Livmodercancer (livmoder)

2 min läsning

Livmodern (livmoder) cancer

Innehåll

  1. Översikt
  2. Symtom
  3. Orsaker
  4. Diagnos
  5. Behandling
  6. Att leva med

livmodercancer (livmodercancer eller endometrial cancer) är en vanlig cancer som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet. Det är vanligare hos kvinnor som har gått igenom klimakteriet.

Symptom på livmodercancer

Det vanligaste symptomet på livmodercancer är vaginal blödning som är ovanlig för dig (onormal).

Om du har gått igenom klimakteriet anses eventuell vaginal blödning vara onormal.

Om du ännu inte har gått igenom klimakteriet kan onormal blödning inkludera mycket tunga perioder eller blödningar mellan dina menstruationer.

Läs mer om symtomen på livmodercancer.

När ska du se en GP

Se din allmänläkare så snart som möjligt om du upplever någon ovanlig vaginal blödning. Även om det är osannolikt att orsakas av livmodercancer, är det bäst att vara säker.

Din läkare kommer att fråga om dina symtom och erbjuda en intern undersökning. De kommer att hänvisa dig till en specialist om det behövs för ytterligare test för att utesluta eventuella allvarliga problem.

Läs mer om att diagnostisera livmodercancer.

Typer av livmodercancer

De flesta livmodercancer börjar i cellerna som utgör livmoderslemhinnan (endometrium). Det är därför cancer i livmodern ofta kallas endometrial cancer.

I sällsynta fall kan livmodercancer börja i livmoderns muskelvägg. Denna typ av cancer kallas livmoder sarkom och kan behandlas på ett annat sätt. Läs mer om mjukvävnadssarkom.

Livmodercancer är skild från andra cancerformer i det kvinnliga reproduktionssystemet, såsom äggstockscancer och livmoderhalscancer.

Varför händer livmodercancer?

Det är inte klart exakt vad som orsakar livmodercancer, men vissa saker kan öka risken för att utveckla den.

En av de viktigaste riskfaktorerna för livmodercancer är högre nivåer av ett hormon som kallas östrogen i kroppen.

Ett antal saker kan orsaka att dina östrogennivåer är höga, inklusive fetma. Det finns också en liten ökning av risken för livmodercancer med långvarig användning av bröstcancer läkemedel tamoxifen.

Det är inte alltid möjligt att förhindra livmodercancer, men vissa saker tros minska risken. Detta inkluderar att upprätthålla en hälsosam vikt och långvarig användning av vissa typer av preventivmedel.

Läs mer om orsakerna till livmodercancer.

Behandling av livmodercancer

Den vanligaste behandlingen av livmodercancer är kirurgiskt avlägsnande av livmodern (hysterektomi).

En hysterektomi kan bota livmodercancer i sina tidiga skeden, men du kommer inte längre att kunna bli gravid. Kirurgi för livmodercancer är också sannolikt att inkludera avlägsnande av äggstockarna och äggledarna.

Strålbehandling eller kemoterapi ges också ibland också.

En typ av hormonbehandling (progestogen) kan användas om du ännu inte har gått igenom klimakteriet och ändå vill ha barn.

Även om din cancer är avancerad och chanserna för ett botemedel är små, kan behandlingen ändå hjälpa till att lindra symtomen och förlänga ditt liv.

Läs mer om behandling av livmodercancer.

Att leva med livmoder cancer

Att leva med cancer är en utmaning, och livmodercancer kan påverka ditt liv på specifika sätt.

Till exempel kan ditt sexliv påverkas om du har en hysterektomi, speciellt om dina äggstockar tas bort. Du kan hitta det fysiskt svårare att ha sex och även ha en minskad sexlust.

Du kan tycka att det är fördelaktigt att prata med andra om ditt tillstånd, inklusive familjemedlemmar, din partner eller andra personer med livmodercancer.

Läs mer om att leva med livmodercancer.

Uppdaterad: 1 juni 2018
Nästa uppdatering: 1 juni 2021

  • Nästa: Symptom

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!