Lipom (fettknölar i huden): symtom, orsak, behandling

Vad är ett lipom?

Lipom är mjuka fettknölar som växer under huden. De är ofarliga och behöver vanligtvis inte någon behandling. Lipom kan uppkomma på alla hudpartier.

Kännetecken och symtom på lipom

Lipom är vanliga och karaktäriseras av följande:

  • Lipom är mjuka och klumpiga
  • Lipom kan vara allt från storleken av en ärta till några centimeter
  • Lipom går att röra fritt mot den underliggande vävnaden. Det innebär att du kan skjuta lipomet åt olika sidor. Lipom sitter alltså inte fast mot den underliggande vävnaden.
  • Lipom är vanligtvis inte smärtsamma. Om de gör ont kan de ligga mot en nerv.
  • Lipom växer långsamt.
Lipom symtom orsak behandling
Lipom i huden.

När ska jag kontakta min husläkare?

Generellt skall man kontakta sin läkare om man noterar vävnadsklumpar någonstans. Lipom är enkla att diagnostisera och behandlas oftast inte. Om man vill behandla dem så kan man genomföra en liten operation där lipomet avlägsnas i lokalbedövning. Detta kan göras på alla vårdcentraler i landet.

Du bör kontakta din husläkare i följande fall:

  • Om ditt förmodade lipom gör ont, är inflammerat (inflammerat, rött, värmeökat).
  • Om ditt förmodade lipom inte kan röras fritt mot underliggande vävnad.

Din doktor kommer kunna avgöra om klumpen är ett lipom. I vissa fall kan en biopsi, alternativt en remiss, behövs.

I sällsynta fall kan klumpar under huden vara ett tecken på något allvarligare. Bland de allvarliga differentialdiagnoserna finns mjukdelstumörer (sarkom). Dessa är mycket ovanliga jämfört med lipom. Du skall dock inte bedöma om din hudförändring är ett lipom eller em tumör, utan denna bedömning skall göras av din läkare.

Hur man tar bort lipom

Lipom är ofarligt. Din vårdcentral kan neka att avlägsna lipomet eftersom det oftast inte finns ett medicinskt skäl att avlägsna lipomet. Det är vanligt att man söker privat vård för att få lipom avlägsnat.

Lipom tas bort i lokalbedövning. Operationen är närmast smärtfri och blödningsrisken är liten. Alla läkare bör kunna ta bort ett lipom, förutsatt att det inte är beläget på känsliga områden (plats där känsliga strukturer finns). I de fall kan lipom behöva tas bort av en specialistläkare / kirurg.