Insulinresistens
Insulin fungerar som en nyckel för att låta blodsockret i celler för användning som energi.
Osynliga förändringar i kroppen börjar långt innan en person diagnostiseras med typ 2-diabetes. Det är både dåliga nyheter (inga symptom betyder att du inte vet att du har det) och goda nyheter (du kan förhindra eller fördröja det om du är i riskzonen). En av de viktigaste osynliga förändringarna? Insulinresistens.
Insulin, blodsocker och typ 2-diabetes
Insulin är en nyckelaktör i utvecklingen av typ 2-diabetes. Detta viktiga hormon—du kan inte överleva utan det—reglerar blodsockret (glukos) i kroppen, en mycket komplicerad process. Här är höjdpunkterna:
- Maten du äter är uppdelad i blodsocker.
- Blodsockret tränger in i blodet, vilket signalerar bukspottkörteln att släppa insulin.
- Insulin hjälper blodsockret att komma in i kroppens celler så att det kan användas för energi.
- Insulin signalerar också levern att lagra blodsockret för senare användning.
- Blodsockret kommer in i celler, och nivåerna i blodet minskar, vilket signalerar insulin att minska också.
- Lägre insulinnivåer varnar levern att släppa lagrat blodsocker så energi finns alltid tillgänglig, även om du inte har ätit på ett tag.
Det är då allt fungerar smidigt. Men det här finjusterade systemet kan snabbt komma ur whack, enligt följande:
- Mycket blodsocker går in i blodomloppet.
- Bukspottkörteln pumpar ut mer insulin för att få blodsocker i celler.
- Med tiden, celler sluta reagera på allt som insulin—de har blivit insulinresistenta.
- Bukspottkörteln gör mer insulin för att försöka få celler att reagera.
- Så småningom kan bukspottkörteln inte hålla jämna steg, och blodsockret stiger.
Massor av blodsocker i blodet är mycket skadligt för kroppen och måste flyttas in i celler så snart som möjligt. Det finns massor av insulin också, som säger till levern och musklerna att förvara blodsockret. När de är fulla, skickar levern överskottet blodsocker till fettceller som skall lagras som kroppsfett. Ja, viktökning. Och vad som är allvarligare är scenen inställd för prediabetes och typ 2-diabetes.
Har du insulinresistens?
Hur får du reda på om du är insulinresistent? Inget test kommer att berätta för dig, men om du har höga blodsockernivåer, höga triglycerider (ett slags blodfett), högt LDL-kolesterol (”dåligt”) och lågt HDL-kolesterol (”bra”), kan din vårdgivare avgöra att du har insulinresistens.
Viktigt: Typ 1-diabetes är annorlunda; det tros orsakas av en autoimmun reaktion (kroppen angriper av misstag). Personer med typ 1-diabetes producerar inte tillräckligt med insulin och behöver ta det för att överleva.
Orsaker till insulinresistens
Det är inte klart exakt vad som orsakar insulinresistens, men en familjehistoria av typ 2- diabetes, övervikt (särskilt runt midjan) och inaktiv alla kan öka risken.
Du behöver inte vara överviktig för att ha insulinresistens. Man vet inte om någon har insulinresistens genom att titta på dem.
Hur man vänder insulinresistens
Om du har insulinresistens vill du bli motsatsen — mer insulinkänslig (cellerna är mer effektiva när det gäller att absorbera blodsocker så mindre insulin behövs).
Fysisk aktivitet gör dig mer känslig för insulin, en anledning till att det är en hörnsten i diabeteshanteringen (och god hälsa i allmänhet!). Vänta inte tills du diagnostiseras med diabetes för att börja flytta mer. Ju tidigare du vidtar åtgärder (bokstavligen), desto bättre blir du.
Viktminskning är också viktigt, eftersom det äratt undvika högt blodsocker ,minska stress och få tillräckligt medsömn (fysisk aktivitet kan hjälpa dig att få mer zzz också).
Dessa livsstilsförändringar fungerar verkligen. Prata med din vårdgivare om hur du kommer igång.