Sändning

1 min läsning

Transmission

minusrelateradesidor

Du kan bli smittad med rotavirus om du får rotaviruspartiklar i munnen.

Detta kan hända om du

  • lägger dina otvättade händer som är förorenade med bajs i munnen
  • röra förorenade föremål eller ytor sedan lägga fingrarna i munnen
  • äter förorenad mat

Människor som är infekterade med rotavirus kasta viruset i sin pall (bajs) . Så här kommer viruset in i miljön och kan infektera andra människor. Människor kasta rotavirus mest, och är mer benägna att infektera andra, när de har symtom och under de första 3 dagarna efter att de återhämtar sig. Personer med rotavirus kan också infektera andra innan de har symtom.

Rotavirus sprider sig lätt bland spädbarn och småbarn.

De kan sprida rotavirus till familjemedlemmar och andra personer med vilka de har nära kontakt. Barn kommer sannolikt att få rotavirus på vintern och våren (januari till juni).

God hygien som handtvätt och renhet är viktiga, men räcker inte för att kontrollera spridningen av sjukdomen. Rotavirusvaccination är det bästa sättet att skydda ditt barn från rotavirussjukdom.

Barn, även de som vaccineras, kan bli smittade och sjuka från rotavirus mer än en gång. Det beror på att varken naturlig infektion med rotavirus eller vaccination ger fullt skydd mot framtida infektioner. Barn som inte vaccineras har vanligtvis svårare symptom första gången de får rotavirussjukdom. Vaccinerade barn är mindre benägna att bli sjuka från rotavirus.

Relaterade sidor

  • Rotavirus Vaccination
  • Handtvätt: Rengör händer rädda liv

Senaste av Blog