Allt om Ringorm: kännetecken, utredning, egenvård, behandling

Ringorm

Ringorm är en svampsjukdom som påverkar huden. Det bildar ett utslag med en röd kant som går runt utslaget. Denna kant kan liknas med en orm och det är därför det heter ringorm. Det är alltså ingen orm som är inblandad! Ringorm är väldigt smittsamt men ofarligt för personer med normalt immunförsvar. Det kan behandlas med receptfria läkemedel.

Typiskt utseende på ringorm med röd kant som går runt ett blekare torrt område. Källa Wikimedia commons

Vad är ringorm

Ringorm eller tinea corporis som det heter på medicinskt språk är en ytlig hudinfektion som är orsakat av en svamp. Svampsorterna som gör ringorm är dermatofyter, en sorts mögelsvamp som lever på hudens hornämnen. Själva utslaget är inte farligt men kan vara störande och klia. Sedan kan det sprida sig till individer eller djur som har dåligt immunförsvar, och då kan det bli farligt. Därför är det en bra idé att behandla det för att bli av med ringormen.

Ringormens utslag.

utslagen från ringorm brukar sätta sig på ytor om bålen, armar, ben och liknande.  däremot är det ovanligt att den hamnar på handflator, ansikte och fötter. Till en början är utslaget jämn rött och torrt. Men med tiden växer det sig större och oftast så är en zon i mitten ljusare än den röda kanten. Själva utslaget är torrt och fjällande. Kanten är röd och kan vara upphöjd, det kan även finnas knölar och plitor kring randen och i tslaget. Det kan senare bli flera liknande utslag runt om det stora utslaget. Detta är för att svampen sprider sig vidare och bildar nya kolonier.

Hur sprids ringorm?

Ringorm sprid genom hud mot hud kontakt. Detta kan ske mellan familjemedlemmar och barn. men det kan också sprida sig från djur till människor, det är därför viktigt att också kontrollera sina husdjur efter ringorm. Det kan också sprida sig genom föremål som någon med ringorm har använt nyligen, t.ex. handdukar, kläder och borstar. Smittan sprider sig mycket enkelt, så man får vara uppmärksam när någon har ringorm. Det kan ta 4-10 dagar från kontakt tills man får ett utslag. Så man får vara fortsatt uppmärksam i några dagar efter kontakt.

Hantering av ringorm

RIngorm behöver oftast behandlas, men det behöver inte titas på av en läkare. Det kan vara av värde att träffa en läkare om 

  • Ringormen inte försvinner med receptfri behandling
  • Du har nedsatt immunförsvar
  • Om du har en stor mängd utslag från ringormen
  • Om du har ringorm i skalpen eller ansikte

Om du behöver träffa en läkare

Om det finns stor osäkerhet eller om du har något av problemen som beskrivs ovan så kan du uppsöka en läkare på vårdcentral. En läkare kan då ta ett prov från utslaget och skicka det på odling, det tar då upp emot en vecka för att få svar på om det faktiskt är en svampinfektion. Du kan också i sällsynta fall få terbinafin i tablettform mot ringorm.

Receptfri behandling

Oftast så räcker det med en receptfri behandling av ringorm. Om du behöver råd kan du fråga på apoteket kring behandling

  • Terbinafin – Salva som ska smörjas in två gånger per dag i två veckor.
  • Mikonazol – Salva ska användas tills utslaget försvinner samt en vecka till.

Hygienråd

För att undvika smitta och spridning av ringorm så kan man applicera följande råd:

  • Håll utslaget rent och torrt
  • Bär löst åtsittande kläder
  • Undvik kontaktsport
  • Gå igenom huden på samtliga djur och familjemedlemmar.