Åldersvårtor (mjällvårtor eller seborroisk keratos) – orsaker, symtom, behandling, uppföljning och prognos

2022-12-25
7 min läsning

Allt om seborroisk keratos

En hudsjukdom

Seborroisk keratos är en hudsjukdom som orsakar skalande, röda, torra och ibland kliande fläckar på huden. Det är den vanligaste formen av hudinflammation som drabbar människor och kan förekomma i alla åldrar. Sjukdomen är vanligast hos personer med olika typer av fet hud, såsom personer med akne, atopisk dermatit eller psoriasis. Det finns olika typer av seborroisk keratos, inklusive mild, måttlig och svår.

Symtom på seborroisk keratos inkluderar skalning och rödhet i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Fläckarna kan vara torra eller kliande och ibland följs de av små blåsor som kan bryta ut. I vissa fall kan det finnas små knölar eller krustor som bildas på huden.

Talgkörtlarnas roll vid seborroisk keratos

Seborroisk keratos orsakas av en överproduktion av talg i talgkörtlarna. Talg är en naturlig olja som produceras av huden för att skydda mot yttre skador och infektioner. När det produceras i överflöd kan det täppa till talgkörtlarna och leda till inflammation.

Kort om behandling

För att behandla seborroisk keratos rekommenderas det att man använder mediciner som innehåller kortikosteroider (inflammationsdämpande) eller retinoider. Kortikosteroider minskar inflammationen och retinoider exfolierar huden och förbättrar dess struktur. Det finns också olika typer av lokala behandlingar som innehåller salicylsyra, glykolsyra eller zinkoxid som kan användas för att lindra symtomen.

Kort om att förebygga åldersvårtor

Det finns också ett antal saker som du kan göra för att förebygga seborroisk keratos. Det viktigaste är att undvika irriterande produkter som alkoholhaltiga produkter, starka tvättmedel eller parfymerade produkter. Du bör också undvika att utsätta din hud för stark solstrålning eftersom det kan göra symtomen värre.

För att hjälpa till att lindra symtomen kan du använda en mild tvål som inte torkar ut huden samt undvika att raka dig eller använda skrubbprodukter som kan irritera huden.

Seborroisk keratos är en vanlig sjukdom som kan vara mycket irriterande men det finns många behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen. Om du misstänker att du har seborroisk keratos bör du kontakta din läkare för att få råd om vilken behandling som passar dig bäst.

Symtom och tecken på seborroisk keratos

 1. Torrhet: Det är den vanligaste symptom på seborroisk keratos och innebär att huden blir torr, skalig och kliar.
 2. Fläckar: Seborroisk keratos kan orsaka fläckar som är röda, skaliga eller fjällande.
 3. Fjällning: Fjällning är ett annat symptom som är vanligt vid seborroisk keratos. Det innebär att huden bildar små fjäll som löser sig från huden.
 4. Klåda: Klåda är ett vanligt symptom på seborroisk keratos och kan vara mycket irriterande.
 5. Skorpa: Seborroisk keratos kan orsaka skorpa som är gula eller bruna och kan vara tjocka och skaliga.
 6. Infektioner: Seborroisk keratos kan leda till infektioner som kan orsaka rodnad, svullnad och klåda.

Orsaker till seborroisk keratos

Inflammation, talgkörtlar och mikroflora på huden

En av de vanligaste orsakerna till seborroisk keratos är ett överskott av talg i huden. Talg är en fet substans som produceras av talgkörtlarna och hjälper till att skydda huden mot fuktförlust. När det finns ett överskott av talg kan det leda till att hudceller börjar samlas ihop och bilda skalor.

En annan vanlig orsak till seborroisk keratos är en obalans i mikrofloran på huden. Mikrofloran består av olika typer av bakterier som normalt finns på huden och hjälper till att skydda den mot infektioner och andra problem. Om balansen rubbas kan det leda till inflammation och irritation, vilket kan leda till seborroisk keratos.

Stress kan bidra till utvecklingen av mjällvårtor

Stress är också en potentiell orsak till seborroisk keratos. Stress kan leda till hormonella förändringar som kan påverka talgproduktionen och mikrofloran på huden, vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av seborroisk keratos.

Även om det inte finns någon specifik behandling för seborroisk keratos, finns det vissa saker du kan göra för att lindra symtomen. Det inkluderar att använda milda rengöringsmedel som inte torkar ut huden, undvika starka produkter som alkohol eller parfymerade produkter, undvika att raka området och använda lämpliga moisturizers. Det är också viktigt att begränsa stressnivåer och försöka ha en regelbunden hudvårdsrutin.

Hur diagnostiseras seborroisk keratos

Hudundersökning (dermatoskopi)

Under undersökningen kommer läkaren att titta noga på huden för att se om det finns några tecken på seborroisk keratos. De vanligaste tecknen är röda, skalande fläckar som är torra och kliande. Läkaren kan också ta ett prov från huden för att se om det finns några bakterier eller svampar som orsakar problemet.

Blodprover

Om läkaren misstänker att du har seborroisk keratos kan de också ordinera en serie av blodprover för att utesluta andra sjukdomar som kan ha samma symptom. Dessa prover kan inkludera ett antikroppstest, ett test för järnbristanemi och ett test för att se om du har några infektioner i kroppen.

I vissa fall kan biopsi (vävnadsprov) genomföras

Om läkaren misstänker att du har seborroisk keratos kan de också rekommendera en biopsi. En biopsi är en liten bit av huden som tas bort för att undersökas under ett mikroskop. Genom denna procedur kan läkaren avgöra om det finns någon annan sjukdom som orsakar problemet eller inte.

Hur behandlas seborroisk keratos

Patienter erbjuds att få sina hudförändringar borttagna om detta orsakar besvär. Ett exempel är blödande sår eller förekomst vid ögonlock som irriterar vid blinkning. Behandlingen går ut på att skära bort hudförändringen eller frysa bort den med kryobehandling. Det finns däremot en förhöjd ris för återkomst av hudförändringen.

Seborroisk keratos är en vanlig hudåkomma som ofta behandlas framgångsrikt med rätt diagnos och behandling. Om du misstänker att du har seborroisk keratos bör du träffa din läkare så snart som möjligt för att fastställa diagnosen och börja den rätta behandlingen.

Komplikationer till seborroisk keratos

Seborroisk keratos är en vanlig hudsjukdom som orsakar torr, skalande och ibland kliande hud. Det kan förekomma i olika delar av kroppen, men det är vanligast på ansiktet, över bröstet och ryggen. Medan seborroisk keratos inte är farligt, kan det leda till komplikationer som kan vara allvarliga.

Infektioner

En av de vanligaste komplikationerna är infektioner. Seborroisk keratos kan leda till att huden blir sårbar för bakterier och virus, vilket kan leda till infektioner. Dessa infektioner kan variera från milda till allvarliga, och de kan behöva behandlas med antibiotika eller andra läkemedel.

Psoriasis

En annan komplikation som kan uppstå är psoriasis. Psoriasis är en hudsjukdom som orsakar röda, skalande fläckar på huden. Om du har seborroisk keratos kan du ha en ökad risk för att utveckla psoriasis.

Akne (hudutslag)

En annan vanlig komplikation är akne. Akne är en hudsjukdom som orsakar upphöjda knottror och finnar på huden. Om du har seborroisk keratos kan du ha en ökad risk för att utveckla akne.

Andra komplikationer

Andra komplikationer som kan uppstå inkluderar hyperpigmentering (mörkare fläckar på huden), rosacea (rodnad och utslag) och dermatit (inflammation). Alla dessa komplikationer kan vara smärtsamma och obehagliga, och de kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel eller andra terapier.

För att undvika komplikationer från seborroisk keratos bör du ta hand om din hud ordentligt genom att använda milda rengöringsprodukter och skydda den mot solen. Du bör också se till att du regelbundet besöker din läkare för att undersöka din hud och se till att inga problem har uppstått.

Prognosen vid seborroisk keratos

Prognosen för seborroisk keratos är ganska god. Med rätt behandling kan sjukdomen ofta kontrolleras eller till och med helt lindras. Behandlingen består vanligtvis av läkemedel som används topiskt (på huden) eller systemiskt (genom att ta medicin). Topiska läkemedel inkluderar kortikosteroider, retinoider, antifungala medel och antiinflammatoriska medel.

 • Krämer och salvor som innehåller kortikosteroider, retinoider, antifungala och antiinflammatoriska medel
 • Tablettbehandling med antifungala (mot svampar), antibiotika, immunmodulerande läkemedel

Det finns dock några risker som är förknippade med seborroisk keratos. Om sjukdomen inte behandlas kan det leda till permanent hudskada och infektioner. Det kan också orsaka psykiska problem som depression och ångest. Därför är det viktigt att se en läkare så snart som möjligt om du misstänker att du har seborroisk keratos.

Trots de risker som är förknippade med seborroisk keratos är prognosen ganska god om den behandlas tidigt och effektivt. Om du har tecken på sjukdomen bör du kontakta din läkare så att du kan börja behandlingen så snart som möjligt.

Differentialdiagnoser till seborroisk keratos

Differentialdiagnoser till seborroisk keratos innebär att man undersöker andra sjukdomar som kan ha liknande symtom som seborroisk keratos. Differentialdiagnoser är viktiga eftersom de kan hjälpa läkare att fastställa rätt diagnos och börja behandlingen så snabbt som möjligt.

De vanligaste differentialdiagnoserna till seborroisk keratos inkluderar atopisk dermatit, psoriasis, rosacea och perioral dermatit. Alla dessa sjukdomar har några gemensamma symptom som torrhet, klåda och inflammation i huden. Men det finns några skillnader mellan dem som kan hjälpa läkare att ställa rätt diagnos.

 • Atopisk dermatit är en kronisk hudsjukdom som orsakar torrhet, klåda och rodnad i huden. Det är vanligast hos barn men kan förekomma hos vuxna också. Det är vanligast på armar, ben, ansikte och baksida av knäna.
 • Psoriasis är en annan kronisk hudsjukdom som orsakar torra, skalande fläckar på huden. Det är vanligast på knän, armbågar, rygg och skalp.
 • Rosacea är en kronisk hudsjukdom som orsakar rodnad i ansiktet, oftast runt näsan och kinderna.
 • Perioral dermatit är en annan kronisk hudsjukdom som orsakar rodnad och utslag runt munnen och näsan.

Att ställa rätt diagnos kräver ofta en grundlig undersökning av patienten för att utesluta andra sjukdomar med liknande symtom. Läkaren kan ta prover från huden för att utesluta infektioner eller andra sjukdomar som kan ha samma symtom som seborroisk keratos. Om det inte finns några tecken på infektion eller annan sjukdom kan läkaren ställa diagnosen seborroisk keratos baserat på patientens symtom och historia.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Schizoaffektivt syndrom

Allt om Schizoaffektivt syndrom Schizoaffektivt syndrom är en sällsynt psykisk