Medicinskt oförklarliga symtom

3 min läsning

Medicinskt oförklarliga symtom

Många människor har ihållande fysiska besvär, såsom yrsel eller smärta, som inte verkar vara symtom på ett medicinskt tillstånd.

De kallas ibland ”medicinskt oförklarliga symptom” när de varar i mer än ett par veckor, men läkare kan inte hitta ett problem med kroppen som kan vara orsaken.

Detta betyder inte att symtomen är fejkade eller ”allt i huvudet” — de är verkliga och kan påverka din förmåga att fungera korrekt.

Att inte förstå orsaken kan göra dem ännu mer beklämmande och svåra att klara av.

När mystiska symtom verkar orsakas av problem i nervsystemet men du inte har något specifikt neurologiskt tillstånd, kan läkare hänvisa till dina symtom som en ”funktionell neurologisk störning”..

Exempel på sådana symtom är:

 • stickningar i händer eller fötter
 • en tremor i en eller båda armarna
 • huvudvärk eller migrän
 • förändringar i synen, som dimsyn eller blinkande ljus

Medicinskt oförklarliga symtom är vanliga och står för upp till 45% av alla GP möten och hälften av alla nya besök på sjukhuskliniker i Sverige.

Möjliga orsaker till medicinskt oförklarliga symtom

Många personer med medicinskt oförklarliga symtom, såsom trötthet, smärta och hjärtklappning, har också depression eller ångest.

Behandling av ett associerat psykologiskt problem kan ofta lindra de fysiska symptomen.

För andra kan symtomen vara en del av ett dåligt förstådd syndrom, såsom:

 • kroniskt trötthetssyndrom (CFS) — även känt som ME
 • irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • fibromyalgi (smärta över hela kroppen)

Det faktum att läkare inte kan hitta ett tillstånd som orsakar dessa symptom är inte ovanligt i medicin, och det betyder inte att ingenting kan göras för att hjälpa dig.

Hur din läkare kan hjälpa

Din allmänläkare kommer att sträva efter att utesluta alla möjliga tillstånd som kan orsaka dina symtom. Du kan ha en grundlig fysisk undersökning och blodprov.

Det är viktigt att överväga om någon medicin du tar kan orsaka dina symtom — till exempel att ta smärtstillande medel på lång sikt kan leda till smärtstillande huvudvärk.

Din allmänläkare bör också undersöka om du kan ha ett associerat problem, såsom depression eller ångest. Fysiska symtom kan orsaka depression och ångest, och dessa kan i sin tur göra de fysiska symptomen värre, vilket skapar en ond cirkel.

Du bör berätta för din läkare

 • hur dina symtom är — när de började och vad som gör dem bättre eller sämre
 • vad du tror eller fruktar är orsaken till dina symtom — och dina förväntningar på hur tester och behandlingar kan hjälpa
 • hur dina symtom påverkar vad du kan göra — vad de Sluta göra
 • hur upprörande dina symtom är — hur de får dig att känna

Det finns ett antal saker du kan göra själv som kan hjälpa.

Du och din läkare kan identifiera några livsstilsförändringar och mål som du båda tror kommer att hjälpa till att lindra dina symtom, såsom regelbunden fysisk aktivitet och bättre vila (se nedan).

Du kan bli hänvisad till en pratterapi, såsom kognitiv beteendeterapi (KBT). Syftet med KBT är att hjälpa dig att hantera dina symtom genom att låta dig förstå kopplingarna mellan dina symtom, bekymmer, känslor och hur du hanterar dina symtom..

Om dina symptom verkar orsakas av ett problem med nervsystemet, kan du hänvisas till en neurolog (en specialist i nervsystemet).

Neurologen kan hänvisa dig för psykoterapi men kommer också att överväga andra behandlingsalternativ, såsom fysioterapi eller arbetsterapi.

Medicin såsom antidepressiva medel kan vara till hjälp, även om du inte är deprimerad. Men medicinering är inte alltid svaret — till exempel smärtstillande medel eller lugnande medel kan leda till beroende. De möjliga fördelarna med medicinering måste alltid vägas mot de potentiella biverkningarna.

Om du tror att du har ett bakomliggande tillstånd som har missats av din läkare, kan du be om ett andra yttrande.

Självhjälp

Det finns saker du kan göra för att förbättra eller till och med lindra vissa fysiska symtom, som att ta regelbunden motion och hantera stress.

Regelbunden träning hjälper dig att hålla dig i form och många tycker att det också ökar deras humör (läs om träning för depression). Hur mycket motion du ska göra beror på din nuvarande hälsa och förmåga.

Att hantera stress är mycket viktigt eftersom det har kopplats till problem som smärta och IBS. Lär dig om andningsövningar för stress.

I allmänhet bör det hjälpa att planera lite angenäm personlig tid att varva ner — vad som än hjälper dig att slappna av, oavsett om det är yogakurser, simning, löpning, meditation eller promenader på landsbygden.

Läs fem steg till psykiskt välbefinnande.

Din kropp har en anmärkningsvärd förmåga att återhämta sig och det finns en god chans att dina symtom kommer att förbättras i tid, även utan någon särskild behandling.

Vem har drabbats

Oförklarliga symtom tenderar att vara vanligare bland:

 • kvinnor
 • yngre personer
 • som nyligen har haft en infektion eller fysisk sjukdom, eller de som drabbats av ohälsa eller död hos en släkting
 • som tidigare upplevt problem som depression och ångest

Sidan senast granskad: 21 maj 2018
Nästa uppdatering: 21 maj 2021

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!