Multiplärt myelom

2 min läsning

Multipel myelom

Innehåll

 1. Översikt
 2. Symptom
 3. Diagnos
 4. Behandling

Multiple myelom, även känt som myelom, är en typ av benmärgscancer. Benmärg är den svampiga vävnaden i mitten av vissa ben som producerar kroppens blodceller.

Det kallas multipelt myelom eftersom cancern ofta påverkar flera delar av kroppen, såsom ryggraden, skallen, bäckenet och revbenen.

Symtom på multipelt myelom

I de tidiga stadierna kan myelom inte orsaka några symtom. Det är ofta bara misstänkt eller diagnostiserat efter ett rutinmässigt blod- eller urintest.

Så småningom orsakar myelom ett brett spektrum av problem, inklusive:

 • en ihållande tråkig värk eller områden av ömhet i benen
 • svaga ben som bryter (fraktur) lätt
 • trötthet, svaghet och andnöd – orsakad av anemi
 • upprepade infektioner
 • njure
 • mindre vanliga problem, blåmärken och ovanliga blödningar — såsom täta näsblod, blödande tandkött och tunga perioder

Myelom orsakar vanligtvis inte en klump eller tumör. Istället skadar det benen och påverkar produktionen av friska blodkroppar.

Läs mer om symtomen på multipelt myelom.

När ska man se en GP

Kontakta din allmänläkare / vårdcentral om du har några av symptomen på multipelt myelom. Även om det är osannolikt att de orsakas av cancer, är det bäst att få en korrekt diagnos.

Din läkare kommer att undersöka dig för att kontrollera benömhet, blödning, tecken på infektion och andra symtom som tyder på att du kan ha myelom. De kan också ordna blod- och urintester.

Om myelom misstänks, kommer du att bli remitterad till en konsult hematolog (specialist på blodförhållanden) för ytterligare tester och behandling.

Läs mer om att diagnostisera multipelt myelom.

Orsaker till multipelt myelom

Det är inte känt exakt vad som orsakar multipelt myelom. Det finns emellertid ett nära samband mellan multipelt myelom och ett tillstånd som kallas monoklonal gammopati av okänd betydelse (MGUS).

MGUS är där det finns ett överskott av proteinmolekyler, som kallas immunoglobuliner, i blodet. Detta orsakar inga symptom och behöver inte behandling.

Varje år fortsätter cirka 1 av 100 personer med MGUS att utveckla multipelt myelom. Det finns inget känt sätt att fördröja eller förhindra detta, så personer med MGUS kommer att ha regelbundna tester för att kontrollera cancer.

Multipelt myelom är också vanligare

 • hos
 • män
 • vuxna över 60 år — de flesta fall diagnostiseras vid ungefär 70 års ålder, och fall som drabbar personer under 40 år är sällsynta

 • svarta människor — multipelt myelom är ungefär dubbelt så vanligt hos svarta populationer än vita och asiatiska populationer
 • Personer med en familjehistoria av MGUS eller multipelt myelom

Behandling av multipelt myelom

Behandling kan ofta bidra till att kontrollera tillståndet i flera år, men de flesta fall av multipelt myelom kan inte botas. Forskning pågår för att försöka hitta nya behandlingar.

Behandling av multipelt myelom omfattar vanligtvis:

 • läkemedel mot myelom för att förstöra myelomcellerna eller kontrollera cancern när den kommer tillbaka (återfall)
 • läkemedel och procedurer för att förebygga och behandla problem orsakade av myelom — såsom skelettsmärta, frakturer och anemi

Som del kan du bli tillfrågad om du vill delta i en klinisk prövning för att hjälpa forskare att utveckla bättre behandlingar för multipelt myelom.

Läs mer om behandling av multipelt myelom.

Stödgrupper för multipelt myelom

Om du har fått diagnosen multipelt myelom kanske du vill kontakta en lokal eller nationell stödgrupp, t.ex. Myelom UK. Ditt lokala hematologiska team kommer att kunna styra dig till hjälpsamma resurser.

Stödgrupper kan erbjuda mer information och råd. De kan också ofta sätta dig i kontakt med andra människor i en liknande situation så att du kan dela råd och prata om dina erfarenheter.

Myelom UK har mer information om hur det kan hjälpa dig och hitta en lokal stödgrupp.

Sidan senast recenserad: 11 april 2018
Nästa uppdatering: 11 april 2021

 • Nästa:Symptom

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!