Information för män

5 min läsning

Information för män

Minus

När de flesta människor hör termen preconception hälsa, tänker de på kvinnor. Men preconception hälsa är viktigt för män också. Det finns saker män kan göra för sin egen hälsa, liksom för kvinnor och barn i deras liv.

1. Gör en plan och vidta åtgärder

Oavsett om du har skrivit ner dem eller inte, har du förmodligen tänkt på dina mål för att skaffa eller inte ha barn och hur du ska uppnå dessa mål. Detta kallas en reproduktiv livsplan. Det är verkligen viktigt att ha en plan och vidta åtgärder. Varje kvinna, man och par kan dra nytta av att ha en reproduktiv livsplan baserad på henne, hans eller sina egna personliga värderingar, mål och resurser. Riktlinjer Prevention Checklista

Förebyggande hälsovård kan hjälpa dig att hålla dig friskare under hela ditt liv. Mer

2. Förhindra och behandla sexuellt överförbara sjukdomar (STD)

Få screenas och behandlas för alla sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Fortsätt att skydda dig själv och din partner från sexuellt överförbara sjukdomar under graviditeten. Graviditet ger inte en kvinna eller barnet hon bär något skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Konsekvenserna av en STD kan vara betydligt allvarligare, till och med livshotande, för en kvinna och hennes ofödda barn om kvinnan blir smittad med en STD under graviditeten. Dessutom kan vissa STD orsaka infertilitet (inte kunna bli gravid) hos en kvinna.

Lär dig om könssjukdomar”

Lär dig om sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet”

3. Sluta röka, använda vissa droger och dricka alltför stora mängder alkohol

Rökning, användning av vissa droger och dricka för mycket alkohol är skadligt för din hälsa.

begagnad rök kan orsaka tidig död och sjukdom bland barn och vuxna som inte röker. En gravid kvinna som utsätts för begagnad rök har 20% högre chans att föda ett barn med låg födelsevikt än kvinnor som inte utsätts för begagnad rök under graviditeten.

Dessutom kan dricka för mycket alkohol och använda ”street” droger orsaka infertilitet bland män.

Om du inte kan sluta dricka, röka eller använda droger får du hjälp! Kontakta din läkare eller lokala behandlingscenter.

Alkohol och Drug Resources: Narkotikamissbruk

Treatment Facility Locator
Ämne Missbruk och Mental Health Services Administration (SAMHSA) har en behandlingsanläggning locator. Denna locator hjälper människor att hitta drog- och alkoholbehandlingsprogram i sitt område.

Alkoholister Anonym(A. EN. ) Anonyma
Alkoholister® är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, styrkor och förhoppningar med varandra så att de kan lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att återhämta sig från alkoholism. Hitta en A. EN. programnära dig.

Lär dig om alkoholanvändning”

Rökresurser:

1-800-QUIT-NU (1-800-784-8669)

Lär dig sluta röka”

Rökning och graviditet”

4. Var försiktig Om giftiga ämnen

Exponering för giftiga ämnen och andra skadliga material på jobbet eller hemma, såsom syntetiska kemikalier, metaller, gödningsmedel, buggspray och katt eller gnagare avföring, kan skada reproduktionssystemen hos män och kvinnor. De kan göra det svårare för ett par att bli gravid. Exponering för även små mängder under graviditet, spädbarn, barndom eller puberteten kan leda till vissa sjukdomar. Lär dig att skydda dig själv och dina nära och kära från giftiga ämnen och andra skadliga material på jobbet och hemma.

Effekterna av giftiga ämnen på manlig reproduktiv hälsa”

Effekterna av giftiga ämnen på kvinnlig reproduktiv hälsa”

5. Förhindra infertilitet

Ibland är en man född med problem som påverkar hans sperma. Andra gånger börjar problem senare i livet på grund av sjukdom eller skada. En mans sperma kan ändras av sin övergripande hälsa och livsstil. Vissa saker som kan minska hälsan eller antalet spermier inkluderar:

 • Typ 1 diabetes
 • Tung alkoholanvändning
 • Vissa droger, såsom marijuana, kokain och anabola steroider
 • Rökning cigaretter
 • Ålder
 • Fetma
 • Farliga ämnen, inklusive bugg spray och metaller, såsom leder
 • Sjukdomar som påssjuka, allvarliga tillstånd som njursjukdom eller hormonproblem
 • Läkemedel (receptbelagda, receptfria och växtbaserade produkter)
 • Strålbehandling och kemoterapi mot cancer Om du är orolig för

fertiliteten, tala med din läkare eller annan hälsa professionell.

Läs mer om infertilitet”

6. Nå och upprätthålla en hälsosam vägningt

Människor som är överviktiga eller feta har en högre risk för många allvarliga tillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, typ 2- diabetes och vissa cancerformer. 1 Dessutom är fetma bland män direkt förknippad med ökad manlig infertilitet. 2,3 Personer som är underviktiga riskerar också allvarliga hälsoproblem. 4

Nyckeln till att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt handlar inte om kortsiktiga kostförändringar. Det handlar om en livsstil som inkluderar hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. Att hålla kontrollen över din vikt bidrar till god hälsa nu och i takt med att du åldras.

Om du är underviktig, överviktig eller överviktig, tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om sätt att nå och bibehålla en hälsosam vikt.

Lär dig om hälsosam vikt”

7. Lär dig din familjehistoria

Att samla in din familjs hälsohistoria kan vara viktigt för ditt barns hälsa. Du kanske inte inser att din systers hjärtfel eller din kusins sicklecellsjukdom kan påverka ditt barn, men att dela denna familjehistoria information med din läkare kan vara viktigt.

Baserat på din familjehistoria, kan din läkare hänvisa dig för genetisk rådgivning. Andra orsaker som människor går för genetisk rådgivning inkluderar att ha haft flera missfall, spädbarnsdöd, eller problem att bli gravid (infertilitet) eller ett genetiskt tillstånd eller fosterskador som inträffade under en tidigare graviditet.

Läs mer om familjehistoria”

Läs mer om genetisk rådgivning”

8. Få hjälp för våld

Från spädbarn till äldre, våld drabbar människor i alla skeden av livet. Antalet våldsamma dödsfall berättar bara en del av historien. Många fler människor överlever våld och är kvar med livslånga fysiska och känslomässiga ärr.

Om någon är våldsam mot dig eller om du är våldsam mot dina nära och kära, få hjälp. Våld förstör relationer och familjer. Om du är våldsam kan du välja att sluta.

Kontakta denexterna ikonenför nationella hotline för våldpå 1-800-799-SÄFE (7233) för hjälp.

Lär dig mer om förebyggande av våld”

9. Få Mentalt hälsosam

Psykisk hälsa är hur vi tänker, känner och agerar när vi hanterar livet. För att vara bäst måste du må bra om ditt liv och värdera dig själv. Alla känner sig oroliga, oroliga, ledsna eller stressade ibland. Men om dessa känslor inte går bort och de stör ditt dagliga liv, få hjälp. Tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om dina känslor och behandlingsalternativ.

Lär dig om psykisk hälsa”

Lär dig mer om depression”

10. Stöd din

partner Som partner kan män uppmuntra och stödja kvinnors hälsa. Till exempel, om din partner försöker äta hälsosammare för att göra sig redo för graviditet kan du gå med henne och äta friskare, också. Eller om din partner har ett medicinskt tillstånd kan du uppmuntra henne att se sin läkare och påminna henne om att följa hennes behandlingsplan.

Referenser

 1. NIH, NHLBI Fetma Education Initiative. Kliniska riktlinjer för identifiering, utvärdering och behandling av övervikt och fetma hos vuxna. Tillgänglig online:
  http://www. NHLBI. NIH. gov/riktlinjer/fetma/ob_gdlns. pdfpdf ikon(PDF-1. 25Mb)
 2. Sallmen M, Sandler DP, Hoppin JA, Blair A, Baird DD. Minskad fertilitet bland överviktiga och överviktiga män. Epidemiologi. 2006; 17:520 —523
 3. Frey, Keith A. , et al. Det kliniska innehållet i preconception vård: preconception vård för män. AJOG. Volym 199, Utgåva 6, Tillägg B, Pages S389-S395, December 2
 4. Moos, Merry-K, et al. Hälsosammare kvinnor, hälsosammare reproduktiva resultat: rekommendationer för rutinvård av alla kvinnor i reproduktiv ålder. AJOG Volym 199, Issue 6, Tillägg B, Pages S280-S289, December 2008. Relaterade sidor
 • Mäns hälsa
 • Gör dig redo för graviditet
 • Undvika Graviditet
 • Födelsekontroll
 • Problem Att bli gravid

Senaste av Blog