Nytt

Munherpes – orsaker, utredning, behandling och uppföljning

Introduktion om munherpes

En virusinfektion

Munherpes är en vanlig infektion som orsakas av herpes simplex virus (HSV). Det är en smittsam sjukdom som vanligtvis orsakar utslag och blåsor runt munnen. Munherpes kan vara mycket smärtsamt och obehagligt, men det är inte farligt.

Munherpes orsakas av HSV-1, som är den vanligaste typen av herpesvirus. Det finns två typer av HSV: HSV-1 och HSV-2. Båda typerna kan orsaka herpesutbrott, men HSV-1 är vanligare för munherpes. Viruset sprids genom direkt kontakt med saliv eller hud som har viruset på det. Det kan också sprida sig via luftburna droppar när någon som har munherpes hostar eller nyser.

Kort om symtom

Symtom på munherpes inkluderar smärta, klåda, svullnad och rodnad i området runt munnen. Blåsor som innehåller vätska kan också bildas. Blåsorna kan brista och bli till sår som kan vara smärtsamma att röra vid. De kan ta upp till en vecka att läka.

Kort om diabetes

Diagnos av munherpes görs vanligtvis genom att en läkare undersöker utslagen och tar ett prov från dem för att testa för viruset. Ibland kan en läkare också ta ett blodprov för att se om du har antikroppar mot HSV-1.

Kort om behandling

Behandling av munherpes är oftast symptomatisk. Det betyder att läkaren kan ge dig mediciner för att lindra symtomen, såsom smärtstillande medel eller antiinflammatoriska läkemedel. Om du har allvarliga symtom kan din läkare ordinera antivirala läkemedel som aciklovir eller valaciklovir för att hjälpa till att minska utbrottet.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av munherpes är det bästa sättet att undvika infektionen. Försök att undvika direkt kontakt med saliv eller hud från någon som har munherpes, och tvätta händerna ofta med tvål och vatten efter att ha berört någon med utslag eller blåsor runt munnen. Du bör också undvika att dela tandborstar, glas eller andra personliga föremål med någon som har munherpes.

Symtom och tecken på munherpes

  1. Blåsor: Blåsor är små, vätskefyllda sår som vanligtvis bildas på läppar eller runt munnen. De kan vara smärtsamma och klåda.
  2. Sveda: En brännande känsla som uppstår när herpesviruset aktiveras.
  3. Rodnad: Området runt blåsorna kan bli rött och svullet.
  4. Smärta: Det kan vara en skarp smärta när blåsorna bildas, eller en mer diffus smärta som strålar ut från munnen.
  5. Förstorade lymfkörtlar: Lymfkörtlarna runt halsen kan bli förstorade och ömma när herpesviruset aktiveras.
  6. Feber: När viruset aktiveras kan det leda till feber och allmän sjukdomskänsla.
  7. Trötthet: Trötthet är ett vanligt symtom när herpesviruset aktiveras.

Orsaker till munherpes

Smittspridning

Munherpes kan smitta mellan människor genom direkt kontakt, såsom kyssar eller delning av mat eller bestick. Det kan också smitta från en person till en annan genom luftburna droppar när någon med munherpes hostar eller nyser.

Det finns flera olika orsaker till att man kan få munherpes. Den vanligaste orsaken är att man har haft kontakt med någon som redan har infektionen. Det kan också vara att man har haft kontakt med någon som har herpes simplex virus men inte har några symtom på infektionen.

Stress

Stress är också en vanlig orsak till att man får munherpes. När man är stressad minskar immunförsvaret vilket gör att viruset lättare kan ta sig in i kroppen och orsaka infektion. Solbränna, trötthet och hormonella förändringar kan också leda till att man får munherpes.

Hur munherpes diagnostiseras

Fysisk undersökning

För att diagnostisera munsherpes, måste en läkare först göra en fysisk undersökning. Läkaren kommer att titta på området för att se om det finns några tecken på infektion, som rodnad, svullnad eller blåsor. Om läkaren misstänker att du har munsherpes, kan de också ta ett prov från det infekterade området för att testa för viruset.

Läkaren kan också använda andra diagnostiska tester för att bekräfta diagnosen. Dessa tester inkluderar blodprov och skrapningar av huden. Alla dessa tester hjälper till att identifiera viruset som orsakar infektionen och hjälpa läkaren att bestämma den bästa behandlingen för dig.

Efter diagnosen har ställts, kommer läkaren att ordinera lämplig behandling för att hjälpa dig att bli av med munsherpes. Behandlingen kan innehålla antivirala läkemedel som syftar till att minska symtomen och lindra smärtan. Ibland kan läkaren också rekommendera lokala behandlingar som salvor eller geler som kan appliceras direkt på det infekterade området för att minska rodnad och svullnad.

Hur munherpes behandlas

Symtomatisk behandling

Behandling för munherpes är oftast symptomatisk och syftar till att lindra symtomen. Det finns olika typer av läkemedel som kan användas för att lindra symtom som smärta och svullnad.

Läkemedel som aciklovir, valaciklovir och famciclovir är de vanligaste läkemedlen som används för att behandla munherpes. Dessa läkemedel hjälper till att minska svullnaden och smärtan samt förhindra att viruset sprids.

Undvik direktkontakt med personer som har aktiv sjukdom

För att förhindra att munherpes sprids bör man undvika direktkontakt med andra personer när man har blåsor eller sår. Man bör också tvätta händerna ofta och undvika att dela bestick, glas eller annat som kan ha kommit i kontakt med viruset. Det är också viktigt att undvika att röra vid blåsorna eller såren för att förhindra att viruset sprids till andra delar av kroppen.

Munherpes är en vanlig infektion som kan vara mycket obehaglig, men det går ofta att behandla effektivt med receptbelagda läkemedel. För att förhindra att infektionen sprids bör man undvika direktkontakt med andra personer när man har blåsor eller sår och tvätta händerna ofta. Om du misstänker att du har munherpes, bör du kontakta din läkare för en diagnos och råd om behandling.

Hur munherpes kan förebyggas

Först och främst bör du undvika att dela bestick, glas eller annat som kan ha kommit i kontakt med viruset. Om du har munherpes, bör du undvika att kyssa andra eller dela mat eftersom detta kan sprida viruset. Du bör också tvätta händerna ofta och undvika att röra vid sår i munnen.

Det finns också vissa livsmedel som kan hjälpa till att förebygga munherpes. Frukt och grönsaker är bra för att stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att bekämpa infektioner. Även vitaminer och mineraler, såsom C-vitamin, zink och selen, har visat sig vara effektiva mot munherpes.

Du bör också försöka undvika stressiga situationer eftersom detta kan göra dig mer mottaglig för infektioner. Att sova tillräckligt är också viktigt för att stärka immunförsvaret.

Komplikationer till munherpes

Smittspridning till andra kroppsdelar

Komplikationer till munherpes inkluderar överföring av viruset till andra delar av kroppen, såsom ögonen eller huden. Detta kan leda till ögonsjukdomar som keratit (inflammation i hornhinnan) eller stomatit (inflammation i munnen). Det kan också leda till infektioner som skapar sår på huden, såsom impetigo (hudinfektion som orsakar blåsor och sår) eller cellulit (bakteriell infektion som orsakar svullnad och rodnad).

Inflammation i hjärnan (encefalit)

Komplikationer till munherpes kan också innebära att personen utvecklar en allvarligare form av viruset, såsom encefalit (inflammation i hjärnan). Detta kan leda till symtom som yrsel, feber, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. I vissa fall kan detta leda till permanent neurologisk skada.

En annan allvarlig komplikation till munherpes är en autoimmun reaktion som kallas för herpetisk stomatit. Detta är när immunsystemet börjar angripa sig självt, vilket kan leda till inflammation i munnen och tungen. Det kan också leda till att personen får problem med att svälja och tala.

Prognosen vid munherpes

God prognos

Prognosen för munsjukdomar är ganska god. De flesta patienter med munherpes kommer att ha milda symptom som läker inom några veckor. Om du har munherpes, bör du dock följa din läkares råd för att undvika att smitta andra.

Det finns flera olika behandlingar för munherpes, inklusive antivirala läkemedel som aciklovir och valaciklovir. Dessa läkemedel minskar risken för att utveckla allvarliga komplikationer som infektioner i hjärnhinnorna eller hudinfektioner. Det är viktigt att ta dessa läkemedel exakt som ordinerats av din läkare för att minska risken för allvarliga komplikationer.

Vissa patienter kan också behöva använda topiska krämer eller salvor för att lindra symtom som klåda och irritation. Det finns också naturliga alternativ som aloe vera, honung och te-trädolja som kan hjälpa till att lindra symtom.

Om du har munherpes bör du undvika alkohol, tobak och andra irriterande ämnen som kan irritera såren. Du bör också undvika att dela bestick, glas, tallrikar och handdukar med andra personer för att undvika att smitta dem.

Differentialdiagnoser till munherpes

Differentialdiagnos för munherpes inkluderar andra infektioner som kan orsaka liknande symptom, såsom stomatit, impetigo, aftös stomatit, hand-fot-munsjukdom och skabb.

Stomatit

Stomatit är en inflammation i munslemhinnan som kan orsakas av virus, bakterier eller svamp. Symtom inkluderar rodnad, svullnad, blåsor och sår i munnen.

Impetigo

Impetigo är en bakterieinfektion som orsakar blåsor och sår på huden. Symtom inkluderar rodnad, klåda och blåsor som innehåller gulaktig vätska.

Aftös stomatit

Aftös stomatit är en infektion som orsakar smärtsamma sår och blåsor i munnen. Symtom inkluderar rodnad, svullnad och smärta.

Hand-fot-munsjukdom

Hand-fot-munsjukdom är en viral infektion som orsakar utslag på händer, fötter och i munnen. Symtom inkluderar rodnad, klåda och små blåsor på huden.

Skabb

Skabb är en bakterieinfektion som orsakar kliande utslag på huden. Symtom inkluderar rodnad, klåda och små knottror på huden.

Innehåll