Allt om Pityriasis versicolor (Fjällande mörka eller ljusa utslag)

2020-03-02
1 min läsning

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor är en hudinfektion där man få områden på huden som får en annan pigment färg än huden, hos ljushyade är det ofta mörkare/rött och hos mörkhyade blir det ljusare/rosa. Utslagen brukar också vara fjällande. Utslagen kommer oftast på bål, lår och överarmar. Orsaken till utslagen är en svamp infektion av malassezia svampen. Oftast kan infektionen behandlas med salva som finns receptfri men ibland krävs starkare behandling med tabletter.

Mörka utslag på ljus hud av pityriasis versicolor. Källa: Wikimedia commons
Ljusa utslag på mörk hud av pityriasis versicolor. Källa: Wikimedia commons

Vad är Pityriasis Versicolor

Pityriasis versicolor är en ytlig hudinfektion som beror på jästsvampen malassezia. Denna svampen finns redan på de flestas hud men under vissa förhållanden så kan den utvecklas till en infektion. Infektionen påverkar huden och gör att pigment (det som ger huden färg) slutar att produceras. Detta gör att man får utslag som är antingen rosaaktiga och ljusa på mörk hud eller mörka på ljus hud. Utslagen kan spridas sig hos en person, men det smittar inte till andra. Utslagen brukar också fjälla och fjällningen kan ibland se ut som sågspån.

Utlösande faktorer

Malassezia finns som sagt redan på de flestas hud och orsakar inga problem. Men under vissa förhållanden så kan den växa till sig och infektera den ytliga huden. Exempel på faktorer som ökar risken är 

  • Värme
  • Fukt
  • Fet hud
  • Genetik
  • Svett
  • Kortisontabletter
  • Läkemedel som försvagar immunförsvaret

Ska man söka vård?

Om du har utslag som liknar de hos pityriasis versicolor så kan du uppsöka en läkare som kan bekräfta att det är detta och ge dig läkemedel för att behandla det. Utslagen är inte farliga men försvinner betydligt snabbare med behandling. Ibland kan pityriasis versicolor likan vitiligo och en läkare kan se skillnad på detta med ett dermatoskop (ett avancerat förstoringsglas) eller med en speciell lampa. 

Behandling

Behandlingen sker i de flesta fallen med en salva som man ska smörja in hela bålen, nack, lår och armar med. Detta ska göras även om man inte har utslag där. Salvan ska innehålla Propylenglykol 50% och ska användas 2 gånger om dagen i två veckor. Dessa salvor finns även receptfritt. Om salvor inte fungerar kan läkaren förskriva Sporanox eller Fluconazol tabletter. 

Prognos

Pityriasis versicolor är inte en farlig sjukdom men det kan ses som fult och ge osäkerhet. Behandlingen är lätt men ofta kommer utslagen tillbaka, men då kan man behandla igen. Då behöver man inte uppsöka läkare en gång till.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Xeroderma Pigmentosum – en ovanlig genetisk hudsjukdom

Allt om Xeroderma Pigmentosum Xeroderma Pigmentosum (XP) är en ovanlig,