Personer i riskzonen – Personer med försvagat immunsystem

Dr Hjalmarsson
Dr Hjalmarsson

Redaktionen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Personer i riskzonen – Personer med försvagat immunsystem

Minus

Riktlinjer uppskattar att Listeria-infektion är den tredje vanligaste dödsorsaken från matförgiftning i Sverige. Ungefär 1 600 personer blir sjuka från Listeria varje år, och omkring 260 dör.

Personer med försvagat immunsystem på grund av underliggande medicinska tillstånd, såsom cancer, diabetes, lever- eller njursjukdom, alkoholism och hiv eller aids, är mer benägna att få en Listeria-infektion . Behandlingar som gör det svårare för kroppen att bekämpa sjukdomar, såsom steroider och kemoterapi, kan också öka risken för Listeria-infektion . Visste du ?

Vissa medicinska tillstånd och behandlingar kan försvaga ditt immunförsvar och göra dig mer benägna att bli sjuk av förorenad mat.
Få fakta

Personer med cancer är 10 gånger mer benägna än andra människor att få Listeria-infektion .

Människor på dialys är 50 gånger mer benägna än andra människor att få Listeria-infektion . Hjälp till att skydda dig själv och dina nära och kära

  • recept för livsmedelssäkerhet: Skydda människor från dödliga Listeria Matförgiftning
  • Livsmedelssäkerhet för personer med cancer Riktlinjer-pdf[PDF — 26 sidor]Extern
  • livsmedelssäkerhet för personer med
  • Diabetes Riktlinjer-pdf[PDF — 26 sidor]Extern

  • livsmedelssäkerhet för personer med HIV/AIDS Riktlinjer-pdf[PDF — 26 sidor]Extern
  • livsmedelssäkerhet för transplantationsmottagare Riktlinjer-pdf [ PDF — 26 sidor]Externa

tips förlivsmedelssäkerhet

  • Tvätta händerna på rätt sätt — i 20 sekunder med tvål och rinnande vatten.
  • Använd en termometer för att se till att kylskåpet är 40°F eller lägre och att frysen är 0°F eller lägre.
  • Håll rått kött borta från färska råvaror och andra ätfärdiga livsmedel för att undvika kontaminering.
  • Tina eller marinera mat i kylskåpet, aldrig på disken eller i diskbänken.
  • Tvätta frukt och grönsaker (även om du planerar att skala dem), men tvätta inte kött, fjäderfä eller ägg!
  • Använd separata skärbrädor för råmaterial och för rått kött, fjäderfä, skaldjur och ägg.
  • Använd en mattermometer för att vara säker på att maten kokas till rätt temperatur.
  • Kyla rester inom 2 timmar i grunda täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
  • Vet när man ska kasta mat ut.

Läs mer om livsmedelssäkerhet

0/5 (0 Reviews)

Kontakt

Sektioner

Vad vill du veta?

Mest läst

Våra mest lästa artiklar

Din vardag och livet

Vanligt och viktig för varje person