Lumbar dekompression kirurgi

2 min läsning

Lumbar dekompressionskirurgi

Innehåll

 1. Översikt
 2. När det används
 3. Hur det utförs
 4. Recovery
 5. Risker

Lumbar dekompression kirurgi är en typ av operation som används för att behandla komprimerade nerver i nedre (ländryggen) ryggraden.

Det rekommenderas bara när icke-kirurgiska behandlingar inte har hjälpt.

Operationen syftar till att förbättra symtom som ihållande smärta och domningar i benen som orsakas av tryck på nerverna i ryggraden.

Kirurgisk dekompression används ofta för att behandla:

 • ryggradsstenos — förträngning av en del av ryggraden, vilket sätter press på nerverna inuti
 • en halkskiva ochischias — där en skadad ryggradsskiva pressar ner på en underliggande
 • nervryggmärgsskador — såsom en fraktur eller svullnad av vävnadsmetastatisk
 • ryggmärgskompression — där cancer i en del av kroppen, såsom lungorna, sprider sig in i ryggraden och pressar på ryggmärgen eller nerverna

Vad

Om ländryggen dekompression rekommenderas, har du vanligtvis minst 1 av följande procedurer:

 • laminektomi — där en del av benet avlägsnas från 1 av dina ryggkotor (ryggradsben) för att minska trycket på den drabbade
 • nervdiscektomi — där en del av en skadad skiva avlägsnas för att lindra trycket på en nerv
 • spinalfusion — där två eller flera kotor förenas med en del av benet för att stabilisera och stärka ryggraden

I många fall kan en kombination av Dessa tekniker kan användas.

Lumbar dekompression utförs vanligtvis under narkos, vilket innebär att du kommer att vara medvetslös under proceduren och kommer inte att känna någon smärta när den utförs. Hela operationen tar vanligtvis minst en timme, men kan ta mycket längre tid, beroende på procedurens komplexitet.

Återställa från ländryggen dekompression kirurgi

Du kommer vanligtvis att vara tillräckligt bra för att lämna sjukhuset ungefär 1 till 4 dagar efter att ha opererats, beroende på komplexiteten i operationen och din rörlighet innan operationen.

De flesta människor kan gå utan hjälp inom en dag efter operationen, även om mer ansträngande aktiviteter kommer att behöva undvikas i ca 6 veckor.

Du kanske kan återgå till arbetet efter cirka 4 till 6 veckor, men du kan behöva mer ledigt om ditt jobb innebär att köra under långa perioder eller lyfta tunga föremål.

Effektivitet av ländryggen dekompression

Det finns goda bevis för att dekompression kirurgi kan vara en effektiv behandling för personer med svår smärta orsakad av komprimerade nerver.

Många som har operationen upplever en signifikant förbättring av smärta. Människor som fann att gå svårt före operationen på grund av bensmärta eller svaghet kan ofta gå längre och lättare efter operationen.

Risker för ländryggen dekompression

Även ländryggen dekompression är ofta framgångsrik, liksom alla typer av operationer, medför det en risk för komplikationer.

Komplikationer i samband med ländryggen dekompression inkluderar: infektion på operationsstället

 • , eller i sällsynta fall en infektion någon annanstans
 • en blodpropp som utvecklas i en av dina benådror, så kallad djup ventrombos (DVT); i sällsynta fall kan blodproppen lossna och färdas till Lungor, som orsakar ett allvarligt problem som kallas lungemboli
 • skada på ryggmärgen eller ryggmärgen, vilket resulterar i fortsatta symtom, domningar eller svaghet i 1 eller båda benen, eller i sällsynta fall någon grad av förlamning

Ryggraden och ryggmärgen

Ryggraden består av 24 enskilda ben. kallas kotor, som staplas ovanpå varandra för att bilda ryggraden. Mellan varje kota är skyddande, cirkulära kuddar av vävnad som kallas skivor, som kuddar kotorna under aktiviteter såsom promenader och löpning.

Ryggmärgskanalen går genom mitten av ryggraden. Det innehåller och skyddar ryggmärgen och nerverna.

Media senaste recenserade: 19 januari 2018
Media recension på grund av: 19 januari 2021

Sidan senast recenserade: 23 juli 2018
Nästa recension kommer: 23 juli 2021

 • Nästa: När den används

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!