Plagiocephali och brakycefali (syndrom med platt huvud)

4 min läsning

Plagiocephaly och brachycephaly (flat head syndrome)

Bebisar utvecklar ibland ett tillplattat huvud när de är några månader gamla, vanligtvis som ett resultat av att de spenderar mycket tid på ryggen.

Detta kallas platt huvud syndrom, och det finns 2 huvudtyper:

 • plagiocephaly — huvudet är tillplattat på 1 sida, vilket gör att det ser asymmetrisk ut; öronen kan vara feljusterade och huvudet ser ut som en parallellogram när den ses ovanifrån, och ibland pannan och ansiktet kan bukta en lite på den platta sidan
 • brachycephaly — baksidan av huvudet blir tillplattad, vilket orsakar huvudet att bredda, och ibland pannan buktar ut

Dessa problem är ganska vanliga, påverkar runt 1 av 5 barn någon gång.

I de flesta fall är de inte en stor anledning till oro, eftersom de inte har någon effekt på hjärnan och huvudformen kommer ofta att förbättras av sig själv med tiden.

Ditt barn kommer inte att uppleva någon smärta eller andra symtom, eller några problem med deras allmänna utveckling.

Vad orsakar plagiocephaly och brachycephaly?

Skallen består av plattor av ben som stärker och förenas när ett barn blir äldre.

Ett ungt barns skalle är fortfarande relativt mjuk och kan ändra form om det finns konstant tryck på en viss del av huvudet.

Skälen till varför detta kan hända är:

 • sova på ryggen — baksidan eller sidan av ett barns huvud kan bli tillplattad till följd av att alltid sova på ryggen, men det är viktigt att de gör detta för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS)
 • problem i livmodern — tryck kan placeras på ett barns huvud innan det föds om de är lite krossade i livmodern eller om det saknas fostervätska för att dämpa dem
 • som

 • föds i förtid — för tidigt födda barn är mer benägna att utveckla ett tillplattat huvud eftersom deras skalle är mjukare när de föds, och de kanske föredrar att vila sin huvudet på 1 sida först eftersom de ännu inte kan flytta huvudet själva
 • nackmuskeltäthet — detta kan förhindra att en baby vrider huvudet på ett visst sätt, vilket innebär att 1 sida av huvudet placeras under mer tryck

Ibland kan ett tillplattat huvud orsakas av plattorna på skalle sammanfoga för tidigt. Detta är känt som craniosynostos.

När ska du få medicinsk rådgivning

Tala med din hälsobesökare eller GP om du är orolig för formen på ditt barns huvud eller tror att de kan ha problem med att vrida huvudet.

De kan undersöka ditt barns huvud och föreslå saker du kan göra för att hjälpa.

Ett något tillplattat huvud är vanligtvis inte något att oroa sig för, men det är en bra idé att få råd tidigt så att du kan vidta åtgärder för att förhindra att det blir värre.

Vad du kan göra

Formen på ditt barns huvud bör förbättras naturligt med tiden när deras skalle utvecklas och de börjar röra huvudet, rulla runt och krypa.

För att ta bort trycket från den platta delen av ditt barns huvud:

 • ge ditt barn tid på magen under dagen — uppmuntra dem att prova nya positioner under speltid, men se till att de alltid sover på ryggen eftersom det är säkrast för dem
 • att

 • byta ditt barn mellan en sluttande stol, en slinga och en plan yta — detta säkerställer att det inte finns konstant tryck på 1 del av huvudet
 • ändrar placeringen av leksaker och mobiler i barnsängen — detta kommer att uppmuntra ditt barn att vända huvudet på den icke tillplattade sidan alternera den sida
 • du håller ditt barn när du matar och bär
 • minska den tid ditt barn tillbringar liggande på en fast plan yta, såsom bilstolar och barnvagnar — försök använda en sele eller frambärare när det är praktiskt taget

Om ditt barn har svårt att vrida huvudet kan sjukgymnastik hjälpa till att lossa och stärka nackmusklerna.

Korrigerande kirurgi kan behövas om de har craniosynostos.

Ta reda på mer om hur craniosynostos behandlas

Hjälmar, pannband och madrasser

Det finns specialdesignade hjälmar och pannband som vissa människor hävdar kan hjälpa till att förbättra formen på ett barns skalle när de växer.

Dessa enheter applicerar tryck på ”utbuktande” delar av skallen och lindrar trycket från andra delar, vilket potentiellt möjliggör tillväxt i de plattare områdena.

Behandlingen påbörjas när barnets skalle fortfarande är mjuk, vanligtvis vid cirka 5 eller 6 månader gammal, och enheten bärs nästan kontinuerligt (upp till 23 timmar om dagen) i flera månader.

Men dessa hjälmar och pannband i allmänhet rekommenderas inte eftersom:

 • det finns inte tydliga bevis som tyder på att de fungerar
 • de ofta orsakar problem som hudirritation och utslag
 • de är dyra, vanligtvis kostar runt £2.000
 • ditt barn kommer att behöva kontrolleras varje några veckor för att övervaka deras huvudtillväxt och göra nödvändiga justeringar
 • de kan vara obekväma och besvärande för ditt barn

Vissa människor försöker speciella böjda madrasser som är utformade för att fördela vikten av ett barns huvud över ett större område så mindre tryck placeras på en särskild punkt av deras skalle.

Dessa är billigare än hjälmar och pannband, men det finns för närvarande bara begränsade bevis som tyder på att de kan hjälpa.

Kommer mitt barns huvudform att återgå till det normala?

Mild utplattning av huvudet kommer vanligtvis att förbättras om du använder de enkla åtgärder som beskrivs på den här sidan, även om det kan vara ett par månader innan du börjar märka en förbättring.

Ditt barns huvud kanske inte återgår till en helt perfekt form, men när de är 1 eller 2 år kommer någon plattning knappt märkas.

Mer allvarliga fall kommer också att bli bättre över tiden, även om viss utplattning vanligtvis kommer att förbli.

Utseendet på ditt barns huvud bör förbättras när de blir mer mobila och håret växer.

Det är mycket sällsynt för ett barn att uppleva problem som att reta när de når skolåldern.

Du kan överväga att använda en hjälm eller huvudband om du är orolig för ditt barn, men det är inte klart om dessa alltid fungerar.

Du bör också komma ihåg besväret, kostnaden och eventuellt obehag för dig och ditt barn.

Uppdaterad: 3 december 2018
Nästa uppdatering: 3 december 2021

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!