Planering för graviditet

6 min läsning

Planering för graviditet

Minus

Om du försöker få barn eller bara tänker på det, är det inte för tidigt att börja förbereda sig för graviditet. Preconception hälso- och sjukvård fokuserar på saker du kan göra före och mellan graviditeter för att öka chanserna att ha ett friskt barn. För vissa kvinnor tar det några månader att få sin kropp redo för graviditet. För andra kvinnor kan det ta längre tid. Oavsett om det här är ditt första, andra eller sjätte barn, är följande viktiga steg för att hjälpa dig att göra dig redo för den hälsosammaste graviditeten möjligt.

1. Gör en plan och vidta åtgärder

Oavsett om du har skrivit ner dem eller inte, har du förmodligen tänkt på dina mål för att skaffa eller inte ha barn, och hur du ska uppnå dessa mål. Till exempel, när du inte ville ha barn, använde du effektiva preventivmetoder för att uppnå dina mål. Nu när du funderar på att bli gravid är det verkligen viktigt att vidta åtgärder för att uppnå ditt mål — att bli gravid och ha ett friskt barn! Riktlinjer Prevention Checklista

Förebyggande hälsovård kan hjälpa dig att hålla dig friskare under hela ditt liv. Mer

2. Se din läkare

Innan du blir gravid, tala med din läkare om preconception hälsovård. Din läkare kommer att vilja diskutera din sjukdomshistoria och eventuella medicinska tillstånd du för närvarande har som kan påverka en graviditet. Han eller hon kommer också att diskutera eventuella tidigare graviditetsproblem, mediciner som du för närvarande tar, vaccinationer som du kan behöva och åtgärder du kan vidta före graviditeten för att förhindra vissa fosterskador.

Om din läkare inte har talat med dig om denna typ av vård, fråga om det! Ta en lista med pratpunkter så att du inte glömmer någonting!

Var noga med att tala med din läkare om:

Medicinska tillstånd

Om du för närvarande har några medicinska tillstånd, se till att de är under kontroll och behandlas. Några av dessa tillstånd inkluderar: sexuellt överförbara sjukdomar (STD), diabetes, sköldkörtelsjukdomyttre ikon, högt blodtryck och andra kroniska sjukdomar.

Livsstil och beteenden

Tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om du röker, dricker alkohol eller använder vissa droger, lever i en stressig eller missbrukande miljö, eller arbetar med eller bor runt giftiga ämnen. Hälso- och sjukvårdspersonal kan hjälpa dig med rådgivning, behandling och andra stödtjänster.

Läkemedel

Att ta vissa läkemedel under graviditeten kan orsaka allvarliga fosterskador. Dessa inkluderar några receptbelagda och receptfria läkemedel och kosttillskott eller naturläkemedel kosttillskott. Om du planerar en graviditet bör du diskutera behovet av något läkemedel med din läkare innan du blir gravid och se till att du bara tar de mediciner som är nödvändiga.

Människor kan använda opioider som ordinerats, missbruka receptbelagda opioider, kan använda olagliga opioider som heroin eller använda opioider som en del av läkemedelsassisterad behandling för opiatmissbruk. Om en kvinna är gravid eller planerar att bli gravid, är det första hon bör göra att prata med en vårdgivare. Vissa kvinnor måste ta opioidmedicin under graviditeten för att hantera smärta eller för att behandla opiatmissbruk. Skapa en behandlingsplan för opiatmissbruk, liksom andra samtidiga hälsotillstånd, innan graviditeten kan hjälpa en kvinna att öka sina chanser till en hälsosam graviditet. Om du kämpar med en opiatmissbruk, ta en titt på Riktlinjer: s och partnerresurser.

Vaccinationer (skott)

Vissa vaccinationer rekommenderas innan du blir gravid, under graviditet eller direkt efter förlossningen. Att ha rätt vaccinationer vid rätt tidpunkt kan hjälpa dig att hålla dig frisk och hjälpa till att hålla ditt barn från att bli mycket sjuk eller ha livslånga hälsoproblem.

3. Ta 400 mikrogram folsyra varje dag

Folsyra är ett B-vitamin. Om en kvinna har tillräckligt med folsyra i kroppen minst 1 månad före och under graviditeten, kan det bidra till att förhindra stora fosterskador i barnets hjärna och ryggrad.

Läs mer om folsyra”

4. Sluta dricka alkohol, röka och använda vissa droger

Rökning, dricka alkohol och använda vissa droger kan orsaka många problem under graviditeten för en kvinna och hennes barn, såsom för tidig födsel, fosterskador och spädbarnsdöd.

Om du försöker bli gravid och inte kan sluta dricka, röka eller använda droger får du hjälp! Kontakta din läkare eller lokala behandlingscenter.

Alkohol och Drug Resources Narkotikamissbruk

Treatment Facility Locator
Ämne Missbruk och Mental Health Services Administration (SAMHSA) har en behandlingsanläggning locator. Denna locator hjälper människor att hitta drog- och alkoholbehandlingsprogram i sitt område.

Alkoholister Anonym(A. EN. ) Anonyma
Alkoholister® är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrkor och förhoppningar med varandra så att de kan lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att återhämta sig från alkoholism. Hitta en A. EN. programnära dig.

Läs mer om alkohol och graviditet”

Rökresurser

1-800-QUIT-NU (1-800-784-8669)

Läs mer om rökning under graviditeten”

5. Undvik giftiga ämnen och miljöföroreningar

Undvik skadliga kemikalier, miljöföroreningar och andra giftiga ämnen som syntetiska kemikalier, metaller, gödningsmedel, felspray och katt- eller gnagare avföring runt hemmet och på arbetsplatsen. Dessa ämnen kan skada reproduktionssystemen hos män och kvinnor. De kan göra det svårare att bli gravid. Exponering för även små mängder under graviditet, spädbarn, barndom eller puberteten kan leda till sjukdomar. Lär dig att skydda dig själv och dina nära och kära från giftiga ämnen på jobbet och hemma.

Läs mer om effekterna av giftiga ämnen på reproduktiv hälsa”

Lär dig hur Riktlinjer spårar Barnens miljöhälsa”

6. Nå och bibehålla en hälsosam vikt

Människor som är överviktiga eller feta har en högre risk för många allvarliga tillstånd, inklusive komplikationer under graviditet, hjärtsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer (endometrial, bröst och kolon). 1 Personer som är underviktiga riskerar också allvarliga hälsoproblem. 2

Nyckeln till att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt handlar inte om kortsiktiga kostförändringar. Det handlar om en livsstil som inkluderar hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet.

Om du är underviktig, överviktig eller överviktig, tala med din läkare om sätt att nå och bibehålla en hälsosam vikt innan du blir gravid.

Läs mer om hälsosam vikt”

7. Få hjälp för

våld Våld Våld kan leda till skador och dödsfall bland kvinnor i alla skeden av livet, även under graviditeten. Antalet våldsamma dödsfall som kvinnor upplever berättar bara en del av historien. Många fler överlever våld och är kvar med livslånga fysiska och känslomässiga ärr.

Om någon är våldsam mot dig eller om du är våldsam mot dina nära och kära, få hjälp. Våld förstör relationer och familjer.

Lär dig mer om förebyggande av våld”

8. Lär dig din familjehistoria

Att samla in din familjs hälsohistoria kan vara viktigt för ditt barns hälsa. Du kanske inte inser att din systers hjärtfel eller din kusins sicklecellsjukdom kan påverka ditt barn, men att dela denna familjehistoria information med din läkare kan vara viktigt.

Andra orsaker till att människor går för genetisk rådgivning är att ha haft flera missfall, spädbarnsdöd, svårt att bli gravid (infertilitet), eller ett genetiskt tillstånd eller fosterfel som inträffade under en tidigare graviditet.

Läs mer om familjehistoria”

Läs mer om genetisk rådgivning”

9. Få Mentalt hälsosam

Psykisk hälsa är hur vi tänker, känner och agerar när vi hanterar livet. För att vara bäst måste du må bra om ditt liv och värdera dig själv. Alla känner sig oroliga, oroliga, ledsna eller stressade ibland. Men om dessa känslor inte går bort och de stör ditt dagliga liv, få hjälp. Tala med din läkare eller annan vårdpersonal om dina känslor och behandlingsalternativ.

Lär dig om psykisk hälsa”

Lär dig mer om depression”

10. Ha en hälsosam graviditet!

När du är gravid, se till att hålla upp alla dina nya hälsosamma vanor och se din läkare regelbundet under graviditeten för prenatalvård.

Lär dig att ha en hälsosam graviditet”

Referenser

  1. NIH, NHLBI fetma Education Initiative. Kliniska riktlinjer för identifiering, utvärdering och behandling av övervikt och fetma hos vuxna. Tillgänglig online:
    http://www. NHLBI. NIH. gov/riktlinjer/fetma/ob_gdlns. pdfpdf ikon(PDF-1. 25Mb)
  2. Moos, Merry-K, et al. Hälsosammare kvinnor, hälsosammare reproduktiva resultat: rekommendationer för rutinvård av alla kvinnor i reproduktiv ålder. AJOG Volym 199, Issue 6, Tillägg B, Pages S280-S289, December 2008.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!