Sändning

Transmission

Minusrelateradesidor”Kycklingkoppor Parties”—Ta inte chansen

Tidigare deltog vissa föräldrar i ”vattkoppor party” för att avsiktligt utsätta sina ovaccinerade barn för ett barn med vattkoppor i hopp om att de skulle få sjukdomen. Riktlinjer rekommenderar starkt att du inte är värd eller deltar i dessa evenemang. Vattkoppor kan vara allvarliga och kan leda till allvarliga komplikationer och död, även hos friska barn. Det finns inget sätt att berätta i förväg hur allvarliga ditt barns symptom kommer att vara. Så det är inte värt att ta chansen att utsätta ditt barn för någon med sjukdomen. Det bästa sättet att skydda spädbarn och barn mot vattkoppor är att få dem vaccinerade.

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av varicella-zosterviruset (VZV). Viruset sprider sig lätt från personer med vattkoppor till andra som aldrig har haft sjukdomen eller aldrig vaccinerats. Viruset sprider sig huvudsakligen genom nära kontakt med någon som har vattkoppor.

Varicella-zosterviruset orsakar också bältros. Vattkoppor kan spridas från personer med bältros till andra som aldrig har haft vattkoppor eller fått vattkoppsvaccin. Detta kan hända genom nära kontakt med någon som har bältros.

En person med vattkoppor är smittsam från 1 till 2 dagar före utslag tills alla vattkoppor lesioner har crusted (scabbed). Vaccinerade personer som får vattkoppor kan utveckla skador som inte skorpa. Dessa människor anses smittsamma tills inga nya skador har dykt upp i 24 timmar.

Det tar ungefär 2 veckor (från 10 till 21 dagar) efter exponering för en person med vattkoppor eller bältros för någon att utveckla vattkoppor. Om en vaccinerad person får sjukdomen kan de fortfarande sprida den till andra. För de flesta människor ger vattkoppor en gång immunitet för livet. Men för några personer är det möjligt att få vattkoppor mer än en gång; även om detta inte är vanligt.

För mer information om hur man förhindrar vattkoppor, se Förebyggande och behandling. Relaterade sidor

  • vattkoppor tecken och symtom