Kvinnor

5 min läsning

Kvinnor

Minus

Alla kvinnor kan dra nytta av preconception hälsa, oavsett om de planerar att få barn en dag. Detta beror på att en del av preconception hälsa handlar om att människor får och håller sig friska totalt sett, under hela livet.

En av de bästa sakerna en kvinna kan göra för sig själv är att ta hand om sin hälsa. Det är naturligt att tänka på att äta bra och träna som viktiga delar av att vara frisk, men det finns andra saker att tänka på, också. Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande uppmanar alla kvinnor att prioritera ett hälsosamt liv.

Dessutom förväntar sig ingen en oplanerad graviditet. Men det händer ofta. Faktum är att ungefär hälften av alla graviditeter i Sverige inte är planerade.

Följande är några hälsosamma vanor för kvinnor:

1. Gör en plan och vidta åtgärder

Oavsett om du har skrivit ner dem eller inte, har du förmodligen tänkt på dina mål för att skaffa eller inte ha barn och hur du ska uppnå dessa mål. Det är verkligen viktigt att ha en plan och vidta åtgärder, efter behov. Riktlinjer Prevention Checklista

Förebyggande hälsovård kan hjälpa dig att hålla dig friskare under hela ditt liv. Mer

2. Se din läkare

Minst en gång om året, se din läkare för en hälsokontroll. Tala med din läkare om preconception hälsovård. Om din läkare inte har diskuterat denna typ av vård med dig, fråga om det!

Var noga med att tala med din läkare om:

Medicinska tillstånd

Om du för närvarande har några medicinska tillstånd, se till att de är under kontroll och behandlas. Några av dessa tillstånd inkluderar: sexuellt överförbara sjukdomar (STD), diabetes, sköldkörtelsjukdomyttre ikon, högt blodtryck och andra kroniska sjukdomar.

Människor kan använda opioider som ordinerats, missbruka receptbelagda opioider, kan använda olagliga opioider som heroin eller använda opioider som en del av läkemedelsassisterad behandling för opiatmissbruk. Om du kämpar med en opiatmissbruk, ta en titt på Riktlinjer: s och partnerresurser.

Livsstil och beteenden

Tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om du röker, använder vissa drogerexterna ikoneller dricker stora mängder alkohol, lever i en stressig eller missbrukande miljö, eller arbetar med eller lever runt giftiga ämnen. Din läkare kan hjälpa dig med rådgivning, behandling och andra stödtjänster.

Vaccinationer (skott)

Att ha rätt vaccinationer vid rätt tidpunkt kan hjälpa dig att hålla dig frisk.

3. Ta 400 mikrogram folsyra varje dag

Folsyra är ett B-vitamin. Varje kvinna behöver folsyra varje dag för de friska nya cellerna som kroppen gör dagligen. Tänk på din hud, hår och naglar. Detta och andra delar av kroppen — gör nya celler varje dag. Folsyra är också viktigt för att förhindra stora fosterskador i barnets hjärna och ryggrad om du blir gravid.

Lär dig om folsyra”

4. Sluta röka, använda vissa droger och dricka stora mängder alkohol

Rökning, användning av vissa droger och dricka för mycket alkohol är skadliga för din hälsa och kan leda till allvarliga fosterskador för ditt barn om du har en oavsiktlig graviditet. Om du inte kan sluta dricka, röka eller använda droger får du hjälp! Kontakta din vårdgivare eller lokal vårdcentral.

Alkohol och Drug Resources Narkotikamissbruk

Treatment Facility Locator
Ämne Missbruk och Mental Health Services Administration (SAMHSA) har en behandlingsanläggning locator. Denna locator hjälper människor att hitta drog- och alkoholbehandlingsprogram i sitt område.

Alkoholister Anonym(A. EN. ) Anonyma
Alkoholister® är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrkor och förhoppningar med varandra så att de kan lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att återhämta sig från alkoholism. Hitta en A. EN. programnära dig.

Lär dig om alkoholanvändning”

Rökresurser

1-800-QUIT-NU (1-800-784-8669)

Lär dig sluta röka”

5. Undvik giftiga ämnen

Exponering för giftiga ämnen och andra skadliga material på jobbet eller hemma, såsom syntetiska kemikalier, metaller, gödningsmedel, felspray och katt eller gnagare avföring, kan skada reproduktionssystemen hos män och kvinnor. Lär dig att skydda dig från giftiga ämnen på jobbet och hemma.

Effekterna av giftiga ämnen på kvinnors reproduktiva hälsa”

6. Nå och bibehålla en hälsosam vikt

Människor som är överviktiga eller feta har en högre risk för många allvarliga tillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer (endometrial, bröst och kolon). 1 Personer som är underviktiga riskerar också allvarliga hälsoproblem. 2

Nyckeln till att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt handlar inte om kortsiktiga kostförändringar. Det handlar om en livsstil som inkluderar hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. Att hålla kontrollen över din vikt bidrar till god hälsa nu och i takt med att du åldras.

Om du är underviktig, överviktig eller överviktig, tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om sätt att nå och bibehålla en hälsosam vikt.

Lär dig om hälsosam vikt”

7. Få hjälp för våld

Från spädbarn till äldre, våld drabbar människor i alla skeden av livet. Antalet våldsamma dödsfall berättar bara en del av historien. Många fler människor överlever våld och är kvar med livslånga fysiska och känslomässiga ärr.

Lär dig mer om förebyggande av våld”

8. Lär dig din familjehistoria

Din familjehistoria kan hjälpa din läkare att ge bättre vård åt dig. Det kan hjälpa till att identifiera om du har en högre risk för vissa sjukdomar. Det kan hjälpa din läkare att rekommendera åtgärder för att minska din personliga risk för en sjukdom. Och det kan hjälpa till att leta efter tidiga varningssignaler om sjukdom.

Lär dig mer om din familjehistoria”

9. Få Mentalt hälsosam

Psykisk hälsa är hur vi tänker, känner och agerar när vi hanterar livet. För att vara bäst måste du må bra om ditt liv och värdera dig själv. Alla känner sig oroliga, oroliga, ledsna eller stressade ibland. Men om dessa känslor inte går bort och de stör ditt dagliga liv, få hjälp. Tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om dina känslor och behandlingsalternativ.

Lär dig om psykisk hälsa”

Lär dig mer om depression”

10. När du är redo — Planerar din graviditet

En dag kanske du bestämmer dig för att du är redo att få barn. När den tiden kommer, en av de viktigaste sakerna du kan göra är att planera din graviditet. För vissa kvinnor tar det några månader att få sin kropp redo för graviditet. För andra kvinnor kan det ta längre tid. Det är aldrig för tidigt att göra sig redo för en hälsosam graviditet och bebis.

Under tiden lär du dig att förhindra graviditet. Flera säkra och mycket effektiva metoder för födelsekontroll finns tillgängliga för att förhindra graviditet.

Läs om födelsekontroll”

Referenser

  1. NIH, NHLBI Fetma Education Initiative. Kliniska riktlinjer för identifiering, utvärdering och behandling av övervikt och fetma hos vuxna. Tillgänglig online: http://www. NHLBI. NIH. gov/riktlinjer/fetma/ob_gdlns. pdfpdf ikon(PDF-1. 25Mb)
  2. Moos, Merry-K, et al. Hälsosammare kvinnor, hälsosammare reproduktiva resultat: rekommendationer för rutinvård av alla kvinnor i reproduktiv ålder. AJOG Volym 199, Issue 6, Tillägg B, Pages S280-S289, December 2008. Relaterade länkar
  • Kvinnors hälsa
  • Kvinnors reproduktiv hälsa
  • Gör dig redo för graviditet
  • hälsosam graviditet
  • Behandling för två

Senaste av Blog