Överaktiv sköldkörtel (hypertyreos)
Sköldkörteln är ett organ som fungerar som kroppens termostat, den sätter takten för ämnesomsättningen, temperatur och energinivå. När sköldkörteln är överaktiv så producerar den för mycket av hormonet tyroxin som gör att man blir varm, går ner i vikt, förlorar sömn m.m. Detta är väldigt jobbigt och kan bli farligt. Man kan behandla en överaktiv sköldkörtel på flera sätt t.ex. kirurg, radioaktivitet eller medicin. Ofta behöver man tillsätta extra hormon efter behandlingen.

Sköldkörteln
Sköldkörteln är ett hormonproducerande organ som sitter på framsidan av strupen strax under adamsäpplet. Sköldkörteln fungerar lite som kroppens termostat. Den ser till att ämnesomsättningen sker i en lagom takt efter behoven som vi har. Den kontrollerar många olika processer och funktioner så som kroppstemperatur, hunger, sömn, pulsen och tarmarna. Sköldkörteln håller i taktpinnen och dirigerar hur snabbt detta ska gå.
Sköldkörtelns hormon Tyroxin
Sköldkörteln styr genom ett hormon som heter tyroxin. Desto högre nivåer desto snabbar och starkare går systemen den styr. Sköldkörteln är i sin tur styrd av hypotalamus, en del av hjärnan. Denna håller koll på nivåerna av tyroxin och skickar ut ett annat hormon som heter TSH som styr hur mycket tyroxin som ska produceras i sköldkörteln, detta för att uppnå balans. För mycket tyroxin ger mindre TSH och därav mer produktion av Tyroxin och för lite tyroxin ger mer TSH och då högre produktion av Tyroxin.
Obalans
Det finns sjukdomar som leder till att det blir en obalans och vi får för höga nivåer av Tyroxin. Detta kallas gör hypertyreos på medicinskt språk, på svenska blir det överaktiv sköldkörtel.
Graves sjukdom
En anledning till överaktiv sköldkörtel är graves sjukdom. Här har immunförsvaret börjat att reagera på sköldkörteln, detta gör att immunförsvaret skapar antikroppar som kallas för TRAK. Dessa antikroppar kommer att aktivera sköldkörteln så att den producerar mer tyroxin och då blir överaktiv.
Graves sjukdom drabbar främst yngre personer eller personer i medelåldern. Graves kan också ge utstående ögon då antikropparna (TRAK) också reagerar med vävnad bakom ögonen.
Godartad tumör
En annan anledning är att det har bildats en godartad tumör i sköldkörteln. Denna tumören kommer inte att sprida sig eller bli till cancer. Men den producerar stora mängden tyroxin utan att lyssna på TSH (Det styrande hormonet från hypotalamus i hjärnan). Detta kommer då ge för höga nivåer av Tyroxin.
Godartade tumörer drabbar främst äldre personer, här kan man känna en knöl på sköldkörteln.
Inflammation
I vissa fall så kan det ske en inflammation av sköldkörteln, en så kallad tyroidit. Ofta är det att immunförsvaret har reagerat på sköldkörteln vilket leder till att den släpper ut en stor stöt av tyroxin, vilket ger symtom. Det kan även komma efter strålning eller graviditet.
Symptom
Alla symtom som kommer från överaktiv sköldkörtel är symtom på att olika system går på högvarv i kroppen. Ibland kan det vara svårt att märka av symtomen då de kan ha kommit smygande under en lång tid. Ibland kan man ha haft det i flera år utan att veta om det. Ett symtom som man kan märka av är att man går ner i vikt utan att försöka, trots att du äter mycket mat.
- Svårt att sova
- Trötthet (sömnbrist)
- Hjärtklappning
- Svettningar
- Diarré
- Ofrivillig viktnedgång
- Darrningar
- Muskeltrötthet
- Hunger
- Du känner dig varm
Hos läkaren
Om du känner igen någon av dessa symtomen så är det en mycket god idé att uppsöka en läkare på vårdcentral. En läkare kommer att lyssna på dig och fråga om dina symtom. De kommer även att lyssna på hjärtat och känna på din sköldkörtel, du kan få dricka ett glas vatten när de känner på sköldkörteln. I de flesta fallen så räcker det med ett blodprov som visar nivåerna tyroxin och TSH för att diagnostisera en överaktiv sköldkörtel. Om du får utfall för överaktiv sköldkörtel så ska du bli skickad till en hormonspecialist, en så kallad endokrinolog. Innan du kommer till specialisten så kan din läkare ibland skriva ut betablockare som lindrar symptomen
Hos specialisten
Om dina prov utfaller positivt för överaktiv sköldkörtel så ska du till specialist. Specialisten kommer att undersöka den underliggande anledningen till din överaktiva sköldkörtel. Detta kan de göra med flera blodprover eller specialiserade röntgenundersökningar där de skannar igenom sköldkörteln för att se var i sköldkörteln det är hög aktivitet, detta kallas tyroideaskintigrafi.
Om det är graves sjukdom så kommer man även undersöka dina ögon. Bland annat så kollar man hur långt de står ut och om man har dubbelseende. Ibland får man träffa en annan ögonspecialist.
Behandling
Behandlingen av överaktiv sköldkörtel sker ofta i flera steg. Men det slutgiltiga målet är att få ner produktionen av tyroxin från sköldkörteln.
Steg 1 – Symtomlindring
Det första steget syftar till att minska symtomen av överaktiv sköldkörtel. Detta görs med hjälp av betablockad. Detta är egentligen en hjärta och kärl-medicin. men den minskar darrningar och hjärtklappningar. Man kan få detta innan man besöker specialist för att hjälpa under väntetiden. Man kan också helt skippa det första steget.
Steg 2 – Temporär behandling
Det andra steget är en behandling med tyreostatika, detta är läkemedel som minskar produktionen av tyroxin. Detta kommer att minska symtomen från den överaktiva sköldkörteln. Det är dock viktigt att veta att denna medicinen är giftig för bebisar, så man får inte bli gravid under behandling. Det är också viktigt att vet att man kan få en sällsynt biverkan som heter agranulocytos, där man förlorar immunförsvar. Därför om man får feber eller hosta så måste man avsluta medicinering och söka vårdcentral eller sjukhus.
Steg 3 – Definitiv lösning
4-6 veckor efter första besöket så får man ett återbesök med specialistläkare. Då har förhoppningsvis de värsta symtomen gått tillbaka. Man får då ta ställning till en definitiv lösning som åtgärdar problemet för gott. Det finns idag tre huvudsakliga lösningar
Radiojod
Detta är en enkel behandling då man dricker ett glas med radioaktivt jod. Detta funkar då enbart sköldkörteln absorberar jod i kroppen. Detta gör att radiojoden kommer åka till sköldkörteln och avaktivera cellerna där. Behandlingen får ej utföras på gravida eller barn. Man ska också första dagarna efter behandlingen inte sova bredvid någon eller krama barn. Behandlingen är enkel och behöver enbart utföras en gång. Det finns ingen ökad risk att få någon form av cancer efter behandling med radiojod.
Operation
En operation är ett snabbt sätt att bli av med sin överaktiva sköldkörtel och efter operationen så är det färdigt. Här kommer man att sövas medans kirurger plockar bort ens sköldkörtel. Detta är en operation som går bra i de flesta fallen, om det utförs av en kirurg med erfarenhet av operationen så är risken för komplikationer låga. De komplikationer som kan hända är dock, stämbandspåverkan (heshet och förändrad röst), påverkan på bisköldkörteln (en annan hormonell körtel med ansvar för kalciumnivåer) samt risk för inre blödning och infektion.
Tyreostatika
Om man inte önskar någon av de andra två behandlingarna så kan man fortsätta att använda tyreostatika. Då får man ha uppföljning var 6e månad för att kontrollera att man har en bra dos. Man måste också vara uppmärksam på förkylningssymtom och avsluta behandling och uppsöka läkare. Om man har graves kan det ibland räcka att behandlas i ett år och sedan fortsätta kontrollera tyroxin nivåer. har man en godartad tumör så behövs behandling livet ut.
Steg 4 – Ersättningsbehandling
Efter man har behandlats med något av de tre definitiva alternativen så har man ingen eller minimal produktion av tyroxin. För att man inte ska få symtom som vid en underaktiv sköldkörtel så behandlas man med tyroxin i medicinform. Här får man justera dosen så att man uppnår en god nivå med symtomfrihet.