Riskfaktorer

1 min läsning

Riskfaktorer

Minus

Vem är i riskzonen för infektion?

Blötdjur contagiosum är vanligt nog att du inte ska bli förvånad om du ser någon med det eller om någon i din familj blir smittad. Även om det inte är begränsat till barn är det vanligast hos barn 1 till 10 år.

Personer med ökad risk att få sjukdomen inkluderar:

  • Personer med försvagat immunsystem (dvs. HIV-infekterade personer eller personer som behandlas för cancer) löper högre risk att få blötdjurskontagiosum. Deras tillväxt kan se annorlunda ut, vara större och vara svårare att behandla.
  • Atopisk dermatit kan också vara en riskfaktor för att få mollusker på grund av frekventa pauser i huden. Personer med detta tillstånd kan också vara mer benägna att sprida blötdjur smittsamma till andra delar av kroppen av samma anledning.
  • Människor som lever i varma, fuktiga klimat där levnadsförhållandena är trånga.

Dessutom finns det bevis för att blötdjursinfektioner har ökat i Sverige sedan 1966, men dessa infektioner övervakas inte rutinmässigt eftersom de sällan är allvarliga och rutinmässigt försvinner utan behandling.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!