Allt om zoonos Infektioner hos djur och människor Zoonos är
Personer i riskzonen – Gravida kvinnor och nyfödda
Riktlinjer uppskattar att Listeria är den tredje ledande dödsorsaken från matförgiftning i Sverige. Ungefär 1 600 personer blir sjuka från Listeria varje år, och omkring 260 dör. Gravida kvinnor och deras nyfödda är mycket mer benägna att få en Listeria-infektion , som kallas listerios.
-
Gravida kvinnor är10 gånger större riskän andra människor att få Listeria-infektion .
-
Gravida latinamerikanska kvinnor är 24 gånger större risk än andra människor att få Listeria-infektion .
-
Gravida kvinnor med Listeria-infektion kan överföra infektionen till sina ofödda barn.
-
Listeria-infektion kan orsaka missfall, dödfödslar och för tidigt arbete.
-
Listeria-infektion kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med död hos nyfödda. Du kan hjälpa till att skydda dig själv och din baby
Se resurser för gravida kvinnor (Swedish) >
- Skydda ditt ofödda barn eller nyfödda från infektioner
- Recept för livsmedelssäkerhet: Skydda människor från dödliga Listeria matförgiftning
- Checklista av livsmedel för att undvika under graviditeten
- Tips för att förhindra en Listeria infektion
Externa
Ver recursos para las mujeres embarazadas () > Listeriosis
- y el embarazo
- Podcast: Las mujeres embarazadas y el queso fresco y otros tipos de quesos blandos consumidos en la comunidad hispana
- Proteja a su bebé de las infecciones antes y después de nacer
- Signos Vitales: Receta para la seguridad de los alimentos Riktlinjer-pdf[PDF 1 sida]
- ¡Cuidado con ese bocado! Cómo proteger a aquellos en riesgo de berusaciones alimentarias por listeria
- Lista de alimentos que se deben evitar durante el embarazoExterna
- Consejos para prevenir una infección por listeria
Haga clic aquí para ver mas recursos educativos en > Mjuka ostar och gravida kvinnor
Fotonovela
under graviditeten, Var försiktig med Queso Fresco
English Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]
Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]
Infographic
Kontrollera Ost, Undvik
Listeria
engelska Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
Affisch
akta dig för Queso Fresco!
8″x11″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
11″x17″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
24″ x 36″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
Mat säkerhetstips
- Tvätta händerna rätt sätt — i 20 sekunder med tvål och rinnande vatten.
- Använd en termometer för att se till att kylskåpet är 40°F eller lägre och att frysen är 0°F eller lägre.
- Håll rått kött borta från färska råvaror och andra ätfärdiga livsmedel för att undvika kontaminering.
- Tina eller marinera mat i kylskåpet, aldrig på disken eller i diskbänken.
- Tvätta frukt och grönsaker (även om du planerar att skala dem), men tvätta inte kött, fjäderfä eller ägg!
- Använd separata skärbrädor för råmaterial och för rått kött, fjäderfä, skaldjur och ägg.
- Använd en mattermometer för att vara säker på att maten kokas till rätt temperatur.
- Kyla rester inom 2 timmar i grunda täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
- Vet när man ska kasta mat ut.
Läs mer om livsmedelssäkerhet