Laktosintolerans
Laktosintolerans är ett tillstånd där man inte klarar av att bryta ner sockerarten laktos som vi vanligtvis får i oss från mjölk. Om man får i sig laktos blir man gasig i magen och kan få diarré, det är obehagligt men inte farligt. Idag finns det gott om alternativ för de som är laktosintoleranta. laktosintolerans och mjölkproteinallergi är två olika saker där mjölkproteinallergi är ett svårare och allvarligare tillstånd.
Vad är laktos?
Laktos är en sockerart som finns naturligt i mjölk. Det består av en glukosmolekyl och en galaktos molekyl som sitter ihop med en stark bindning. För att vi ska kunna ta upp detta socker genom tarmväggen så behöver vi först bryta bindningen mellan glukosen och galaktosen. Detta görs normalt med laktas, en enzym som kroppen producerar som klipper isär laktos. Denna är väldigt viktig när vi är små barn och dricker bröstmjölk, men inte lika viktiga när vi är vuxna.
Varför förlorar man förmågan att dricka mjölk?
Många personer förlorar möjligheten att producera laktas när vi blir vuxna, detta är evolutionärt för att vi inte behöver dricka mjölk längre när vi blir vuxna. Dock i vissa delar av världen, så som nordeuropa, så har vi fått en annan gen som gör att vi kan bryta ner laktos livet ut. Detta var antagligen fördelaktigt då vi har mycket kossor i nordeuropa.
Detta är anledningen till att enbart 5% av personer med svenskt ursprung har laktosintolerans medans 90% av personer med asiatiskt ursprung har laktosintolerans.
När man inte kan bryta ner laktos
När man inte längre kan bryta ner laktos så kommer laktosmolekylen att fortsätta vidare genom tarmen. I tjocktarmen där det finns många bakterier så kommer normala bakterier att bryta ner laktosen och använda det som näring. När de gör detta så produceras det gas och andra restprodukter. Detta är anledningen till att man känner sig uppblåst och illamående vid laktosintolerans.
Symptom
Symptomen uppträder enbart efter att man har druckit mjölk, ofta kan man dricka små mängder och inte få större mängd symptom.
- Uppblåst känsla i magen
- Gaser
- Illamående
- Diarré
- Magknip
Hur ska jag hantera laktosintolerans?
Laktosintolerans är ett jobbigt tillstånd, men det är inte farligt på något sätt. Det finns många olika anledningar till att man har ont i magen, så som IBS, inflammatoriska tarmsjukdomar, stress, ångest och glutenintolerans. Det kan därför vara bra att göra sig säker på att det är just laktosintolerans som man har. Detta kan göras på flera olika sätt. Ett sätt är att gå till en läkare och ta ett blodprov för att se om man är laktosintolerant. Ett annat sätt är genom att göra ett skarpt test hemma
Hemtest för laktosintolerans
- Sluta helt att konsumera laktos, uteslut alla mejeriprodukter i en vecka
- Känn efter hur din mage mår
- Drick ett stort glas mjölk med nästa måltid.
- Känn hur din mage mår 30 min-2 timmar efter maten.
Med denna metod så kan du känna av om du faktiskt har problem med att konsumera mjölk. Eftersom att laktosintolerans är en sjukdom som inte är farligt utan mest ger subjektiva besvär så får man testa och göra det som känns bäst för en själv.
Behandling
Om man har konstaterats ha en laktosintolerans så får man anpassa sin kost så att man inte upplever för stora problem. Vissa personer kan äta laktos i mindre mängder medans vissa får stora symptom av små mängder laktos. Det värsta som kan hända när man äter laktos är att man får symptom. I de fallen då man ändå vill äta laktos så kan man ta laktras som är ett kosttillskott med enzymer laktas som bryter ner laktos.
det är även viktigt att vara noggrann med att man får i sig ordentligt med kalcium och vitamin D om man utesluter laktos. Detta finns som kosttillskott. Men man kan också få i sig det genom t.ex. fisk, broccoli och ägg.
När det inte är laktosintolerans
Om det inte är laktosintolerans så kan man testa att utesluta andra livsmedel eller hitta faktorer som hänger ihop med symptomen. t.ex. stress eller störd dygnsrytm.
Det finns dock vissa symptom som man ska vara uppmärksam på och söka läkare om de kommer
- Blod i avföring
- Feber och magsmärta
- Viktnedgång och magont
- Fler än 8 diarrér per dag
- Utslag och diarré
- Onormal trötthet