Människor i riskzonen – Äldre vuxna

Dr Hjalmarsson
Dr Hjalmarsson

Redaktionen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Människor i riskzonen – Äldre vuxna

Minus

Riktlinjer uppskattar Listeria är den tredje ledande dödsorsaken från matförgiftning i Sverige. Uppskattningsvis 1 600 personer blir sjuka från Listeria varje år och omkring 260 dör. Äldre vuxna löper särskild risk — mer än hälften av alla Listeria-infektioner förekommer hos personer som är 65 år och äldre.

När människor åldras, är deras immunförsvar och organ inte lika kunna känna igen och befria kroppen från skadliga bakterier, inklusive sådana som orsakar matförgiftning. Många äldre vuxna lever också med kroniska tillstånd, såsom diabetes och cancer, och tar medicin som kan försvaga immunsystemet. Även magsyra minskar när människor blir äldre, och magsyra spelar en viktig roll för att döda bakterier och minska risken för sjukdom. Visste du ?

Vuxna som är 65 år och äldre är 4 gånger mer benägna än andra människor i Sverige att få Listeria-infektioner . Hjälp till att skydda dig själv och dina nära och kära

  • recept för livsmedelssäkerhet: Skydda människor från dödliga Listeria matförgiftning
  • Vad finns på din tallrik? Smarta matval för hälsosamt åldrande
  • externa

  • äldre vuxna ochlivsmedelssäkerhetExterna

tips

  • för livsmedelssäkerhet

    Tvätta händerna på rätt sätt — i 20 sekunder med tvål och rinnande vatten.

  • Använd en termometer för att se till att kylskåpet är 40°F eller lägre och att frysen är 0°F eller lägre.
  • Håll rått kött borta från färska råvaror och andra ätfärdiga livsmedel för att undvika kontaminering.
  • Tina eller marinera mat i kylskåpet, aldrig på disken eller i diskbänken.
  • Tvätta frukt och grönsaker (även om du planerar att skala dem), men tvätta inte kött, fjäderfä eller ägg!
  • Använd separata skärbrädor för råmaterial och för rått kött, fjäderfä, skaldjur och ägg.
  • Använd en mattermometer för att vara säker på att maten kokas till rätt temperatur.
  • Kyla rester inom 2 timmar i grunda täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
  • Vet när man ska kasta mat ut.

Läs mer om livsmedelssäkerhet

0/5 (0 Reviews)

Kontakt

Sektioner

Vad vill du veta?

Mest läst

Våra mest lästa artiklar

Din vardag och livet

Vanligt och viktig för varje person