Kronisk myeloisk leukemi

2 min läsning

Kronisk myeloisk leukemi

Innehåll

 1. Översikt
 2. Diagnos
 3. Behandling

Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en typ av cancer som påverkar de vita blodkropparna och tenderar att utvecklas långsamt under många år.

Det kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos äldre vuxna runt 60-65 år.

I KML producerar det svampiga materialet inuti vissa ben (benmärg) för många myeloida celler — omogna vita blodkroppar som inte är fullt utvecklade och inte fungerar som de ska.

KML skiljer sig från andra typer av leukemi, inklusive kronisk lymfatisk leukemi, akut myeloisk leukemi och akut lymfatisk leukemi.

Symptom på KML

KML orsakar vanligtvis inga symtom i sina tidiga skeden och kan endast hämtas under tester som utförs av en annan anledning.

När tillståndet utvecklas, symtom kan vara:

 • trötthet
 • viktminskning
 • natt svettningar
 • ömhet och svullnad i vänster sida av magen
 • känsla full efter små måltider
 • blek hud och andfåddhet
 • en hög temperatur
 • blåmärken och
 • När du ska få läkarvård Se din läkare

  om du har några ihållande symtom som du är orolig för.

 • Dessa typer av symtom kan ha många olika orsaker, så det är osannolikt att du har KML, men det är en bra idé att få dem utcheckade.

  Din läkare kan ordna ett blodprov för att kontrollera eventuella orsaker till dina symtom. Om detta upptäcker ett problem kan du hänvisas till en sjukhusspecialist för ytterligare test.

  Läs mer om hur KML diagnostiseras.

  Behandlingar för KML

  Behandling av KML påbörjas vanligtvis direkt för att sakta ner dess progression och hålla den under kontroll.

  De huvudsakliga behandlingarna för KML är läkemedel som kallas tyrosinkinashämmare som hindrar cancercellerna att växa och föröka sig. De kan hjälpa till att hålla KML under kontroll om de tas för livet.

  Dessa läkemedel inkluderar:

  • imatinib tabletter
  • nilotinib kapslar
  • dasatinib tabletter
  • bosutinib tabletter

  Regelbundna blodprover kommer att utföras för att kontrollera att läkemedlet fungerar.

  Ibland kan det vara möjligt att få en stamcellstransplantation. Stamceller är celler som fortsätter att bilda andra typer av celler. I detta fall transplanteras stamceller från din benmärg, vilket kan producera friska vita blodkroppar.

  En stamcellstransplantation kan potentiellt bota KML, även om det är en mycket intensiv behandling och är inte lämplig i de flesta fall.

  Läs mer om hur KML behandlas.

  Outlook för KML

  KML är ett allvarligt och livshotande tillstånd, men med införandet av nyare tyrosinkinashämmare är utsikterna mycket bättre nu än det brukade vara.

  Det uppskattas att omkring 70% av männen och 75% av kvinnorna kommer att leva i minst fem år efter diagnosen. Yngre vuxna tenderar att ha en bättre syn än äldre vuxna.

  Utsikterna är i allmänhet bättre den tidigare KML diagnostiseras.

  Orsaker till KML

  KML orsakas av en genetisk förändring (mutation) i stamcellerna som produceras av benmärgen.

  Mutationen gör att stamcellerna producerar för många underutvecklade vita blodkroppar. Det leder också till en minskning av antalet andra blodkroppar, såsom röda blodkroppar.

  Förändringen innebär buntar av DNA som kallas kromosomer. Inom varje stamcell byter en del av DNA från en kromosom med en sektion från en annan. Denna förändring kallas ”Philadelphia-kromosomen”. Läs mer om gener och kromosomer.

  Det är inte känt vad som orsakar detta att hända, men det är inte något du är född med och du kan inte vidarebefordra det till dina barn.

  Stödgrupper och välgörenhetsorganisationer

  Att leva med ett allvarligt, långsiktigt tillstånd som KML kan vara mycket svårt.

  Du kan tycka att det är användbart att ta reda på så mycket du kan om tillståndet och prata med andra som påverkas av det.

  Följande stödgrupper och välgörenhetsorganisationer kan erbjuda hjälp och råd till personer med KML, deras familjer och deras vårdare:

  • Bloodwise
  • Leukemi

  CARE

  Macmillan Cancer Support och Cancer Research UK ger också information och stöd till CML.

  Uppdaterad: 18 september 2019
  Nästa uppdatering: 18 september 2022

  • Nästa: Diagnos

  Skriv ett svar

  Your email address will not be published.

  Senaste av Blog

  Har du diabetes, övervikt eller fetma?

  Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

  Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

  Nu med Blodsockerkit!