Allt om Ménières sjukdom – Symptom, Utredning och Behandling

3 min läsning

Ménières sjukdom

Ménières sjukdom är ett ovanligt yrsel och hörsel tillstånd där hörselsnäckan är påverkad. Ménières kommer i anfall som varar i några timmar. För vissa kommer de mer sällan än en gång per år och för vissa flera gånger i veckan. Främst personer i nedre medelåldern drabbas. Ofta inleds attackerna med en ”aura” där man får starkare tinnitus för att sedan få karusellyrsel. Ménières kan vara mycket handikappande om man får det ofta, det finns behandling mot Ménières som läkare kan förskriva.

Inneörat, här är det ökade trycket vid Ménières. Källa: Servier Smart medical art

Vad är Ménières sjukdom?

Ménières sjukdom är en sjukdom som ger anfall av yrsel och hörselproblem. Man är inte helt säker på varför som man får Ménières men man tror att det har med en tryckökning i innerörat. Innerörat är den delen av örat där hjärnan registrerar ljud och balans. Ménières kan variera stort i svårighetsgrad beroende på hur länge man har haft det och hur ofta man får anfallen. Efter en längre tid av Ménières så kan man utveckla permanent hörselnedsättning. 

Anfall

Ménières är en sjukdom som kommer i anfall där man har starka symtom under 4-5 timmar, ett anfall drabbar oftast bara ett öra men det kan övergå i ett dubbelsidigt anfall i vissa fall. Under ett anfall så får man:

 • Stark snurrande yrsel
 • Tinnitus
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Hörselnedsättning där basen försvinner först.
 • Lockkänsla i öra

Det är vanligt att man får förkänningar innan man får ett full blommat anfall. Detta kan vara i form av tinnitus, illamående, ringande eller ljudöverkänslighet. Efter man har haft ett antal anfall så brukar man lära sig känna igen dessa symtom och kan då ta förebyggande behandling. 

Under anfallet

När du har ett aktivt anfall av Ménières så är det svårt att bryta det. Men försök att så tidigt som möjligt under anfallet att sätta eller lägga dig ner, blunda och vila. Undvik att röra ditt huvud hastigt då detta kan göra dig mer yr. Om du har någon medicin mot Ménières så ska du också använda dem nu.

Koplikationer

Om man har haft Ménières under en längre period så kan hörselcellerna i örat ta permanent skada. Detta gör att man förlorar delar av sin hörsel, vanligast är att man förlorar hörseln för bas först. Det är ovanligt att man blir helt döv av Ménières men det kan gå till en problematisk grad.

Riskfaktorer för Ménières

Alla kan drabbas av Ménières sjukdom, men det är absolut vanligast hos personer kring 40 års åldern. Kvinnor och män drabbas i samma utsträckning. Barn drabbas i princip aldrig av Ménières sjukdom. 

Om man har Ménières så finns det faktorer som har visat sig ge större risk för nya anfall dessa är 

 • Stress
 • Sömnbrist
 • Ångest
 • Salt mat (omdiskuterat)

När ska man uppsöka läkare?

Om du är runt 40 och har symtom som påminner om Ménières med attacker av yrsel, tinnitus och hörselproblem så är det en god idé att uppsöka en vårdcentral. På vårdcentralen kan de bedöma din yrsel och eventuellt skicka dig vidare till en specialist i öra- näsa och hals, en så kallad ÖNH läkare. 

Undersökningar

Det finns många olika undersökningar som en läkare kan göra för att se om du har Ménières dessa kan inkludera 

 • Neurologisk undersökning
 • Hörselmätning 
 • Magnet röntgen
 • Videoundersökning av ögonen

Vissa undersökningar görs under ett aktivt anfall men vissa ska göras i ett lugnare skede. Ibland kan det vara svårt att bli undersökt under ett anfall.

Behandling

Behandlingen av Ménières sjukdom har flera olika syften, man kan behandla för att minska framtida anfall, lindra pågående anfall eller lindra hörselnedsättningen.

Vilken behandling som passar bäst för en är väldigt individuellt och man får testa sig fram tillsammans med sin läkare. Här får man också avgöra vad som ger en de största besvären och vilka andra sjukdomar man har. Det är vanligt att testa vätskedrivande läkemedel som ska kunna minska trycket i innerörat, ibland kan man ta dessa innan anfall och under tuffare perioder kan man ta dem varje dag.

Man kan också ta läkemedel som minskar illamående och yrsel för att lindra attackerna.

Ett generellt råd som gäller alla med Ménières är att minska stress i ens liv, detta kan man få hjälp med av en kurator. Det har visat sig att stress är starkt kopplat till Ménières sjukdom. 

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!