kejsarsnitt

4 min läsning

kejsarsnitt

Innehåll

 1. Översikt
 2. Vad händer
 3. Recovery
 4. Risker

En kejsarsnitt, eller C-sektion, är en operation för att leverera ditt barn genom ett snitt gjort i magen och livmodern..

Klippet görs vanligtvis över magen, strax under din bikinilinje.

En kejsarsnitt är en stor operation som bär ett antal risker, så det görs vanligtvis bara om det är det säkraste alternativet för dig och din bebis.

Cirka 1 av 4 gravida kvinnor i Sverige har en kejsarsnitt.

Varför kejsarsnitt utförs

En kejsarsnitt kan rekommenderas som ett planerat (valfritt) förfarande eller göras i en nödsituation om man tror att en vaginal födelse är för riskabel.

Planerade kejsarsnitt görs vanligtvis från den 39: e veckan av graviditeten.

En kejsarsnitt kan utföras eftersom: ditt barn är i sätesställning

 • (fötter först) och din läkare eller barnmorska har inte kunnat vända dem genom att applicera försiktigt tryck på magen, eller om du föredrar att de inte prova detta
 • du har en låglänta placenta (placenta praevia)
 • du har graviditetsrelaterat högt blodtryck (havandeskapsförgiftning)
 • du har vissa infektioner, såsom en första genital herpesinfektion som inträffar sent under graviditeten eller obehandlad HIV
 • ditt barn inte får tillräckligt med syre och näringsämnen — ibland kan detta innebära att barnet måste levereras omedelbart

Om

 • det finns tid att
 • planera proceduren, kommer din barnmorska eller läkare att diskutera fördelarna och riskerna med en kejsarsnitt jämfört med en vaginal födsel.

  Be om kejsarsnitt

  Vissa kvinnor väljer att ha en kejsarsnitt av icke-medicinska skäl.

  Om du frågar din barnmorska eller läkare för en kejsarsnitt när det inte finns medicinska skäl, förklarar de totala fördelarna och riskerna med en kejsarsnitt för dig och ditt barn jämfört med en vaginal födelse.

  Om du är orolig för att föda, bör du erbjudas möjlighet att diskutera din ångest med en sjukvårdspersonal som kan erbjuda stöd under din graviditet och förlossning.

  Om du efter att ha diskuterat alla risker och hört om allt stöd som erbjuds du fortfarande känner att en vaginal födsel inte är ett acceptabelt alternativ, bör du erbjudas en planerad kejsarsnitt. Om din läkare är ovillig att utföra operationen, bör de hänvisa dig till en läkare som kommer att.

  Vad händer under en kejsarsnitt

  De flesta kejsarsnitt utförs under spinal eller epiduralbedövning.

  Det betyder att du kommer att vara vaken, men den nedre delen av din kropp är bedövad så att du inte kommer att känna någon smärta.

  Under proceduren:

  • en skärm placeras över kroppen så att du inte kan se vad som görs — läkare och sjuksköterskor kommer att låta dig veta vad som händer
  • ett snitt ca 10 till 20 cm långt kommer vanligtvis att göras över din nedre mage och livmoder så att ditt barn kan levereras
  • kan du känna Vissa dragningar och dragningar under proceduren
  • kommer du och din födelsepartner att kunna se och hålla ditt barn så snart de har levererats om de mår bra — ett barn som fötts av akut kejsarsnitt på grund av fosternöd kan tas direkt till en barnläkare för återupplivning

  hela operationen tar normalt ca 40 till 50 minuter.

  Ibland kan en narkos (där du sover) användas, särskilt om barnet behöver levereras snabbare.

  Ta reda på mer om hur en kejsarsnitt utförs

  Återställa från en kejsarsnitt

  Återhämtning från en kejsarsnitt tar vanligtvis längre tid än att återhämta sig från en vaginal leverans.

  Den genomsnittliga vistelsen på sjukhuset efter en kejsarsnitt är cirka 3 eller 4 dagar, jämfört med i genomsnitt 1 eller 2 dagar för en vaginal födelse.

  Du kan uppleva lite obehag i magen under de första dagarna. Du kommer att erbjudas smärtstillande medel för att hjälpa till med detta.

  När du åker hem måste du ta det lugnt först.. Du kan behöva undvika vissa aktiviteter, till exempel att köra bil, tills du har haft din postnatal kontroll hos läkaren efter 6 veckor.

  Såret i magen kommer så småningom att bilda ett ärr. Detta kan vara uppenbart först, men det bör blekna med tiden och kommer ofta att döljas i ditt könshår.

  Ta reda på mer om att återhämta sig från en kejsarsnitt

  Risker av en kejsarsnitt

  En kejsarsnitt är i allmänhet ett mycket säkert förfarande, men som alla typer av operationer medför det en viss risk.

  Det är viktigt att vara medveten om eventuella komplikationer, särskilt om du funderar på att ha en kejsarsnitt av icke-medicinska skäl.

  Möjliga komplikationer inkluderar:

  • infektion i såret eller livmodern foder
  • blodproppar
  • överdriven blödning
  • skador på närliggande områden, såsom blåsan eller rören som förbinder njurarna och urinblåsan
  • tillfälliga andningssvårigheter i ditt barn
  • oavsiktligt skära ditt barn när din livmoder öppnas

  Ta reda på mer om riskerna med en kejsarsnitt

  Framtida graviditeter efter en kejsarsnitt

  Om du har en bebis med kejsarsnitt betyder det inte nödvändigtvis att alla barn du har i framtiden också måste levereras på detta sätt.

  De flesta kvinnor som har haft en kejsarsnitt kan säkert få en vaginal leverans för sin nästa bebis, känd som vaginal födelse efter kejsarsnitt (VBAC).

  Men du kan behöva lite extra övervakning under arbetet bara för att se till att allt går bra.

  Vissa kvinnor kan rekommenderas att ha en annan kejsarsnitt om de har en annan bebis.

  Detta beror på om en kejsarsnitt fortfarande är det säkraste alternativet för dem och deras barn.

  För mer information har Royal College of obstetricians and Gynekologer en broschyr om födelsealternativ efter tidigare kejsarsnitt (PDF, 357kb).

  Sidan senast granskad: 27 juni 2019
  Nästa uppdatering: 27 juni 2022

  • Nästa:Vad händer
 • Skriv ett svar

  Your email address will not be published.

  Senaste av Blog

  Har du diabetes, övervikt eller fetma?

  Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

  Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

  Nu med Blodsockerkit!