Kort tungband (ankyloglossi): symtom, orsaker, utredning, behandling

1 min läsning

Kort tungband (ankyloglossi)

Kort tungband (ankyloglossi) innebär att den slemhinnan som binder barnets tunga till mungolvet är kortare än normalt. Vissa barn som har kort tungband förefaller inte vara störda av detta, medan andra barn har svårt att röra tungan normalt. Detta kan försvåra amningen. Kort tungband brukar upptäckas redan på BB, efter förlossningen. Ibland kan dock tillståndet gå obemärkt förbi och problemet upptäcks inte sällan i samband med amningen. Ankyloglossi drabbar ca 5% av alla nyfödda och är vanligare bland pojkar.

Tecken på kort tungband (ankyloglossi)

Många barn med kort tungband kan inte öppna munnen tillräckligt för att fästa till bröstet, vilket försvårar amningen. Barnet får svårare att sluta tät runt bröstvårtan. Vanliga symtom på ankyloglossi är som följer:

  • Tungbandet är kortare än normalt och detta är alltid synligt vid inspektion av munhålan (bild ovan).
  • Svårigheter att röra tungan fritt i munnen, inklusive svårigheter att sticka ut tungan ur munnen.
  • Svårigheter att suga in bröstvårtan i munnen.
  • Barnet behöver äta länge och tar många pauser under måltiden.
  • Barnet är oroligt, hungrigt och går inte upp i vikt som förväntat.
  • Klickande ljud vid amning.

För mamman kan följande problem uppstå:

Behandling av ankyloglossi: tungbandsklippning

Behandling är inte nödvändig om barnet kan äta normalt. Om barnet är påverkat av tillståndet så görs ett klipp så att tungbandet klipps av. Detta kallas tungbandsklippning och det är en snabb, enkel och effektiv behandling.

På de minsta barnen kan tungbandsklippning ibland göras utan bedövning, alternativt används lokalbedövning. Förklaringen till att det inte gör ont att klippa av tungbandet är för att antalet nervtrådar i tungbandet är få, vilket gör att förnimmelsen är liten. Vissa barn reagerar inte på tungbandsklippning, medan andra börjar gråta lite.

Äldre barn behöver inte sällan sövas. Hela operationen tar några sekunder och barnet kan återgå till alla aktiviteter direkt därefter.

Prognos

Om man inte genomför tungbandsklippning så är prognosen ändå god. Många tungband tänjs ut och blir normala när barnet växer. Om talsvårigheter eller problem med födointag uppstår så bör tungbandsklippning övervägas oavsett ålder.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!