Komplikationer av hand-, mul- och klövsjuka

2020-02-29
1 min läsning

Komplikationer av Hand, Fot och Mouth Disease

Minus

Hand, fot, och klövsjuka är vanligtvis inte allvarlig, och nästan alla människor blir bättre i 7 till 10 dagar utan eller minimal medicinsk behandling.

Komplikationer från hand-, fot- och munsjukdomar är sällsynta.

Dehydrering

Vissa människor, särskilt små barn, kan bli uttorkade om de inte kan svälja tillräckligt med vätskor på grund av smärtsamma munsår. Föräldrar kan förhindra uttorkning genom att se till att deras barn dricker tillräckligt med vätskor.

Förlust av fingernagel och tånagel

Mycket sällan kan människor förlora en nagel eller tånagel efter att ha haft hand-, mul- och klövsjuka. De flesta rapporterna om förlust av naglar och tånaglar har varit hos barn. I dessa rapporterade fall förlorade personen vanligtvis nageln inom några veckor efter att ha varit sjuk. Spiken växte vanligtvis tillbaka på egen hand. Experter vet inte om hand-, fot- och klövsjukan orsakade nagelförlusten.

Viral (aseptisk) meningit

Även om mycket sällsynt får ett litet antal personer med hand, fot och mun sjukdom viral meningit. Det orsakar feber, huvudvärk, stel nacke eller ryggsmärta och kan kräva att den smittade personen ska läggas in på sjukhus i några dagar.

Läs mer om viral meningit encefalit

eller polioliknande förlamning

Mycket sällan får ett litet antal personer med händer, mul- och klövsjuka encefalit (svullnad i hjärnan) eller förlamning. Det är extremt sällsynt.

Gravida

kvinnor Gravida

kvinnor ska kontakta sin vårdgivare om de tror att de kan ha utsatts för hand-, mul- och klövsjuka eller tror att de kan ha sjukdomen. Även om komplikationer från det är sällsynta kan patientens medicinska historia och hur långt en kvinna befinner sig i graviditeten påverka situationen.

Relaterade ämnen

Förebyggande

Behandling

Orsaker & Transmission

Tvätta händerna Tvätta händerna ofta i minst 20 sekunder för att stoppa bakterier från att sprida sig.

När och hur man tvättar händerna

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion