Inflammation i prostatakörteln (prostatit) – orsaker, symtom, behandling och uppföljning

Introduktion om prostatit

Prostata

Prostatan är en liten körtel som ligger under urinblåsan och omger en del av urinröret. Prostatan producerar viktiga hormoner och proteiner som är nyttigt för utvecklingen av spermier och kan bli infekterad eller inflammerad vid olika sjukdomar, vilket ger upphov till smärta, obehag och andra symtom som kan påverka din livskvalitet. En inflammerad eller infekterad prostata kallas för postatit.

Kort om symtom

Symtom på prostatit inkluderar ofta smärta i bäckenregionen, sveda vid urinering, frekventa eller akuta urinträngningar, svullnad och ömhet i perineum (området mellan anus och testiklar) och smärta vid ejakulation. Symtomen varierar beroende på typen av prostatit som du har.

Olika varianter av prostatit

Det finns fyra huvudtyper av prostatit:

 • Akut bakteriell prostatit
 • Kronisk bakteriell prostatit
 • Icke-bakteriell prostatit
 • Asymptomatisk inflammatorisk prostatit

Bakteriella infektioner

Akut bakteriell prostatit är den vanligaste formen av prostatit och är oftast förknippad med en bakterieinfektion. Kronisk bakteriell prostatit är en långvarig infektion som kan leda till allvarliga komplikationer om den inte behandlas.

Icke-bakteriell- eller inflammatorisk prostatit

Icke-bakteriell prostatit är en form av inflammation som inte orsakas av bakterier och kan ha olika orsaker. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit är en form av inflammation som inte ger några symtom men kan leda till problem med fertilitet.

Kort om behandling

Behandlingen för prostatit beror på typen av sjukdom som du har. Akut bakteriell prostatit behandlas vanligtvis med antibiotika för att bekämpa infektionen. Kronisk bakteriell prostatit behandlas ofta med långvariga antibiotikabehandlingar för att förhindra att infektionen återvänder. Icke-bakteriell prostatit behandlas ofta med antiinflammatoriska läkemedel för att lindra symtomen.

Asymptomatisk inflammatorisk prostatit behandlas inte vanligtvis eftersom det inte ger några symtom, men det kan vara nödvändigt att ta mediciner för att förhindra infertilitet om det finns tecken på att det kan vara ett problem.

För att undvika att utveckla prostatit är det viktigt att ha god hygien och undvika sexuella aktiviteter som innebär risker för att få en sexuellt överförd sjukdom (STD).

Uteslut prostatacancer

Det är också viktigt att regelbundet göra PSA-tester (prostata-specifikt antigen) för att upptäcka eventuella problem tidigt. Om du har symtom på prostatit ska du rådfråga din läkare så snart som möjligt för att få rätt diagnos och behandling.

Det är vanligtvis ingen klok ide att mäta PSA nivåer hos en individ som drabbats av en prostatit om det finns tydliga symtom och kliniska fynd, eftersom provet kommer vara förhöjt. Det är bättre att mäta PSA-nivåer efter genomgången behandling nära inflammationen lagt sig och ibland även indicerat med ultraljud.

Symtom och tecken på prostatit

 1. Smärta: Det är den vanligaste symptom på prostatit, och det kan vara ett skarp, brännande eller stötande smärta som finns i ljumsken, anus, bäckenregionen eller ländryggen.
 2. Urinproblem: Prostatit kan orsaka problem med urinering, inklusive smärta vid urinering, ofta urinering, svårigheter att starta urinering och en känsla av obehag efter att ha tömt blåsan.
 3. Sveda: En annan vanlig symptom är en brännande känsla när man kissar.
 4. Förstorad prostata: Prostatit kan orsaka en förstorad prostata som kan leda till problem med urinering.
 5. Försvagad erektion: Prostatit kan orsaka problem med erektioner som kan leda till försvagade erektioner eller impotens.
 6. Blod i urinen: Ibland kan prostatit orsaka blod i urinen, vilket kan vara tecken på en allvarligare sjukdom som kräver medicinsk behandling.
 7. Allmänna symptom: Illamående, kräkningar, feber och allmän sjukdomskänsla förekommer även i samband med prostatit.

Symptom vid kronisk bakteriell prostatit skiljer sig en aning från akut bakteriell och inkluderar mer långvarig smärta och värk i bäcken eller ländryggen.

Orsaker till prostatit

Prostatit är en vanlig sjukdom som drabbar män. Det är en inflammation i prostatakörteln, som är en liten körtel som ligger under urinblåsan och omgärdar den övre delen av urinröret. Prostatit kan orsaka smärta, obehag och andra symptom som kan påverka livskvaliteten.

Det finns flera olika typer av prostatit, men de vanligaste orsakerna till att man får prostatit är:

 1. Bakteriell infektion: Bakterier som Escherichia coli (E. coli) eller Staphylococcus aureus (S. aureus) kan orsaka infektioner i prostata. Dessa bakterier kan komma in i prostata genom urinröret eller blodbanan.
 2. Trauma: Om du har haft en skada eller trauma i området runt prostata kan det leda till inflammation och infektioner.
 3. Stress: Stressiga situationer kan leda till att immunförsvaret inte fungerar optimalt och därför ökar risken för att utveckla prostatit.
 4. Överdriven användning av kateter: Om du ofta använder kateter för att tömma urinblåsan kan det leda till irritation och infektioner i prostata.
 5. Sexuellt överförbara sjukdomar: Vissa sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia och gonorré, kan orsaka infektioner i prostata.
 6. Immunförsvarsproblem: Om du har ett svagt immunförsvar är du mer benägen att utveckla infektioner, inklusive prostatit.
 7. Cancer: Det är inte helt ovanligt att ett första uttryck på prostatacancer är en prostatit. Därför är det viktigt att diskutera med din läkare en period efter att du genomgått behandling om det finns anledning att mäta PSA-nivåer.

Om du tror att du lider av prostatit bör du kontakta din läkare så snart som möjligt för att få rätt diagnos och behandling. Din läkare kan ordinera antibiotika eller andra läkemedel för att behandla din sjukdom och minska symtomen.

Hur prostatit diagnostiseras

Fysisk undersökning (rektalpalpation)

Först och främst kommer läkaren att göra en fysisk undersökning för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka symtom som liknar prostatit. Det finns möjlighet att undersöka prostatan med ultraljud och en ledare som förs in i ändtarmen men läkare kommer alltid att genomföra rektalpalpation där man känner på prostatan med fingrarna först för att avgöra om den är svullen, öm och inflammerad.

Läkaren kommer också att ställa frågor om patientens historia och symtom, samt att ta ett blodprov för att utesluta andra sjukdomar.

Blodprov, urinprov och ultraljud

Om läkaren misstänker att patienten har prostatit, kommer de att ordinera ytterligare tester för att bekräfta diagnosen. Dessa tester inkluderar urinprov, blodprov och ultraljud. Urinprovet kommer att hjälpa till att identifiera eventuella bakterier som kan orsaka infektioner.

Blodprovet kommer att hjälpa till att identifiera eventuella tecken på inflammation eller infektion. Ultraljudet används för att se hur prostata ser ut och om det finns några blockeringar eller tumörer.

Att diagnostisera prostatit är inte alltid enkel uppgift, men genom en noggrann fysisk undersökning och tester kan läkaren hitta rätt diagnos och ordinera rätt behandling.

Det är viktigt att man söker vård så snart som möjligt om man misstänker att man har prostatit, eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om det inte behandlas i tid.

Hur prostatit behandlas

Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling är den vanligaste behandlingen för prostatit. Läkemedel som används för att behandla prostatit inkluderar följande:

 • Antibiotika
 • Alfa-blockerare
 • Antiinflammatoriska läkemedel

Antidepressiva läkemedel mot neurologisk orsak till problem med urinblåsa. Ibland kan läkaren även rekommendera kirurgi för att ta bort inflammerad vävnad från prostatan.

Andra terapier

Förutom läkemedelsbehandling kan andra terapier som används för att behandla prostatit inkludera vätsketillskott. Vatten- eller juicefasta är också ett bra sätt att hjälpa till att lindra symtomen på prostatit.

Andra terapier inkluderar även varma bad och varma kläder, undvik våta badbyxor. Bio-feedback träning hos en terapeut som arbetar med urinvägar eller sjukgymnast för att lära sig slappna av bäckenbottenmuskler. Annan behandling inkluderar TENS och akupunktur.

Hur prostatit kan förebyggas

Det finns flera sätt att förebygga prostatit, inklusive att äta hälsosamt, träna regelbundet och undvika riskfaktorer.

En hälsosam kost

Först och främst är det viktigt att äta hälsosamt för att förebygga prostatit. En hälsosam kost innehåller alla nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera ordentligt. Det bör innehålla mycket frukt och grönsaker, fullkorn, magra proteiner och fetter. Försök att undvika bearbetade livsmedel som innehåller mycket salt, socker och transfetter.

Regelbunden träning

Regelbunden träning är en annan viktig del av att förebygga prostatit. Träning hjälper till att stärka immunförsvaret och hålla dig frisk. Försök att träna minst 30 minuter per dag, fem dagar i veckan. Du kan gå promenader, jogga, cykla eller simma för att få motion.

Undvik följande faktorer

Du bör också undvika riskfaktorer som kan leda till prostatit. Dessa inkluderar alkoholmissbruk, rökning och sexuell aktivitet utan skydd. Det är också viktigt att ha regelbundna läkarbesök för att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede.

Genom att följa dessa tips kan du minska risken för prostatit och andra sjukdomar som kan drabba män. Om du misstänker att du har prostatit bör du kontakta din läkare så snart som möjligt för diagnos och behandling.

Komplikationer till Prostatit

Komplikationer av prostatit kan vara allvarliga och inkludera infertilitet, urinvägsinfektioner, njurskador, sepsis och bakteriell prostata-abscess.

Infertilitet

Infertilitet är en av de vanligaste komplikationerna till prostatit. Detta beror på att inflammationen i prostata kan skada spermierna som produceras, vilket gör att mannen inte kan befrukta ett ägg. Det finns dock behandlingar som kan hjälpa till att återställa spermiernas normala funktion.

Urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är också vanliga komplikationer till prostatit. Dessa infektioner uppstår när bakterier tränger in i urinröret och orsakar symptom som smärta vid urinering, feber och illamående. Om dessa infektioner inte behandlas kan de leda till allvarliga konsekvenser som njurskador eller sepsis.

Njurskador

Njurskador är en annan allvarlig komplikation som kan uppstå om prostatit inte behandlas ordentligt. Njurarna är ansvariga för att filtrera blodet och ta bort skadliga toxiner från kroppen, men om de skadas av prostatit kan det leda till att de inte fungerar som de ska. Symtom på njurskador inkluderar trötthet, svullnad och smärta i ryggen.

Sepsis

Sepsis är en livshotande infektion som orsakas av bakterier som har trängt in i blodomloppet. Sepsis kan uppstå om bakterier från prostata sprids till andra delar av kroppen, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser om den inte behandlas snabbt. Symtom på sepsis inkluderar hög feber, snabb andning och förvirring.

Bakteriell prostata-abscess

Bakteriell prostata-abscess är en annan allvarlig komplikation som kan uppstå om prostatit inte behandlas ordentligt. En abscess är en samling av pus som har bildats i prostata och det kan orsaka smärta, feber och obehag i ljumsken. Abscessen måste tömmas med hjälp av en operation för att undvika allvarliga konsekvenser.

Att ha prostatit innebär att man måste vara uppmärksam på eventuella komplikationer som kan uppstå om sjukdomen inte behandlas ordentligt. Det är viktigt att man söker läkarvård så fort man misstänker att man har prostatit för att undvika allvarliga konsekvenser.

Prognosen vid prostatit

Prognosen för prostatit beror på vilken typ av sjukdom som diagnostiserats och hur snabbt den behandlas.

Akut bakteriell prostatit

Akut bakteriell prostatit är den vanligaste formen av prostatit och har en god prognos om den behandlas tidigt.

Behandlingen består av antibiotika för att döda bakterierna, samt antiinflammatoriska läkemedel för att lindra symtomen. Om behandlingen är effektiv, kan patienten bli helt frisk inom några veckor.

Kronisk bakteriell prostatit

Kronisk bakteriell prostatit har en mer osäker prognos. Denna typ av prostatit är svårare att behandla eftersom bakterierna ofta återkommer efter behandling.

Behandlingen består vanligtvis av långvariga antibiotikakurer och antiinflammatoriska läkemedel för att minska symtom och förhindra återfall. Trots detta kan det ta upp till ett år innan patienten blir helt frisk.
Kronisk abakteriell prostatit har en mer osäker prognos eftersom det inte finns någon specifik behandling för denna typ av sjukdom.

Behandlingen syftar till att lindra symtom och förbättra livskvaliteten genom att minska smärtan och obehaget. Det kan ta flera månader innan patienten upplever lindring, men det finns ingen garanti att patienten kommer att bli helt frisk.

Prostatacancer

Prostatacancer har en mycket god prognos om den upptäcks tidigt. Behandlingen består vanligtvis av strålning eller kirurgi för att ta bort tumören, samt kemoterapi eller hormonell terapi för att hjälpa till att bekämpa cancerceller. Om behandlingen är effektiv, kan patienten bli helt frisk inom några månader.

Differentialdiagnoser till prostatit

Differentialdiagnoser till prostatit inkluderar andra infektioner som kan orsaka liknande symtom, såsom blåskatarr, urinvägsinfektioner och prostatacancer. Läkare kan också behöva utesluta andra sjukdomar som orsakar smärta i bäckenområdet, såsom cystor, hemorrojder och artrit.

För att diagnostisera prostatit kommer läkaren att utföra en fysisk undersökning och ta en anamnes för att utesluta andra möjliga orsaker till symtomen.

De kan också ta ett urinprov för att se om det finns tecken på infektion eller annan skada. Om läkaren misstänker prostatit kommer de att ordinera antibiotika för att behandla infektionen.

Differentialdiagnoser till prostatit är viktiga för att säkerställa att rätt diagnos ställs och rätt behandling ges.

Genom att utesluta andra möjliga orsaker till symtomen kan läkaren ställa en mer exakt diagnos och ordinera rätt behandling. Detta är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer som kan uppstå om sjukdomen inte behandlas effektivt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.