RSV-överföring

1 min läsning

RSV Transmission

MinusRelaterade sidor

RSV kan spridas när en smittad person hostar eller nysar. Du kan bli smittad om du får droppar från hosta eller nysning i ögon, näsa eller mun, eller om du rör på en yta som har viruset på det, som en dörrhandtag, och rör sedan ansiktet innan du tvättar händerna. Dessutom kan det spridas genom direktkontakt med viruset, som att kyssa ett barns ansikte med RSV.

Personer som är infekterade med RSV är vanligtvis smittsamma i 3 till 8 dagar. Vissa spädbarn, och personer med försvagat immunsystem, kan dock fortsätta att sprida viruset även efter att de slutar visa symtom, så länge som 4 veckor. Barn utsätts ofta för och smittas med RSV utanför hemmet, till exempel i skolan eller barnomsorg. De kan sedan överföra viruset till andra familjemedlemmar.

RSV kan överleva i många timmar på hårda ytor som bord och spjälsängar. Den lever vanligtvis på mjuka ytor som vävnader och händer under kortare tid.

Människor i alla åldrar kan få en annan RSV-infektion, men infektioner senare i livet är i allmänhet mindre allvarliga. Personer som löper störst risk för allvarlig sjukdom är

för

  • tidigt födda småbarn
  • med medfödda (från födseln) hjärt- eller kronisk lungsjukdom
  • små barn med nedsatt (försvagat) immunförsvar på grund av ett medicinskt tillstånd eller medicinsk behandling
  • vuxna med nedsatt immunförsvar system
  • äldre vuxna, särskilt de med underliggande hjärt- eller lungsjukdom

I USA och andra områden med liknande klimat förekommer RSV-infektioner i allmänhet under hösten, vintern och våren. Tidpunkten och svårighetsgraden av RSV-cirkulationen i en viss gemenskap kan variera från år till år.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!