Personer i riskzonen – Gravida kvinnor och nyfödda

2 min läsning

Personer i riskzonen – Gravida kvinnor och nyfödda

Minus

Riktlinjer uppskattar att Listeria är den tredje ledande dödsorsaken från matförgiftning i Sverige. Ungefär 1 600 personer blir sjuka från Listeria varje år, och omkring 260 dör. Gravida kvinnor och deras nyfödda är mycket mer benägna att få en Listeria-infektion , som kallas listerios.

  • Gravida kvinnor är10 gånger större riskän andra människor att få Listeria-infektion .

  • Gravida latinamerikanska kvinnor är 24 gånger större risk än andra människor att få Listeria-infektion .

  • Gravida kvinnor med Listeria-infektion kan överföra infektionen till sina ofödda barn.

  • Listeria-infektion kan orsaka missfall, dödfödslar och för tidigt arbete.

  • Listeria-infektion kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med död hos nyfödda. Du kan hjälpa till att skydda dig själv och din baby

Se resurser för gravida kvinnor (Swedish) >

  • Skydda ditt ofödda barn eller nyfödda från infektioner
  • Recept för livsmedelssäkerhet: Skydda människor från dödliga Listeria matförgiftning
  • Checklista av livsmedel för att undvika under graviditeten
  • Externa

  • Tips för att förhindra en Listeria infektion

Ver recursos para las mujeres embarazadas () > Listeriosis

  • y el embarazo
  • Podcast: Las mujeres embarazadas y el queso fresco y otros tipos de quesos blandos consumidos en la comunidad hispana
  • Proteja a su bebé de las infecciones antes y después de nacer
  • Signos Vitales: Receta para la seguridad de los alimentos Riktlinjer-pdf[PDF 1 sida]
  • ¡Cuidado con ese bocado! Cómo proteger a aquellos en riesgo de berusaciones alimentarias por listeria
  • Lista de alimentos que se deben evitar durante el embarazoExterna
  • Consejos para prevenir una infección por listeria

Haga clic aquí para ver mas recursos educativos en > Mjuka ostar och gravida kvinnor

Fotonovela
under graviditeten, Var försiktig med Queso Fresco

English Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]
Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]

Infographic
Kontrollera Ost, Undvik

Listeria

engelska Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]

Affisch
akta dig för Queso Fresco!

8″x11″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
11″x17″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
24″ x 36″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]

Mat säkerhetstips

  • Tvätta händerna rätt sätt — i 20 sekunder med tvål och rinnande vatten.
  • Använd en termometer för att se till att kylskåpet är 40°F eller lägre och att frysen är 0°F eller lägre.
  • Håll rått kött borta från färska råvaror och andra ätfärdiga livsmedel för att undvika kontaminering.
  • Tina eller marinera mat i kylskåpet, aldrig på disken eller i diskbänken.
  • Tvätta frukt och grönsaker (även om du planerar att skala dem), men tvätta inte kött, fjäderfä eller ägg!
  • Använd separata skärbrädor för råmaterial och för rått kött, fjäderfä, skaldjur och ägg.
  • Använd en mattermometer för att vara säker på att maten kokas till rätt temperatur.
  • Kyla rester inom 2 timmar i grunda täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
  • Vet när man ska kasta mat ut.

Läs mer om livsmedelssäkerhet

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!