Kvinnor och stroke

Dr Hjalmarsson
Dr Hjalmarsson

Redaktionen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kvinnor och stroke

Minus

En av 5 kvinnor i Sverige kommer att ha en stroke under sin livstid. Stroke dödar dubbelt så många kvinnor som bröstcancer gör, vilket gör det till den fjärde främsta dödsorsaken för kvinnor. 2,3 Förvånad? Du är inte ensam.. Många kvinnor vet inte sin risk att få stroke.

Dessa fakta är alarmerande, men det finns goda nyheter: 4 i 5 slag kan förebyggas. Därför är det viktigt att känna till din risk för stroke och vidta åtgärder för att minska risken. Och du kan lära dig mer om hur Riktlinjer och dess partners leder program för att hjälpa kvinnor att förebygga stroke.

ändra storlek ikonVisa störrenedladdningsikonHämtabildbildikon[JPG, NAN]

Vad är en stroke?

En stroke, som ibland kallas en hjärnattack, händer när blodflödet till ett område av hjärnan är avskuren. När hjärnceller är svälta av syre, dör de. Stroke är en medicinsk nödsituation. Det är viktigt att få behandling så snart som möjligt. En fördröjning i behandlingen ökar risken för permanent hjärnskada eller dödsfall.

Vad sätter kvinnor i riskzonen för stroke?

Högt blodtryck, även kallat högt blodtryck, är en viktig riskfaktor för stroke. Cirka 1 av 3 kvinnor har stadium 2 hypertoni (med ett blodtryck som är större än eller lika med 140/90 mmHg), och endast ungefär hälften har det under kontroll.

Strokerisken ökar med åldern, och kvinnor lever längre än män.

Kvinnor har också unika riskfaktorer för stroke, inklusive:

 • Att ha högt blodtryck under graviditeten.
 • Använda vissa typer av preventivmedel, särskilt om de också röker. Cirka 1 av 8 kvinnor röker.
 • Att ha högre frekvens av depression och ångest.

Varför är afroamerikanska kvinnor i högre risk för stroke?

Alyson McCord kämpade för att kontrollera sitt högt blodtryck i flera år och så småningom fick en stroke. Hon uppmuntrar alla kvinnor att förespråka för sin hälsa. Läs Alysons berättelse.

Afrikanska amerikanska kvinnor är mer benägna att få stroke än någon annan grupp av kvinnor i Sverige. De är också mer benägna att ha stroke i yngre åldrar och att ha mer allvarliga stroke.

Nästan hälften av afroamerikaner har en riskfaktor som kan leda till stroke.

 • Afrikanska amerikanska kvinnor diagnostiseras med högre nivåer av högt blodtryck (mer än 2 av 5), fetma (nästan 3 av 5) och diabetes (mer än 1 av 8), tillstånd som ökar risken för stroke. 10 ,11,12
 • Att äta för mycket salt eller natrium kan höja blodtrycket, vilket ger dig en högre risk för stroke. Forskare tror att det kan finnas en gen som gör afroamerikaner mer känsliga för effekterna av salt, vilket i sin tur ökar risken för att utveckla högt blodtryck.
 • Sicklecellsjukdom, en vanlig genetisk störning hos afroamerikaner, kan leda till stroke. Ungefär 1 av 365 svarta eller afrikanska amerikanska barn föds med sicklecellsjukdom.
 • Rökning ökar kraftigt risken för stroke. Cirka 1 av 7 svarta eller afrikanska amerikanska kvinnor röker.

Varför är latinamerikanska kvinnor i riskzonen för stroke?

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken för latinamerikanska kvinnor— och det påverkar latinamerikanska kvinnor i yngre åldrar än icke-latinamerikanska vita kvinnor.

 • Högt blodtryck är en av de viktigaste riskfaktorerna för stroke. Cirka 1 av 4 latinamerikanska kvinnor har högt blodtryck, och nästan hälften av dem har inte det under kontroll.
 • Personer med diabetes löper högre risk att drabbas av stroke. Mer än 1 av 9 latinamerikanska kvinnor har diabetes—inklusive många som inte vet att de har sjukdomen. Diabetes är också vanligare hos människor i mexikanska och puertoricanska anor.

Hur kan jag förhindra stroke?

Högt blodtryck är en av de viktigaste riskfaktorerna för stroke. Mät ditt blodtryck regelbundet för att hjälpa ditt vårdteam att diagnostisera eventuella hälsoproblem tidigt.

De flesta stroke kan förebyggas genom att hålla medicinska tillstånd under kontroll och göra en hälsosam livsstil förändringar:

Känn din ABCS hjärta och hjärna hälsa:

 • Aspirin: Aspirin kan bidra till att minska risken för stroke, men du bör kontakta din läkare innan du tar aspirin, eftersom det kan göra vissa typer av stroke värre. Innan du tar aspirin, prata med din läkare om huruvida det är rätt för dig.
 • Blodtryck: Kontrollera ditt blodtryck med hälsosamma livsstilsförändringar (se nedan). Om blodtrycksmedicin är ordinerad, ta det enligt anvisningarna. Läs mer om blodtryck.
 • Kolesterol: Hantera ditt kolesterol med hälsosam livsstil förändringar. Om kolesterolmedicin är ordinerad, ta det enligt anvisningarna. Läs mer om kolesterol.
 • Rökning: Börja inte röka. Om du röker, lära dig att sluta.
 • Fetma ökar risken för stroke. Ungefär hälften av latinamerikanska kvinnor har fetma. 11

Få tips och idéer för hälsosam kost och gör en personlig måltidsplan på MyPlatefrån U. S. Jordbruksdepartementet.

Gör livsstilsförändringar:

 • Ät hälsosam: Välj hälsosam mat för det mesta, inklusive mat med mindre salt, eller natrium, för att sänka ditt blodtryck, och som är rika på fiber och fullkorn för att hantera ditt kolesterol. Läs mer om hälsosam kost.
 • Få regelbunden fysisk aktivitet: Regelbunden aktivitet hjälper dig att nå och bibehålla en hälsosam vikt och håller ditt hjärta och blodkärl friskare. Läs mer om fysisk aktivitet.

Arbeta med ditt vårdteam:

 • Tala med din läkare om dina chanser att få stroke, inklusive din ålder och om någon i din familj har haft stroke.
 • Få andra hälsotillstånd under kontroll, såsom diabetes eller hjärtsjukdom.

Vad gör Riktlinjer om stroke?

Riktlinjer och dess partner leder nationella initiativ och program för att minska antalet dödsfall och funktionshinder orsakade av stroke och för att hjälpa kvinnor att leva längre, hälsosammare liv.

Riktlinjer: s avdelning för förebyggande av hjärtsjukdomar och stroke (DHDSP) tillhandahåller resurser till alla 50 stater för att ta itu med hjärtsjukdomar och stroke, samt hjälpa till att leda eller stödja följande:

 • WISEWOIN-programmet ger låginkomsttagare, underförsäkrade eller oförsäkrade kvinnor med kronisk screening av sjukdomsriskfaktorer, livsstilsprogram och remitteringstjänster i ett försök att förebygga hjärtsjukdomar och stroke.
 • Paul Coverdell National Acute Stroke Program innebär att mäta, spåra och förbättra kvaliteten på vården för strokepatienter. Programmet arbetar för att minska dödsfall och funktionshinder från stroke.
 • DetexternaikoninitiativetMillion Hearts®, som leds av Riktlinjer och Centers for Medicare & Medicaid Services, arbetar med andra statliga myndigheter och privata partners för att öka medvetenheten om hjärtsjukdomar och stroke och förebygga 1 miljoner hjärtattacker och stroke senast 2022.

Fler resurser

Riktlinjer

 • Högt blodtryck Högt blodtryck
 • Under graviditeten
 • Hjärtsjukdom
 • Salt
 • Kolesterol

American Stroke Association

 • Healthy Living

 1. Benjamin EJ, Muntner P, Alonso A, Bittencourt MS, Callaway CW, Carson AP, m.fl.. Statistiken för hjärtsjukdomar och stroke — 2019 uppdatering: en rapport från American Heart Association. Cirkulation. 2019; 139:e1—e473.
 2. Riktlinjer. Dödsfall, procent av totala dödsfall, och rangordning för 113 utvalda dödsorsaker, efter ras och kön: USA, 2001—2015: LCKW10_2015. Åtkomlig 30 april 2019.
 3. Riktlinjer. Ledande dödsorsaker (LCOD) i kvinnor USA, 2015. Åtkomlig 30 april 2019.
 4. Riktlinjer. Vitala tecken: Förebyggande av stroke dödsfall. Åtkomlig 30 april 2019.
 5. Fryar CD, Ostchega Y, Hales CM, Zhang G, Kruszon-Moran D. Hypertoni prevalens och kontroll bland vuxna: USA, 2015—2016. Kortfattad NCHS data, ingen. 289. Hyattsville, VD: Nationella centret för hälsostatistik; 2017 Riktlinjer.
 6. Riktlinjer. FastStats: Kvinnors hälsa. Åtkomlig 30 april 2019.
 7. Institutet för psykisk hälsa. Kvinnor och psykisk hälsa. Åtkomlig 30 april 2019.
 8. National Stroke Association. Minoriteter och förstroke. Tillåten 26 april 2019.
 9. Fryar CD, Ostchega Y, Hales CM, Zhang G, Kruszon-Moran D. Hypertoni prevalens och kontroll bland vuxna: USA, 2015—2016. Kortfattad NCHS data, ingen. 289. Hyattsville, VD: Nationella centret för hälsostatistik; 2017.
 10. Riktlinjer. Hälsa av svart eller afrikansk amerikansk icke-latinamerikansk befolkning. Åtkomlig 30 april 2019.
 11. Hales CM, Carroll MD, Fryar CD, Ogden CL. Förekomst av fetma bland vuxna och ungdomar: USA, 2015—2016 pdf-ikon [PDF — 588 KB]. Kortfattad NCHS data, ingen. 288. Hyattsville, VD: Nationella centret för hälsostatistik; 2017.
 12. Riktlinjer. National Diabetes Statistics Report, 2017 [PDF — 1. 35 MB]. Åtkomlig 30 april 2019.
 13. American Heart Association. Högt blodtryck och afroamerikaner. Åtkomlig 6 maj 2019.
 14. National Heart, Lung och Blood Institute. Sickle Cell Sjukdom. Åtkomlig 30 april 2019.
 15. Riktlinjer. Ledande dödsorsaker (LCOD) i kvinnor USA, 2015. Åtkomlig 30 april 2019.
 16. Riktlinjer. Hälsa hos latinamerikanska eller latinamerikanska befolkningen. Åtkomlig 30 april 2019.
0/5 (0 Reviews)

Kontakt

Sektioner

Vad vill du veta?

Mest läst

Våra mest lästa artiklar

Din vardag och livet

Vanligt och viktig för varje person