Nytt

Psoriasis – orsaker, symtom, behandling och uppföljning

Introduktion om psoriasis

Kronisk hudsjukdom

Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som orsakar att huden blir tjock, röd och skalig. Det är en kronisk sjukdom som kan uppträda i olika former och grader. Det finns ingen kur för psoriasis, men det finns behandlingar som kan lindra symtomen.

Immunrelaterad sjukdom

Psoriasis är ett immunsystemrelaterat tillstånd som orsakar att hudceller produceras snabbare än normalt. När detta händer, bildas tjocka, röda plack på huden som ofta är förenade med klåda och smärta. Placken kan vara små eller stora och kan förekomma över hela kroppen. De vanligaste områdena för psoriasis är knän, armbågar, huvudet och nacken.

Kort om bakomliggande orsaker

Psoriasis orsakas av en kombination av genetiska och miljöfaktorer. Faktorer som stress, infektioner, vissa läkemedel och alkoholmissbruk kan utlösa eller förvärra symtom. Det finns flera typer av psoriasis, inklusive plaque-psoriasis, guttat psoriasis, inverse psoriasis och pustulös psoriasis.

Kort om behandling

Behandlingen av psoriasis innefattar vanligtvis lokala behandlingar såsom salvor, krämer och lotioner som innehåller kortikosteroider eller vitamin D-analoger. Systemiska läkemedel som metotrexat och biologiska läkemedel kan också användas för att behandla svåra former av psoriasis. Fototerapi (UVB-strålning) har visat sig vara effektiv mot psoriasis.

Förebyggande åtgärder

Förutom medicinsk behandling finns det andra saker du kan göra för att hantera din psoriasis. Det är viktigt att undvika irriterande aktiviteter som rakning eller tvättning med starka tvålar. Använd mjukgörande produkter som innehåller aloe vera eller glycerin för att hålla huden mjuk och skyddad mot yttre miljöfaktorer.

För att minska inflammation kan du ta omega-3-fettsyror eller probiotika. Psoriasis är en kronisk sjukdom som inte har någon botemedel, men det finns många behandlingsalternativ som kan hjälpa dig att leva ett fullt liv med denna sjukdom.

Det är viktigt att prata med din läkare om vilken typ av behandling som passar dig bäst och att följa deras instruktioner noggrant för att uppnå bästa resultat.

Symtom och tecken på psoriasis

 1. Röda, skalande fläckar: Dessa röda, skalande fläckar är ett vanligt symptom på psoriasis och kan uppträda över hela kroppen. Fläckarna är ofta täckta med silverskimrande skalor.
 2. Klåda: Psoriasis kan orsaka intensiv klåda som kan vara svår att behandla.
 3. Fjällande hud: Psoriasis kan leda till fjällande hud som är torr och skör.
 4. Smärta: Psoriasis kan leda till smärta, sveda och brännande känsla i de drabbade områdena.
 5. Svullnad: Svullnad och rodnad runt de drabbade områdena är vanliga symptom på psoriasis.
 6. Försämrad nagelhälsa: Psoriasis kan leda till försämrad nagelhälsa, inklusive missfärgning, mjukhet och lossnande naglar.

Orsaker till psoriasis

Det finns ingen exakt känd orsak till psoriasis, men det finns flera olika faktorer som kan bidra till att utlösa eller förvärra sjukdomen.

 1. Genetiska faktorer: Psoriasis har visat sig vara ärftlig och forskning har visat att det finns en genetisk koppling mellan familjemedlemmar som lider av sjukdomen. Förändringar i vissa gener kan leda till att immunsystemet överreagerar och orsakar inflammation, vilket i sin tur kan leda till psoriasis.
 2. Stress: Stress är en vanlig utlösande faktor för psoriasis. När du är stressad, producerar kroppen hormoner som aktiverar immunsystemet och kan leda till inflammation. Detta kan i sin tur leda till att psoriasisutbrott uppstår.
 3. Infektioner: Infektioner som orsakas av bakterier, virus eller svampar kan också utlösa ett psoriasisutbrott. Vissa infektioner, såsom streptokocker, har visat sig vara speciellt associerade med psoriasis.
 4. Miljöfaktorer: Miljöfaktorer som exponering för kemikalier, luftföroreningar eller solstrålar kan också bidra till att utlösa eller förvärra psoriasis.
 5. Livsstilsfaktorer: Faktorer som tobaksrökning, alkoholkonsumtion och övervikt har alla visat sig vara associerade med en ökad risk för att utveckla psoriasis.

Det finns många olika typer av psoriasis såsom:

 • Plackpsoriasis
 • Guttat psoriasis
 • Invers psoriasis
 • Nagelpsorisis
 • Pustulosis palmoplantaris (PPP)

Även om det inte finns någon exakt känd orsak till psoriasis, är det viktigt att veta de olika riskfaktorerna som kan bidra till att utlösa eller förvärra sjukdomen. Det är därför viktigt att ta hand om din hälsa genom att undvika riskfaktorerna och hålla dig uppdaterad om de senaste behandlingsalternativen.

Hur psoriasis diagnostiseras

Fysisk undersökning

För att diagnostisera psoriasis börjar läkaren med att utföra en fysisk undersökning. Läkaren undersöker huden för att se om det finns tecken på psoriasis, såsom röda fläckar, fjällande hud eller klåda. De kan också ta ett prov (vävnadsprov, biopsi) från huden för att utesluta andra sjukdomar som liknar psoriasis.

Om läkaren misstänker att du har psoriasis kan de ordinera ytterligare tester för att bekräfta diagnosen.

Dessa undersökningar inkluderar följande:

 1. Blodprover: Blodprov kan ta reda på om du har några infektioner som kan leda till psoriasis. Blodprover kan även ta reda på om du har några autoimmuna sjukdomar som kan leda till psoriasis.
 2. Hudbiopsi: En hudbiopsi är en procedur där läkaren tar ett litet stycke av huden för att analysera det under ett mikroskop. Detta kan hjälpa till att bekräfta diagnosen psoriasis.
 3. Röntgenundersökning: Röntgenundersökningar kan användas för att ta reda på om du har några andra sjukdomar som kan leda till psoriasis eller att din psoriasis leder till ledinflammationer.

Efter att ha genomfört dessa tester kan läkaren ställa en slutgiltig diagnos av psoriasis och börja arbeta på en behandlingsplan.

Plack-psoriasis

Plack-psoriasis yttrar sig som runda, centimeter stora röda fjällande utslag som kan växa ihop till större plack. Plack-psoriasis sitter oftast på båda sidor av kroppen, exempelvis höger och vänster armbåge, axlar, rygg eller knän.

Guttat psoriasis

Symtom på guttat psoriasis yttrar sig som röda prickar stora som vattendroppar på huden. Denna form av psoriasis

Behandlingen beror ofta på svårighetsgraden av sjukdomen och varierar från receptbelagda läkemedel till topiska behandlingar som salvor eller lotioner. I allvarliga fall kan läkare rekommendera systemisk behandling som innebär att man tar mediciner via munnen eller injiceras direkt i blodet.

Hur psoriasis behandlas

Undvik utlösande faktorer

Det första steget i behandling av psoriasis är att försöka identifiera och undvika de faktorer som kan utlösa eller förvärra symtomen. Faktorer som stress, infektioner, vissa läkemedel och alkohol kan alla påverka psoriasis.

Topiska behandlingar

Topiska behandlingar är de vanligaste behandlingsmetoderna för psoriasis. Dessa inkluderar kortikosteroider, retinoider, salicylsyra och kalcipotriol. Kortikosteroider är antiinflammatoriska läkemedel som används för att lindra inflammation och klåda.

Retinoider är A-vitaminliknande preparat som används för att minska cellförnyelsen i huden. Salicylsyra är en syra som används för att exfoliera huden och lindra irritation. Kalcipotriol är ett vitamin D-liknande preparat som används för att minska inflammation och cellförnyelse.

Mjukgörande och avfjällande krämer och salvor är ett vanligt behandlingsalternativ vid psoriasis.

Fototerapi

Fototerapi är en annan vanlig behandlingsmetod för psoriasis. Fototerapi innebär att man exponerar huden för ultraviolett (UV) ljus med hjälp av en UV-lampa eller solen. Ultraviolett ljus har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lindra symtomen på psoriasis.

UVB

En annan typ av ljusbehandling är ultraviolett ljus, UVB-ljus. Se till att du tar bort fjäll med bad eller smörjning före ljusbehandlingen för att göra den effektivare. Långa behandlingstider med UVB-ljus ökar risken för hudcancer. Därför får du ett begränsat antal behandlingar. Barn brukar inte få ljusbehandling.

Röntgenbehandling (buckybehandling)

Du kan få en behandling som kallas buckybehandling om du har svårbehandlad psoriasis på vissa ställen på kroppen. Du blir då behandlad med en svag röntgenstrålning. Det är bara det yttersta hudlagret som påverkas.

Systemiska behandlingar

Systemiska behandlingar är ett annat alternativ för personer med svåra former av psoriasis. Systemiska behandlingar innebär att man tar mediciner som tas oralt eller injiceras direkt i blodet. Dessa mediciner kan inkludera immunmodulerande läkemedel, biologiska läkemedel och metotrexat.

Immunmodulerande läkemedel minskar immunsystemets aktivitet och biologiska läkemedel blockera specifika molekyler som orsakar inflammation. Metotrexat är ett antireumatiskt läkemedel som används för att minska inflammation och cellförnyelse i huden.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som ofta kräver livslång behandling för att upprätthålla god hudhälsa. Det finns olika behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen på psoriasis, men det är viktigt att diskutera dina symptom med din läkare innan du börjar någon form av behandling.

Hur psoriasis kan förebyggas

Utlösande faktorer

Först och främst bör du undvika att utsätta din hud för irriterande ämnen. Detta inkluderar kemikalier, starka tvålar och rengöringsmedel, samt kläder som är gjorda av grova material. Försök att använda milda produkter som är speciellt framtagna för att behandla psoriasis.

Stress

Stress är också en vanlig utlösande faktor för psoriasis. Att hantera stress kan hjälpa dig att undvika eller minska symtom. Försök att ta hand om dig själv genom att träna regelbundet, sova ordentligt och äta hälsosam mat. Det kan också vara bra att prata med någon om hur du känner dig, så att du inte behöver bära allt på egen hand.

Solexponering

En annan viktig del av att förebygga psoriasis är att undvika solbränna. Solens strålar kan irritera huden och göra symtom värre. Så se till att skydda din hud med solskyddskläder och solkräm med hög SPF-faktor när du går ut i solen.

Vätska

Slutligen bör du se till att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla din hud hydrerad. Undvik alkoholhaltiga drycker eftersom de kan torka ut huden ytterligare. Försök också att undvika fet mat som kan orsaka inflammation i kroppen.

Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att utveckla psoriasis eller minska symtom om du redan har sjukdomen. Om du misstänker att du har psoriasis bör du rådfråga din läkare för rådgivning om hur du ska behandla det.

Komplikationer till psoriasis

Inflammation i leder (artrit)

Psoriasis kan leda till artrit, eller inflammation i lederna. Detta kan orsaka smärta och stelhet i lederna, vilket kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter. Psoriasisartrit är vanligare hos personer med svåra former av psoriasis, men det kan förekomma hos personer med mildare former av sjukdomen.

Depression och ångest

Psoriasis kan också leda till depression och ångest. Eftersom psoriasis är en kronisk sjukdom som inte har någon botande behandling, kan det vara svårt att leva med sjukdomen dag efter dag. Många människor som lider av psoriasis upplever social isolering, diskriminering och stigmatisering, vilket kan leda till depression och ångest.

Hjärt-kärlsjukdomar

Psoriasis kan också leda till hjärt-kärlsjukdomar. Personer med psoriasis har en ökad risk för att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar. Detta beror på att psoriasis är associerat med inflammation i kroppen, vilket ökar risken för dessa typer av sjukdomar.

Typ 2 diabetes

Slutligen kan psoriasis leda till diabetes typ 2. Psoriasis är associerat med en ökad risk för att utveckla diabetes typ 2 eftersom det är associerat med inflammation i kroppen och övervikt. Att ha diabetes typ 2 innebär att du har ett högre blodsocker och en större risk för att utveckla allvarliga komplikationer som blindhet, njursvikt och amputationer.

Att ha psoriasis innebär att man måste vara extra uppmärksam på sin hälsa för att undvika allvarliga komplikationer. Det är viktigt att ta hand om sig själv genom att följa läkarens rekommendationer om behandling och regelbundna medicinska undersökningar för att upptäcka eventuella komplikationer i tid.

Prognosen vid psoriasis

God prognos

De flesta människor med psoriasis har en god prognos. De flesta människor med milda till måttliga symptom kan få lindring av sina symtom med dagliga behandlingsregimer. Dessa regimer kan inkludera lokala behandlingar som salvor, krämer eller lotioner, samt systemiska läkemedel som tas per munnen eller injiceras.

För de som har svårare symtom finns det mer aggressiva behandlingsmetoder som kan användas, inklusive ljusbehandlingar och biologiska läkemedel.

För de som har en allvarlig form av psoriasis kan prognosen vara mer osäker. Allvarliga former av psoriasis kan leda till komplikationer som infektioner, artrit och depression. Om dessa komplikationer uppstår är det viktigt att de behandlas snabbt och effektivt för att minimera risken för permanent skada eller funktionsnedsättning.

Det är viktigt att ha regelbundna besök hos din läkare om du har psoriasis. Din läkare kan hjälpa dig att identifiera de bästa behandlingsalternativen för dig och hjälpa dig att hantera eventuella komplikationer som kan uppstå. Genom att ta hand om din psoriasis och följa din läkares råd kan du förbättra din prognos och leva ett friskare liv.

Differentialdiagnoser till psoriasis

Seborroisk dermatit – en inflammatorisk hudsjukdom

En av de vanligaste differentialdiagnoserna till psoriasis är seborroisk dermatit. Seborroisk dermatit är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr, skalig och kliande hud. Det kan förekomma i ansiktet, på bröstet och på armarna. Seborroisk dermatit kan vara svårt att skilja från psoriasis eftersom symptom på båda sjukdomarna ofta är likartade. Dock kan seborroisk dermatit ibland ha en gulaktig färg och det kan vara lite oljigare än psoriasis.

Eksem

Eksem är en annan vanlig differentialdiagnos till psoriasis. Eksem orsakar torr, kliande och röd hud som ibland kan bli inflammerad och skalig. Eksem är oftast lokaliserat till armar, ben och ansikte, medan psoriasis ofta förekommer på knän, armbågar och ryggen. Eksem kan ibland ha små blåsor som inte förekommer vid psoriasis.

Lichen planus

Lichen planus är en annan sjukdom som kan misstas för psoriasis. Lichen planus orsakar små, runda fläckar på huden som är röda eller lila med vitaktiga skalor. Lichen planus kan förekomma på armar, ben och ansikte, precis som psoriasis. Men lichen planus har ofta en mer kantig form och det brukar inte vara lika tjockt och skaligt som vid psoriasis.

Differentialdiagnoser till psoriasis är mycket vanliga och det är viktigt att veta skillnaden mellan dem för att kunna ge rätt behandling. Symptomen på dessa sjukdomar kan vara mycket likartade men det finns några skillnader som kan användas för att ställa diagnosen korrekt. Om du misstänker att du har någon av dessa sjukdomar bör du kontakta din läkare för att få rätt diagnos och behandling.

Innehåll