Magvärk (ont i magen): orsaker, symtom, utredning, behandling

Ont i magen

Magvärk beror vanligtvis inte på någon allvarlig underliggande sjukdom och värken går oftast över inom några dagar. Det finns många anledningar till magvärk, exempelvis IBS, matförgiftning eller förstoppning. I vissa fall är det svårt att hitta orsaken till magvärk eftersom många andra sjukdomar som inte härrör från mag-tarmkanalen kan också leda till magvärk. Flera psykiska åkommor brukar orsaka magvärk såsom ångest och stress. I princip alla organen i mag-tarmkanalen kan orsaka magvärk, till exempel magsäcken, levern, bukspottkörteln (pankreas), tarmar, urinblåsa, njurar, prostata, livmoder eller äggstockar.

Magvärk kan bero på sjukdomar som tagit lång tid att utvecklas och symtomen börjar då som en lättare magvärk tills symtomen blir för påtagliga. I andra fall kan magvärken uppstå plötsligt och vara såpass uttalade att man behöver söka akut sjukvård.

Vanliga orsaker till magont

Magsår

Magsår innebär att slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmens har skadats och den underliggande vävnaden blottas. Magsår orsakar värk i bukens översta del. Magsår kan även uppstå till följd av en bakterie som kallas Helicobakter pylori, även vissa läkemedel kan göra att du får magsår. De flesta orsakerna till magsår kan behandlas effektivt med läkemedel eller annan behandling. Ett magsår kan även börja blöda eller utvecklas till ett brustet magsår. Ett brustet magsår innebär att alla lager i magsäcken eller tolvfingertarmen skadas och innehållet i magsäcken läcker ut. Detta är ett allvarligt tillstånd som kan bli livshotande.

Blindtarmsinflammation

Blindtarmen är ett litet bihang som finns precis i början på tjocktarmen (kolon). Blindtarmsinflammation beror i vissa fall på att tarminnehåll fastnat i blindtarmen och inte förs vidare genom tjocktarmen till ändtarmen. När tarminnehållet fastnar tillräckligt länge finns en risk för att stenar bildas vilket i sin tur orsakar inflammation i blindtarmen. I många andra fall finns inget tarminnehåll (stenar) i blindtarmen utan en inflammation uppstår av oförklarliga skäl. Blindtarmsinflammation kan ge upphov till illamående, dålig aptit, obehag och värk mitt i magen eller ömhetskänsla runt naveln och höger ljumske. Efter några timmar eller dygn kan symptomen ändras och orsaka svår smärta till höger i nedre delen av magen eller feber.

IBS – känslig

IBS är en störning i hur tarmen arbetar vilket kan orsaka diarré eller förstoppning. Symtomen kan ibland bli besvärliga men går oftast att lindra genom att undvika viss mat eller genom användning av receptfria läkemedel. IBS orsakar magvärk som antingen lindras eller förvärras efter att du bajsat. Du kan även utveckla förstoppning eller diarré.

Magsjuka

Magsjuka kan uppstå flera gånger under ens liv. Magsjuka orsakar magvärk och ibland även kräkningar, diarré, feber och muskelvärk. Symtomen är oftast väldigt uttalade i ett par dagar men brukar snabbt bli bättre.

Förstoppning

Förstoppning leder till svårigheter att bajsa och det kan även göra ont. Att dricka mer vätska och äta fiberrik mat kan förbättra tillståndet, men det finns även läkemedel man kan använda. Läkemedel är effektiva mot förstoppning och leder till att avföringen blir mjukare. För att sätta diagnosen förstoppning behöver man känna till hur ofta en person behöver bajsa, vissa går på toaletten ett par gånger i veckan medan andra behöver gå på toaletten några gånger per dag. Symtom vid förstoppning är att bajset är hårt och trögt, du kan få ont i ändtarmsöppningen när du bajsar, magen blir utspänd och orsakar magvärk. Om du varit förstoppad en längre tid kan du uppleva illamående och nedsatt aptit. Du kan också få sprickor i ändtarmsöppningen som gör att du blöder lite.

Njursten

Njurstenar beror oftast på att ämnen i urinen bildar kristaller och mindre stenar som gör att urinen har svårt att rinna förbi urinledaren och detta leder till ett stopp i urinledaren. Njursten kan orsaka väldigt intensiva smärtor och värken kan uppstå i alla delar av buken beroende på vart stenen sitter. Vanligtvis uppstår smärtan i sidorna av buken och strålar upp mot ryggen eller ljumsken. Smärtan uppkommer väldigt snabbt och det gör vanligtvis mindre ont när du rör på dig. Ibland kan du även se lite blod i urinen.

Gallsten

Gallsten ger upphov till en intensiv smärta under revbenen på höger sida. Smärtan kommer i intervaller och särskilt efter att du har ätit, speciellt om det är mat som innehåller mycket fett. Det är vanligt med illamående och kräkningar, eller att smärtan strålas bakåt mot ryggen eller upp mot höger axel. Gallblåsan kan även bli inflammerad vilket kan orsaka feber.

Inflammation i bukspottkörteln

Bukspottkörteln är ett organ som sitter djupt i buken, precis framför ryggraden, och ansvarar för att frisätta safter som bryter ner proteinet och flera viktiga hormoner såsom insulin och glukagon. Vid akut inflammation i bukspottkörteln får du ont högt upp i buken, du kan även utveckla feber. Ofta gör det så ont att personen blir blek och kallsvettig. Det är vanligt med illamående och kräkningar.

Tarmvred

Tarmvred innebär att tarmen vrider sig runt sig själv och orsakar en blockering vilket hindrar tarminnehållet från att röra sig framåt i tarmen. Tarmvred orsakar smärta som ökar och minskar i intervaller. Det är vanligt med illamående och kräkningar. Ibland kan även tarmen stå stilla, detta kallas för stillastående tarm, då brukar magen bli uppblåst och gasfylld.

Sjukdomar i magens blodkärl

I buken finns flera viktiga blodkärl som försörjer alla magens organ med blod. Det finns flera sjukdomar som kan drabba blodkärlen i buken. Pulsåderbråck i magen kallas också för bukaortaaneurysm. Detta är ett potentiellt livshotande tillstånd om bråcket brister. Smärtorna sitter oftast djupt i magen och strålar ut i ryggens övre del. Om pulsådern brister kommer du troligtvis att hamna i chock eftersom blödningen är enorm. Då blir du blek, kallsvettig och får hög puls, du kanske även svimmar. Andra åkommor som kan drabba bukens blodkärl är blodproppar, både i de syrerika och syrefattiga blodkärlen. Vid en blodpropp i de syrerika blodkärlen som exempelvis försörjer tarmarna så uppstår plötslig svår smärta. Detta är ett svårt tillstånd att diagnostisera och kräver att man besöker sjukhus för att genomföra en undersökning som heter datortomografi med kontrastmedel.

Icke-brådskande råd: Se en läkare om:

 • Smärtan blir snabbt mycket värre
 • Smärtan eller uppblåsthet kommer inte att försvinna eller fortsätter komma tillbaka
 • Du förlorar vikt utan att försöka
 • Du kissar oftare eller mindre ofta
 • När du kissar upplever du smärta
 • Du blöder från vagina, eller har onormal flytningar från din vagina
 • Din diarré försvinner inte efter några dagar

Omedelbar åtgärd krävs vid följande situationer:

 • Din magvärk uppstod mycket plötsligt eller är svår
 • Det gör ont när du rör din mage
 • Du kräks blod eller dina spyor ser ut som kaffesump
 • Din avföring är blodig eller svart och klibbig och extremt illaluktande
 • Du kan inte kissa
 • Du kan inte bajsa eller fisa
 • Du kan inte andas
 • Du har bröstsmärta
 • Du är diabetiker och kräks

Andra orsaker till magont

Typ av magontMöjligt tillstånd
Smärta och kramper när du får din menstruationsperiodEndometrios
Värk i nedre högra sidanBlindtarmsinflammation
Pågående kramper, uppblåsthet, diarré, förstoppningIrritabel tarmsyndrom (IBS)
Svår pågående smärta som kan strålas ner till ljumsken, illamående, smärta när du kissarNjursten
Allvarlig smärta som varar i timmar i mitten av magen eller precis under revbenen på höger handGallsten