Livsmedelsallergi

4 min läsning

Matallergi

Innehåll

  1. Översikt
  2. Symtom
  3. Orsaker
  4. Diagnos
  5. Behandling
  6. Att leva med

en matallergi är när kroppens immunförsvar reagerar ovanligt på specifika livsmedel. Även om allergiska reaktioner ofta är milda, kan de vara mycket allvarliga.

Symptom på en matallergi kan påverka olika delar av kroppen samtidigt. Några vanliga symtom är:

  • en kliande känsla i munnen, halsen eller öronen
  • en upphöjd kliande röda utslag (urtikaria eller ”nässelfeber”)
  • svullnad i ansiktet, runt ögon, läppar, tunga och tak i munnen (angioödem)
  • kräkningar

Läs mer om symtomen på föda allergier.

Anafylaxi

I de allvarligaste fallen har en person en allvarlig allergisk reaktion (anafylaxi), som kan vara livshotande.

Ring 112 om du tror att någon har symtom på anafylaxi, såsom:

  • andningssvårigheter
  • svårt att svälja eller tala
  • yrsel eller svimma

Be om en ambulans och tala om för operatören att du tror att personen har en allvarlig allergisk reaktion.

Vad orsakar matallergier?

Livsmedelsallergier inträffar när immunsystemet — kroppens försvar mot infektion — felaktigt behandlar proteiner som finns i livsmedel som ett hot.

Som ett resultat frigörs ett antal kemikalier. Det är dessa kemikalier som orsakar symptomen på en allergisk reaktion.

Nästan vilken mat som helst kan orsaka allergisk reaktion, men det finns vissa livsmedel som är ansvariga för de flesta matallergier.

Livsmedel som oftast orsakar en allergisk reaktion är:

  • mjölk
  • ägg
  • jordnötter
  • trädnötter
  • fisk
  • skaldjur
  • vissa frukt och grönsaker

De flesta barn som har en födoämnesallergi kommer att ha upplevt eksem under spädbarnsåldern. Ju sämre barnets eksem och ju tidigare det började, desto mer sannolikt är de att ha en matallergi.

Det är fortfarande okänt varför människor utvecklar allergier mot mat, även om de ofta har andra allergiska tillstånd, såsom astma, hösnuva och eksem.

Läs mer om orsaker och riskfaktorer för födoämnesallergier.

Typer av matallergier

Matallergier är indelade i 3 typer, beroende på symtom och när de uppstår.

  • IgE-medierad födoämnesallergi — den vanligaste typen som utlöses av immunsystemet som producerar en antikropp som kallas immunglobulin E (IgE). Symtom uppstår några sekunder eller minuter efter att ha ätit. Det finns en större risk för anafylaxi med denna typ av allergi.
  • Icke-IgE-medierad födoämnesallergi — dessa allergiska reaktioner orsakas inte av immunoglobulin E, utan av andra celler i immunsystemet. Denna typ av allergi är ofta svår att diagnostisera eftersom symtomen tar mycket längre tid att utvecklas (upp till flera timmar).
  • blandade IgE och icke-IgE-medierade födoämnesallergier — vissa människor kan uppleva symtom från båda typerna.

Läs mer om symptomen på en födoämnesallergi.

Oral allergi syndrom (pollen-matsyndrom)

Vissa människor upplever klåda i munnen och halsen, ibland med mild svullnad, omedelbart efter att ha ätit färsk frukt eller grönsaker. Detta är känt som oral allergi syndrom.

Oral allergi syndrom orsakas av allergi antikroppar som misstar vissa proteiner i färsk frukt, nötter eller grönsaker för pollen.

Oral allergi syndrom orsakar i allmänhet inte allvarliga symptom, och det är möjligt att avaktivera allergenerna genom att noggrant laga frukt och grönsaker.

Allergi UK webbplats har mer information.

Behandling

Det bästa sättet att förhindra en allergisk reaktion är att identifiera maten som orsakar allergi och undvika det.

Forskningen undersöker för närvarande sätt att desensibilisera vissa livsmedelsallergener, såsom jordnötter och mjölk, men detta är inte en etablerad behandling i SKR.

Läs mer om att identifiera livsmedel som orsakar allergier (allergener).

Undvik att göra några radikala förändringar, som att skära ut mejeriprodukter, i ditt eller ditt barns kost utan att först prata med din GP. För vissa livsmedel, till exempel mjölk, kan du behöva prata med en dietist innan du gör några ändringar.

Antihistaminer kan hjälpa till att lindra symtomen på en mild eller måttlig allergisk reaktion. En högre dos av antihistamin behövs ofta för att kontrollera akuta allergiska symptom.

Adrenalin är en effektiv behandling för allvarligare allergiska symptom, såsom anafylaxi.

Personer med födoämnesallergi ges ofta en apparat som kallas en autoinjektorpenna, som innehåller doser av adrenalin som kan användas i nödsituationer.

Läs mer om behandling av födoämnesallergier.

När du ska söka läkare

Om du tror att du eller ditt barn kan ha en matallergi är det mycket viktigt att be om en professionell diagnos från din läkare. De kan sedan hänvisa dig till en allergiklinik om det är lämpligt.

Många föräldrar antar felaktigt att deras barn har en matallergi när deras symptom faktiskt orsakas av ett helt annat tillstånd.

Kommersiella allergitestningssatser finns tillgängliga, men att använda dem rekommenderas inte. Många kit är baserade på osunda vetenskapliga principer. Även om de är tillförlitliga, bör du få resultaten granskade av en sjukvårdspersonal.

Läs mer om att diagnostisera födoämnesallergier.

– Påverkade?

De flesta matallergier påverkar yngre barn under 3 år.

De flesta barn som har födoämnesallergier mot mjölk, ägg, soja och vete i början av livet kommer att växa ut ur det när de börjar skolan.

Jordnötter och träd mutter allergier är oftast mer långvariga.

Livsmedelsallergier som utvecklas under vuxen ålder, eller kvarstår i vuxen ålder, kommer sannolikt att vara livslånga allergier.

Av oklara skäl har födoämnesallergier ökat kraftigt under de senaste 20 åren.

Dödsfall från anafylaxisrelaterade livsmedelsreaktioner är dock nu sällsynta.

Vad är matintolerans?

En matintolerans är inte detsamma som en matallergi.

Personer med födoämnesintolerans kan ha symtom som diarré, uppblåsthet och magkramper. Detta kan orsakas av svårigheter att smälta vissa ämnen, såsom laktos. Emellertid sker ingen allergisk reaktion.

Viktiga skillnader mellan en matallergi och en matintolerans inkluderar:

  • symptomen på en matintolerans uppträder vanligtvis flera timmar efter att ha ätit maten
  • du behöver äta en större mängd mat för att utlösa en intolerans än en allergi
  • en matintolerans är aldrig liv hotande, till skillnad från allergi

Läs mer om matintolerans.

Sidan senast recenserad: 15 april 2019
Nästa uppdatering: 15 april 2022

  • Nästa:Symptom

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!