Sändning

1 min läsning

Transmission

Minusrelateradesidor

Det virus som orsakar blötdjur sprider sig från direkt fysisk kontakt till person och genom smittade fomiter. Fomiterna är livlösa föremål som kan bli smittade med virus. I exempel på blötdjur contagiosum kan detta inkludera sängkläder såsom kläder och handdukar, badsvampar, poolutrustning och leksaker. Även om viruset kan spridas genom att dela pooler, bad, bastur eller andra våta och varma miljöer, har detta inte bevisats. Forskare som har undersökt denna idé tror att det är mer troligt att viruset sprids genom att dela handdukar och andra föremål runt en pool eller bastu än genom vatten.

Någon med blötdjur kan sprida det till andra delar av kroppen genom att röra eller skrapa en skada och sedan röra kroppen någon annanstans. Detta kallas autoinokulering. Rakning och elektrolys kan också sprida blötdjur till andra delar av kroppen.

Blötdjur kan spridas från en person till en annan genom sexuell kontakt. Många, men inte alla, fall av blötdjur hos vuxna orsakas av sexuell kontakt.

Motstridiga rapporter gör det oklart om sjukdomen kan spridas genom enkel kontakt med till synes intakta skador eller om det är nödvändigt att bryta en skada och efterföljande överföring av kärnmaterial för att sprida viruset.

Blötdjurskontagiosumviruset finns kvar i det översta lagret av hud (epidermis) och cirkulerar inte i hela kroppen. Därför kan det inte spridas genom hosta eller nysning.

Eftersom viruset bara lever i det översta lagret av huden, är viruset borta när skadorna är borta och du kan inte sprida det till andra. Molluscum contagiosum är inte som herpesvirus, som kan förbli vilande (”sova”) i kroppen under långa perioder och sedan återkomma.

Typiska blötdjursstötar. Notera pärlutseendet och dimple i mitten av stötarna. Bild med tillstånd L. Sperling, MD, Walter Reed Army Medical Center.

Allvarligt fall av blötdjur på en immunförsvagad patients rygg. Bild med tillstånd Inger Damon, MD, Riktlinjer.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!