. Om du har svårt att kontrollera din talgproduktion, kan det vara bra att prata med din läkare om olika mediciner som kan hjälpa dig med detta.

Hur seborroiskt eksem (mjälleksem) diagnostiseras

Fysisk undersökning

För att diagnostisera seborroiskt eksem måste läkaren göra en fysisk undersökning av huden. Detta innebär att läkaren kommer att titta noga på huden för att se om det finns några tecken på eksem.

Om läkaren misstänker att seborroiskt eksem orsakas av en infektion kan ytterligare tester utföras. Dessa inkluderar blodprover för att utesluta andra sjukdomar, samt hudbiopsi för att ta reda på vilken typ av bakterie som orsakar infektionen.

Efter diagnosen har ställts kan läkaren börja behandla seborroiskt eksem med receptbelagda läkemedel som salvor och krämer. Ibland kan läkaren också rekommendera livsstilsförändringar som att undvika stress och äta en balanserad diet med mycket frukt och grönsaker.

Hur seborroiskt eksem (mjälleksem) behandlas

Kortisonsalva

Det finns olika typer av behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtom och minska risken för återfall. Den vanligaste behandlingen är att använda receptfria läkemedel såsom kortisonkräm eller salicylsyra. Dessa läkemedel kan hjälpa till att lindra symtom och förhindra att eksemet blir värre.

Antisvamp- och zink schampo

För att förbättra hudens utseende och förhindra att eksemet blir värre, kan det vara nödvändigt att använda speciella schampon som innehåller antifungala ingredienser som ketokonazol eller ciklopirox. Schampon kan hjälpa till att bekämpa bakterier och svampar som kan orsaka eller förvärra eksemet. Zink schampo är också effektivt mot mjälleksem.

Om det inte finns någon effekt från receptfria läkemedel eller schampon, kan det vara nödvändigt att ta kontakt med en läkare för mer aggressiv behandling. Läkaren kan ordinera starkare läkemedel såsom kortisonbehandling. I vissa fall kan ljusbehandling vara nödvändigt för att minska symtom och förbättra hudens utseende.

Livsstilsförändringar

För att undvika att eksemet blir värre, är det viktigt att undvika irriterande produkter som alkoholhaltiga lotioner, parfymerade tvålar och andra produkter som innehåller kemikalier som kan irritera huden. Det är också viktigt att undvika stress och försöka ha en regelbunden sovrutin. Att dricka mycket vatten och äta en balanserad kost kan också hjälpa till att stödja hudens normala funktioner.

Hur seborroiskt eksem (mjälleksem) kan förebyggas

Trots att mjälleksem inte är farligt, kan det vara mycket obehagligt och störande. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förebygga seborroiskt eksem.

Först och främst bör du undvika att använda produkter som innehåller starka kemikalier eller parfymer. Dessa typer av produkter kan irritera huden och orsaka eksemutbrott. Istället bör du använda milda rengöringsprodukter som är speciellt utformade för att vara skonsamma mot huden.

Du bör också se till att skydda din hud från yttre miljöfaktorer som solens strålar, vind och kyla. Använd en lämplig solskyddsprodukt med minst SPF 30 och ta extra försiktighet när du är ute i extrema väderförhållanden.

Att hålla huden fuktig är också viktigt för att förebygga seborroiskt eksem. Använd en mjukgörande lotion efter att du har duschat eller badat för att återfukta huden. Undvik produkter som innehåller alkohol eftersom de kan torka ut huden ytterligare.

Om du har seborroiskt eksem bör du undvika stressande situationer så mycket som möjligt. Stress kan orsaka utbrott av eksem och göra dem värre. Försök att ta lugna promenader, läsa en bok eller lyssna på lugn musik när du känner dig stressad.

Komplikationer till seborroiskt eksem (mjälleksem)

Infektioner

En av de vanligaste komplikationerna till seborroiskt eksem är infektioner. När huden blir skadad av eksemet kan bakterier tränga in och orsaka infektioner. Dessa infektioner kan vara svåra att behandla och kan leda till ytterligare symptom som feber, värk och utslag.

Hyperpigmentering

En annan komplikation som kan uppstå vid seborroiskt eksem är hyperpigmentering. Hyperpigmentering innebär att huden får en mörkare färg i områden som har drabbats av eksem. Det kan ta flera månader för hyperpigmenteringen att försvinna helt, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att minska effekterna.

Psykosociala problem

Kronisk seborroiskt eksem kan också leda till psykosociala problem. Eksemet kan göra att man känner sig osäker och självmedveten om sin utseende, vilket kan leda till depression och ångest. Det är viktigt att ta hand om både den fysiska och den psykosociala delen av sjukdomen för att undvika dessa problem.

För att undvika komplikationer till seborroiskt eksem är det viktigt att behandla sjukdomen så tidigt som möjligt. Det finns olika typer av mediciner som kan användas för att lindra symptom och minska risken för infektioner.

Undvik utlösande faktorer

Det är också viktigt att undvika irriterande ämnen som parfym, alkoholhaltiga produkter och starka tvättmedel som kan irritera huden ytterligare. Om du har seborroiskt eksem bör du rådgöra med din läkare om vilken behandling som passar dig bäst.

Prognosen vid seborroiskt eksem (mjälleksem)

Prognosen för seborroiskt eksem är god om det behandlas korrekt. Seborroiskt eksem är en kronisk sjukdom som ofta kommer och går. Det kan vara svårt att förutsäga när det ska uppstå eller försvinna.

Behandlingen av seborroiskt eksem beror på symptomens svårighetsgrad. För mildare fall kan receptfria läkemedel som innehåller salicylsyra eller mjukgörande krämer användas för att lindra symtom. För mer svåra fall av seborroiskt eksem kan receptbelagda läkemedel som kortikosteroider, antifungala läkemedel eller immunmodulerande läkemedel ordineras.

Prognosen för seborroiskt eksem är god om det behandlas korrekt. Om du har seborroiskt eksem bör du tala med din läkare om vilken typ av behandling som är bäst för dig. Om du inte följer din läkares instruktioner kan symtomen bli värre och prognosen sämre.

Differentialdiagnoser till seborroiskt eksem (mjälleksem)

Det finns flera olika typer av differentialdiagnoser som kan förväxlas med seborroiskt eksem. Dessa inkluderar atopisk dermatit, psoriasis och infektiösa hudutslag.

Atopisk dermatit eller seborroisk dermatit

Atopisk dermatit eller seborroisk dermatit är en vanlig hudsjukdom som orsakar torrhet, klåda och rodnad. Det är vanligast hos barn och ungdomar, men kan också förekomma hos vuxna. Symptomen på atopisk dermatit skiljer sig från seborroiskt eksem genom att det vanligtvis har en mer uttalad rodnad och klåda. Det kan också ha en tendens att uppträda i veck och krustor.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar skalande, rödaktiga fläckar på huden. Det kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos vuxna. Psoriasis skiljer sig från seborroiskt eksem genom att det ofta har en mer uttalad skalning och ibland förekommer små blodblåsor.

Infektiösa hudutslag

Infektiösa hudutslag är vanliga hudinfektioner som orsakas av bakterier eller virus. De kan orsaka rodnad, klåda och utslag på huden. Infektiösa hudutslag skiljer sig från seborroiskt eksem genom att de ofta har en mer uttalad rodnad och ibland förekommer blåsor eller sår på huden.

Innehåll