Klimakteriet

2 min läsning

Klimakteriet

Innehåll

 1. Översikt
 2. Symptom
 3. Behandling

Klimakteriet är när en kvinna slutar ha perioder och inte längre kan bli gravid naturligt.

Perioder börjar vanligtvis bli mindre frekventa under några månader eller år innan de slutar helt och hållet. Ibland kan de sluta plötsligt.

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet som vanligtvis förekommer mellan 45 och 55 år, eftersom kvinnans östrogennivåer minskar. I Sverige är medelåldern för en kvinna att nå klimakteriet 51.

Men omkring 1 av 100 kvinnor upplever klimakteriet före 40 års ålder. Detta är känt som för tidig menopaus eller för tidig äggstocksinsufficiens.

Symptom på klimakteriet

De flesta kvinnor kommer att uppleva menopausala symtom. Några av dessa kan vara ganska svåra och ha en betydande inverkan på dina dagliga aktiviteter.

Vanliga symtom är:

 • värmevallningar
 • nattliga svettningar
 • vaginal torrhet och obehag under sex
 • svårigheter att sova
 • lågt humör eller ångest
 • minskad sexlust (libido)
 • problem med minne och koncentration

Menopausala symtom kan börja månader eller till och med år innan dina menstruationer slutar och varar cirka 4 år efter din sista period, även om vissa kvinnor upplever dem mycket längre.

När ska man se en GP

Det är värt att prata med en allmänläkare om du har menopausala symtom som oroar dig eller om du upplever symtom på klimakteriet före 45 års ålder.

De kan vanligtvis bekräfta om du är menopausal baserat på dina symtom, men ett blodprov för att mäta dina hormonnivåer kan utföras om du är under 45 år.

Behandlingar för menopausala symtom

Din läkare kan erbjuda behandlingar och föreslå livsstilsförändringar om du har svåra menopausala symtom som stör ditt dagliga liv.

Dessa inkluderar:

 • hormonersättningsterapi (HRT) — tabletter, hudplåster, geler och implantat som lindrar menopausala symtom genom att ersätta östrogen
 • vaginala östrogenkrämer, smörjmedel eller fuktgivare för vaginal torrhet
 • kognitiv beteendeterapi (KBT) — en typ av prat behandling som kan hjälpa till med lågt humör och ångest
 • att äta en hälsosam, balanserad kost och träna regelbundet – att bibehålla en hälsosam vikt och hålla sig i form och stark kan förbättra vissa menopausala symtom

Din läkare kan hänvisa dig till en klimakteriet specialist om dina symtom inte förbättras efter att ha provat behandling eller om du inte kan ta HRT.

Vad orsakar klimakteriet?

Klimakteriet orsakas av en förändring i balansen i kroppens könshormoner, vilket uppstår när du blir äldre.

Det händer när dina äggstockar slutar producera så mycket av hormonet östrogen och inte längre släppa ett ägg varje månad.

För tidig eller tidig klimakteriet kan förekomma i alla åldrar, och i många fall finns det ingen klar orsak.

Ibland orsakas det av en behandling som operation för att avlägsna äggstockarna (ooforektomi), vissa bröstcancerbehandlingar, kemoterapi eller strålbehandling, eller det kan orsakas av ett underliggande medicinskt tillstånd, såsom Downs syndrom eller Addisons sjukdom.

Hjälp oss att förbättra vår webbplats

Om du har avslutat det du gör, kan du svara på några frågor om ditt besök idag?

Ta vår undersökning

Sida senast recenserade: 29 augusti 2018
Nästa uppdatering: 29 augusti 2021

 • Nästa: Symptom

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!