Personer i riskzonen – Gravida kvinnor och nyfödda

Dr Hjalmarsson
Dr Hjalmarsson

Redaktionen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Personer i riskzonen – Gravida kvinnor och nyfödda

Minus

Riktlinjer uppskattar att Listeria är den tredje ledande dödsorsaken från matförgiftning i Sverige. Ungefär 1 600 personer blir sjuka från Listeria varje år, och omkring 260 dör. Gravida kvinnor och deras nyfödda är mycket mer benägna att få en Listeria-infektion , som kallas listerios.

  • Gravida kvinnor är10 gånger större riskän andra människor att få Listeria-infektion .

  • Gravida latinamerikanska kvinnor är 24 gånger större risk än andra människor att få Listeria-infektion .

  • Gravida kvinnor med Listeria-infektion kan överföra infektionen till sina ofödda barn.

  • Listeria-infektion kan orsaka missfall, dödfödslar och för tidigt arbete.

  • Listeria-infektion kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med död hos nyfödda. Du kan hjälpa till att skydda dig själv och din baby

Se resurser för gravida kvinnor (Swedish) >

  • Skydda ditt ofödda barn eller nyfödda från infektioner
  • Recept för livsmedelssäkerhet: Skydda människor från dödliga Listeria matförgiftning
  • Checklista av livsmedel för att undvika under graviditeten
  • Externa

  • Tips för att förhindra en Listeria infektion

Ver recursos para las mujeres embarazadas () > Listeriosis

  • y el embarazo
  • Podcast: Las mujeres embarazadas y el queso fresco y otros tipos de quesos blandos consumidos en la comunidad hispana
  • Proteja a su bebé de las infecciones antes y después de nacer
  • Signos Vitales: Receta para la seguridad de los alimentos Riktlinjer-pdf[PDF 1 sida]
  • ¡Cuidado con ese bocado! Cómo proteger a aquellos en riesgo de berusaciones alimentarias por listeria
  • Lista de alimentos que se deben evitar durante el embarazoExterna
  • Consejos para prevenir una infección por listeria

Haga clic aquí para ver mas recursos educativos en > Mjuka ostar och gravida kvinnor

Fotonovela
under graviditeten, Var försiktig med Queso Fresco

English Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]
Riktlinjer-pdf[PDF — 3 sidor]

Infographic
Kontrollera Ost, Undvik

Listeria

engelska Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]

Affisch
akta dig för Queso Fresco!

8″x11″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
11″x17″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
24″ x 36″ Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]

Mat säkerhetstips

  • Tvätta händerna rätt sätt — i 20 sekunder med tvål och rinnande vatten.
  • Använd en termometer för att se till att kylskåpet är 40°F eller lägre och att frysen är 0°F eller lägre.
  • Håll rått kött borta från färska råvaror och andra ätfärdiga livsmedel för att undvika kontaminering.
  • Tina eller marinera mat i kylskåpet, aldrig på disken eller i diskbänken.
  • Tvätta frukt och grönsaker (även om du planerar att skala dem), men tvätta inte kött, fjäderfä eller ägg!
  • Använd separata skärbrädor för råmaterial och för rått kött, fjäderfä, skaldjur och ägg.
  • Använd en mattermometer för att vara säker på att maten kokas till rätt temperatur.
  • Kyla rester inom 2 timmar i grunda täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
  • Vet när man ska kasta mat ut.

Läs mer om livsmedelssäkerhet

0/5 (0 Reviews)

Kontakt

Sektioner

Vad vill du veta?

Mest läst

Våra mest lästa artiklar

Din vardag och livet

Vanligt och viktig för varje person