/

Allt om Karpaltunnelsyndrom – Symptom, Orsak och Behandling

3 min läsning

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en gång som alla fingrarnas böjsenor samt en nerv går igenom. Ibland blir det trångt i gången och nerven kommer i kläm. Då får man domningar och obehag i handen på samma område som nerven går till. Detta är vid tummen, pekfingret och långfingret på handflatesidan. ofta blir det värre i vissa positioner och det kan påverka sömnen. Det finns många anledningar varför det blir trångt i karpaltunneln. Ibland kan man vara hjälpt av olika hjälpmedel som skenor för handleden, men ibland krävs en mindre operation för att bli av med problemet.

Nerverna i handen och området där de ansvarar för känseln. Källa: Wikimedia commons

Vad är Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är ett fenomen där man domnar på delar av sin hand. Detta är för att medianusnerven som går genom karpaltunneln är i kläm. Medianusnerven är ansvarig för att ge känsel till hela handflatan förutom lillfingret samt stora delar av tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Nerven har också ansvar för delar av rörelsen i tummen. 

Karpaltunneln

Karpaltunneln är en passage i handleden där flera strukturer går igenom ett hål, genom karpaltunneln så går alla böjsenor för handen igenom, det är dessa senor som böjer ens fingrar. Förutom dessa så går medianusnerven genom samma hål. Karpaltunnel väggar består på ena sidan av benen i handleden och så andra sidan så är det ett ledband som håller allt på plats.  

Karpaltunneln och ledbandet som begränsar den. Den röda nerven är medianus. Källa: Wikipedia Commons

Symptom

När man har karpaltunnelsyndrom så kommer symtomen från trycket på medianusnerven. Detta gör att man enbart får symptom i regioner dit medianusnerven går. Detta innebär Handflatan och tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Se bilden ovan för att se regionen. Här så får man känselbortfall och domningar, man kan också få en kittlande och lite elektrisk känsla i regionen. Ofta så kommer symptomen när man sover eller håller handleden i en böjd vinkel. Ofta så vaknar man av besvären. Vissa får också problem med finmotorik när de har karpaltunnelsyndrom.

Orsaker

Alla med karpaltunnelsydrom har en trång karpaltunnel men anledningen till att den är trång kan bero på många olika anledningar. Ofta så kan man inte hitta en enskild anledning till varför den är trång, ofta så är det en kombination av många anledningar. Nedan följer ett antal anledningar som kan bidra

  • Övervikt
  • Naturligt trång karpaltunnel
  • Kvinnligt kön (kvinnor har mindre tunnlar)
  • Trauma mot handleden
  • Inflammation i handleden
  • Diabetes 
  • Överaktiv sköldkörtel
  • Arbetsskador
  • Graviditet
  • Lymfödem t.ex. efter bröstcancer operation
  • Okänd anledning med ansamling av vätska i vävnad i karpaltunneln.

Oftast så spelar anledningen till karpaltunnelsyndrom ingen större roll då åtgärderna ändå blir samma oavsett orsak.

Hos läkaren

Om karpaltunnelsyndrom ger dig problem så kan det vara av värde att uppsöka en vårdcentral. En läkare kommer där att undersöka dig och göra olika undersökningar. De vanligaste undersökningarna är två test som kallas Phalens test och Tinels test. Phalens test är att man håller båda händerna mot varandra med handrygg mot handrygg med en 90 graders vinkel i handleden. Tinels test är när en läkare knackar med sina fingrar flera gånger på din handled på handflatesidan. Om dina symptom uppkommer vid dessa test så är det sannolikt karpaltunnelsyndrom. I sällsynta fall så testar man nervernas ledningsförmåga på sjukhus på så kallad neurofys. 

Åtgärder

I lindriga och måttliga fall så kan man oftast behandla karpaltunnelsyndrom med en handledsskena som håller handleden rak under natten så att man inte vaknar av sina symptom. Man kan få hjälp med detta av en arbetsterapeut. En arbetsterapeut kan också ge dig hjälp med övningar och tips för att hantera din karpaltunnel. Om detta inte hjälper eller om dina besvär är stora så kan det bli aktuellt med operation

Kirurgi

I vissa fall så kan det bli aktuellt med kirurgi. Då får man komma till en handkirurg som först bedömer ens problem och sedan kan utföra en operation. Ofta är väntetiderna till operation långa. Operationen tar en knapp timma och man är vaken under hela operationen. Man blir bedövad i handen och ser inte den under operationen. Det ska inte kännas alls med operationen. Syftet med operationen är att klippa upp det ledbandet som håller fast karpaltunneln. Detta gör att det finns mer plats för nerven och symptomen ska försvinna. Efter operationen blir man sjukskriven en kortare tid, men man behöver inte ligga på sjukhus.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog