Polio

4 min läsning

Polio

Polio är en allvarlig virusinfektion som brukade vara vanligt i Sverige och över hela världen. Det är sällsynt nuförtiden eftersom det kan förebyggas med vaccination.

De flesta människor med polio har inga symptom och kommer inte att veta att de är smittade.

Men för vissa människor orsakar polioviruset tillfällig eller permanent förlamning, vilket kan vara livshotande.

Fall av polio i Sverige föll dramatiskt när rutinmässig vaccination infördes i mitten av 1950-talet.

Det har inte varit ett fall av polio fångats i Sverige sedan mitten av 80-talet. Men infektionen finns fortfarande i vissa delar av världen, och det finns fortfarande en mycket liten risk att den kan föras tillbaka till Sverige.

Det finns inget botemedel mot polio, så det är viktigt att se till att du och dina barn är helt vaccinerade mot det.

Symptom på polio

De flesta människor med polio kommer inte att ha några symtom och kommer att bekämpa infektionen utan att ens inse att de var smittade.

Ett litet antal människor kommer att uppleva en influensaliknande sjukdom 3 till 21 dagar efter att de blivit smittade.

Symtom kan innefatta:

 • en hög temperatur (feber) på 38C (100. 4 F) eller över
 • en halsont
 • huvudvärk
 • buksmärta (mage)
 • värkande muskler
 • känsla och vara sjuk

Dessa symtom kommer vanligtvis att passera inom ungefär en vecka.

I ett litet antal fall angriper polioviruset nerverna i ryggraden och basen av hjärnan. Detta kan orsaka förlamning, vanligtvis i benen, som utvecklas över timmar eller dagar.

Förlamningen är vanligtvis inte permanent, och rörelsen kommer ofta långsamt att återvända under de närmaste veckorna och månaderna.

Men vissa människor är kvar med ihållande problem. Om andningsmusklerna påverkas kan det vara livshotande.

Långsiktiga problem orsakade av polio

Även polio ofta passerar snabbt utan att orsaka några andra problem, kan det ibland leda till ihållande eller livslånga svårigheter.

Några personer med infektionen kommer att ha en viss grad av permanent förlamning, och andra kan lämnas med problem som kräver långvarig behandling och stöd.

Dessa kan inkludera:

 • muskelsvaghet
 • krympande av musklerna (atrofi)
 • täta leder (kontrakturer)
 • deformiteter, såsom vridna fötter eller ben

Det finns också en chans att någon som har haft polio tidigare kommer att utveckla liknande symtom igen, eller försämring av sina befintliga symptom, många decennier senare. Detta är känt som post-polio syndrom.

Hur får du polio?

Du kan bli smittad med poliovirus om du kommer i kontakt med bajs (avföring) hos någon med infektionen, eller med dropparna som släpps ut i luften när de hostar eller nysar.

Du kan också få infektionen från mat eller vatten som har smittats med smittade bajs eller droppar.

Om viruset kommer in i munnen, reser det till halsen och tarmarna, där det börjar föröka sig. I vissa fall kan det också komma in i blodomloppet och sprida sig till nervsystemet.

Viruset kan spridas av någon med infektionen från ungefär en vecka innan några symtom utvecklas, fram till flera veckor efteråt. Infekterade människor som inte har några symptom kan fortfarande föra polio vidare till andra.

Det har förekommit sällsynta fall där polio har orsakats av att vaccineras med en levande version av polioviruset.

Detta är inte längre en risk i Sverige eftersom det vaccin som används idag innehåller en inaktiv version av viruset.

Var finns polio?

Som ett resultat av rutinmässiga vaccinationsprogram har polio till stor del utplånats i de flesta delar av världen.

Områden som förklarats poliofria av Världshälsoorganisationen (WHO) omfattar Europa, Amerika, västra Stillahavsområdet och, senast, Sydostasien.

Men polio finns på vissa ställen. Det är fortfarande ett stort problem i Afghanistan, Nigeria och Pakistan, och det finns en potentiell risk för infektion i andra delar av Afrika och vissa länder i Mellanöstern.

Du kan använda landsguiden på Travel Health Pros webbplats för att kontrollera om det finns risk för att få polio i ett land du planerar att besöka.

Behandla polio

Det finns för närvarande inget botemedel för polio. Behandlingen fokuserar på att stödja kroppsfunktioner och minska risken för långsiktiga problem medan kroppen bekämpar infektionen.

Detta kan inkludera sängstöd på sjukhus, smärtstillande medel, andningsstöd och regelbundna sträckor eller övningar för att förhindra problem med muskler och leder.

Om du har långvariga problem till följd av en polioinfektion, behöver du förmodligen pågående behandling och stöd.

Detta kan inkludera fysioterapi för att hjälpa till med eventuella rörelseproblem, enheter som skenor och hängslen för att stödja svaga lemmar eller leder, arbetsterapi för att hjälpa dig att anpassa dig till eventuella svårigheter, och eventuellt operation för att korrigera eventuella deformiteter.

Poliovaccination

Poliovaccination erbjuds som en del av SKR rutinmässiga barnvaccinationsprogram.

Det ges som injektion i 5 separata doser. Dessa ges normalt vid

 • 8, 12 och 16 veckors ålder — som en del av 6-i-1 vaccinet
 • 3 år och 4 månaders ålder — som en del av 4-i-1 (DTAP/ IPV) förskolebooster
 • 14 år — som en del av 3- i-1 (TD/IPV) tonåring booster

Om du planerar att resa till ett land som drabbats av en polio ska du vaccineras om du inte har vaccinerats fullständigt tidigare, eller om du har en boosterdos om det har gått 10 år eller mer sedan din senaste dos av vaccinet.

Läs mer om resevaccinationer.

Du kan också vaccineras när som helst om du inte har vaccinerats helt tidigare, även om du inte reser någonstans där det finns risk för infektion.

Om du har haft polio tidigare och inte har vaccinerats, rekommenderas det fortfarande att du blir fullständigt vaccinerad.

Det finns 3 typer av poliovirus som vaccinet skyddar mot, och personer som har haft infektionen tidigare kommer bara att vara immuna mot en av dessa.

Polio vaccination är vanligtvis tillgänglig gratis i offentlig sjukvård.

Tillfälliga försiktighetsåtgärder för resenärer

Som en följd av en ökning av världsomspännande fall av polio i början av 2014 utfärdade WHO tillfälliga kompletterande reserekommendationer för personer som besöker länder där polio finns. Dessa är fortfarande på plats från och med juli 2018.

Beroende på var du tänker resa, vad du ska göra där och hur länge du stannar, kan du nu bli ombedd att ha en boosterpoliovaccination innan du reser om du inte har haft en under de senaste 12 månaderna.

Vissa av de länder där det finns risk för infektion kommer att kräva vaccinationsbevis innan du får resa någon annanstans. Om du inte har detta kan du få en boosterdos före avgång.

Uppdaterad: 30 juli 2018
Nästa uppdatering: 30 juli 2021

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!