Psoriasis

2020-02-29
2 min läsning

Psoriasis

Minus

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk autoimmun hudsjukdom som påskyndar tillväxtcykeln hos hudceller.

Vilka är symtomen på psoriasis?

Psoriasis orsakar fläckar av tjock röd hud och silverfärgade vågar. Patchar finns vanligtvis på armbågar, knän, hårbotten, nedre delen av ryggen, ansiktet, handflatorna och fotsulorna, men kan påverka andra ställen (naglar, tånaglar och mun). Den vanligaste typen av psoriasis kallas plackpsoriasis.
Psoriasisartrit är en inflammatorisk typ av artrit som så småningom förekommer hos 10% till 20% av personer med psoriasis. Det skiljer sig från de vanligaste typerna av artrit (såsom artros eller reumatoid artrit) och anses vara relaterat till det underliggande problemet med psoriasis.
Psoriasis och psoriasisartrit betraktas ibland tillsammans som psoriasissjukdom.

Vem är i riskzonen för psoriasis?

Vem som helst kan få psoriasis. Det förekommer mestadels hos vuxna, men barn kan också få det. Män och kvinnor verkar ha lika risker.

Kan jag få psoriasis från någon som har det?

Psoriasis är inte smittsam. Detta innebär att du inte kan få psoriasis från kontakt (t.ex. röra hudfläckar) med någon som har det.

Vad orsakar psoriasis?

Psoriasis är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att en del av kroppens eget immunförsvar blir överaktiv och angriper normala vävnader i kroppen.

Hur diagnostiseras och behandlas psoriasis?

Psoriasis har ofta ett typiskt utseende som en primärvårdsläkare kan känna igen, men det kan förväxlas med andra hudsjukdomar (som eksem), så en hudläkare (hudläkare) är ofta den bästa läkaren att diagnostisera det. Behandlingen av psoriasis beror vanligtvis på hur mycket hud som påverkas, hur dålig sjukdomen är (t.ex. med många eller smärtsamma hudfläckar) eller platsen (särskilt ansiktet). Behandlingar sträcker sig från krämer och salvor som appliceras på de drabbade områdena till ultraviolett ljusbehandling till läkemedel (såsom metotrexat). Många människor som har psoriasis har också allvarliga hälsotillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar och depression.

Psoriasisartrit har många av samma symptom som andra typer av artrit, så en reumatolog (artrit läkare) är ofta den bästa läkaren att diagnostisera det. Behandlingen av psoriasisartrit innebär vanligtvis användning av droger (såsom metotrexat).

Psoriasissjukdom (när en person har psoriasis eller psoriasisartrit) kan behandlas med läkemedel (såsom metotrexat) eller en kombination av läkemedel och krämer eller salvor.

Vad gör Riktlinjer om psoriasis?

Arbetet med att ta itu med psoriasis och psoriasisartrit har vanligtvis inriktats på studier och behandling av enskilda patienter och på klinisk och biomedicinsk forskning. Under 2010 arbetade Riktlinjer med experter inom psoriasis, psoriasisartrit och folkhälsa för att utveckla ett folkhälsoperspektiv som tar hänsyn till hur dessa tillstånd påverkar hela befolkningen. Rapporten är att utveckla och ta itu med folkhälsoagendan för psoriasis och psoriasisartrit (Agenda)Riktlinjer-pdf[PDF — 380.44KB]. Du kan läsa en kort artikel om dagordningenExtern i The American Journal of Preventive Medicine .

Riktlinjer National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) har också inkluderat frågor om psoriasis för att lära sig mer om psoriasis i Sverige, vilket kan hjälpa till i folkhälsoforskningen. En NHANES analysExtern uppskattar att 6,7 miljoner vuxna har psoriasis.

Mer information om psoriasis National Psoriasis

  • FoundationExtern
  • National Institute of Artrit, muskuloskeletala och hudsjukdomar — PsoriasisExtern
  • 1177—psoriasisExtern

Mer information om psoriasisartrit

  • National Institute of Artrit, muskuloskeletala och hudsjukdomar—PsoriasisartritExtern
  • 1177—PsoriasisartritExtern

Senaste av Blog

Don't Miss

Traumatisk hjärnskada (hjärnskakning)

Allt om Traumatisk hjärnskada (hjärnskakning) Traumatisk hjärnskada, även känd som