Influensavaccin Säkerhet och Graviditet
Frågor och svar
- Varför ska gravida kvinnor få ett influensavaccin?
- Är det säkert för gravida kvinnor och deras utvecklande barn att få ett influensavskott?
- Kan influensavaccination resultera i missfall?
- Vilka biverkningar har gravida kvinnor upplevt från influensavskott?
- Kan gravida kvinnor med äggallergier vaccineras?
- Hur övervakas säkerheten hos influensavacciner hos gravida kvinnor?
- Vilka studier har Riktlinjer genomfört på influensavaccinsäkerhet under graviditet?
- Var ska en gravid kvinna vaccineras?
- Vad sägs om timerosal i influensavacciner? Ska gravida kvinnor få timerosal-fria influensavacciner?
- Kan en ammande kvinna få ett influensavaccin?
Anm.: Det finns ingen rekommendation för gravida kvinnor eller personer med tidigare medicinska tillstånd att få särskilt tillstånd eller skriftligt medgivande från sin läkare eller sjukvårdspersonal för influensavaccination om de vaccineras på en arbetsplatsklinik, apotek eller annan plats utanför sin läkares kontor. För mer information, besök Missuppfattningar om säsongsinfluensavacciner och influensavacciner.
Varför ska gravida kvinnor få ett influensavskott?
Influensa (influensa) är mer benägna att orsaka allvarlig sjukdom hos gravida kvinnor än hos kvinnor i fertil ålder som inte är gravida. Förändringar i immunsystemet, hjärta och lungor under graviditeten gör gravida kvinnor (och kvinnor upp till två veckor efter förlossningen) mer benägna att allvarlig sjukdom från influensa, inklusive sjukdom som resulterar i sjukhusvistelse. Influensa kan också vara skadligt för en gravid kvinnas utvecklande bebis. Ett vanligt influensasymptom är feber, vilket kan vara förknippat med neuralrörsdefekter och andra negativa resultat för ett utvecklande barn. Att bli vaccinerad kan också hjälpa till att skydda ett barn efter födseln från influensa. (Mamma passerar antikroppar på det utvecklande barnet under graviditeten. )
Ett influensavaccin är det bästa skyddet mot influensa
Att få ett influensavaccin är det första och viktigaste steget i att skydda mot influensa. Gravida kvinnor ska få ett influensavaccin och inte nässprayinfluensavaccin. Influensavskott som ges under graviditeten hjälper till att skydda både mamman och hennes barn från influensa. Vaccination har visat sig minska risken för influensaliknande akut respiratorisk infektion hos gravida kvinnor med ungefär hälften. En 2018 studievisade att få en influensa skott minskade en gravid kvinnas risk att bli inlagd med influensa med i genomsnitt 40 procent. Gravida kvinnor som får ett influensavaccin hjälper också till att skydda sina barn mot influensasjukdom under de första månaderna efter födseln, när barnen är för unga för att bli vaccinerade. En lista över senaste studier om fördelarna med influensavaccination för gravida kvinnor finns tillgänglig.
Är det säkert för gravida kvinnor och deras utvecklande barn att få ett influensavskott?
Ja, ja. Influensavskott har getts till miljontals gravida kvinnor under många år med en bra säkerhetsrekord. Det finns en stor mängd vetenskapliga studier som stöder säkerheten för influensavaccin hos gravida kvinnor och deras barn. Riktlinjer fortsätter att samla in data om detta ämne.
Kan influensavaccination resultera i missfall?
Flera studier har visat att kvinnor som har fått influensavskott under graviditeten inte har haft en högre risk för spontan abort (missfall). En av de största och starkaste studiernagenomfördes i Riktlinjer:s Vaccine Safety Datalink (VSD) projekt. Den nyligen publicerade studien omfattade tre influensasäsonger (2012-13, 2013-14, 2014-15) och letade efter en ökad risk för missfall bland gravida kvinnor som fått influensavaccin under graviditeten. Studien fann NO ökad risk för missfall efter influensavaccination under graviditet. Denna studie genomfördes som uppföljning till en tidigare mindre studie. I den tidigarestudiens externa ikonundersöktes data från influensasäsongerna 2010-2011 och 2011-2012 och identifierades ett samband mellan influensavaccination tidigt under graviditeten och en ökad risk för spontan abort eller missfall, särskilt bland kvinnor som fått influensavaccin under föregående influensasäsong. Studien hade dock flera begränsningar, inklusive liten urvalsstorlek, vilket kunde ha lett till otydliga resultat. Denna studie var den enda analysen för att visa denna association; inga andra studier hade funnit en ökad risk för SAB efter influensavaccination Vid denna tidpunkt, den rådgivande kommittén för immunisering Practices (ACIP), American College of obstetricians and Gynekologer (ACOG) Extern och Riktlinjer fortsätter att rekommendera att gravida kvinnor får ett influensavaccin under någon trimester av graviditeten eftersom influensa utgör en fara för gravida kvinnor och ett influensavaccin kan förhindra allvarlig sjukdom, inklusive sjukhusvistelse, hos gravida kvinnor.
Ett faktablad med mer information om detta ämne finns tillgängligt. Varje gravid kvinna som har frågor om vacciner bör prata med sin läkare.
Vilka biverkningar har gravida kvinnor upplevt från influensavskott?
De vanligaste biverkningarna som upplevs av gravida kvinnor är desamma som de som upplevs av andra människor. De är i allmänhet milda och inkluderar:
- Ömhet, rodnad och/eller svullnad från skottet
- svimning
- Huvudvärk
- Feber
- Muskelvärk
- Illamående
- Trötthet
Om biverkningar uppstår börjar de vanligtvis strax efter skottet ges och varar vanligtvis i 1-2 dagar.
Sällan kan influensaskott orsaka allvarliga problem som allvarliga allergiska reaktioner. Vem som helst med en allvarlig, livshotande allergi mot något av vacciningredienserna ska inte få skott.
Kan gravida kvinnor med äggallergier vaccineras?
De flesta som har allergi mot ägg kan vaccineras, med några ytterligare säkerhetsåtgärder. En person med allvarlig (livshotande) allergi mot någon vaccinkomponent, inklusive äggprotein, ska inte få skottet, även om hon är gravid. Gravida kvinnor ska tala om för den som ger skotten om de har några allvarliga allergier eller om de någon gång har fått en allvarlig allergisk reaktion efter ett influensasjud.
Särskilda överväganden angående äggallergi
Personer med äggallergier kan få ett licensierat, rekommenderat influensavaccin (IIV, RIV4 eller LAIV4) som annars är lämpligt. Personer som har en historia av allvarlig äggallergi (de som har haft andra symptom än nässelfeber efter exponering för ägg) bör vaccineras i en medicinsk miljö, övervakas av en vårdgivare som kan känna igen och hantera allvarliga allergiska reaktioner.
Vaccineffektivitet
Influensavaccin effektivitet (VE) kan variera från år till år. Det skydd som ett influensavaccin ger beror på ålder och hälsostatus hos den person som får vaccinet, och på likheten eller ”matchningen” mellan virusen eller viruset i vaccinet och virusen i omlopp. För mer information, se Vaccineffektivitet — Hur väl fungerar influensavacciner.
Hur övervakas säkerheten hos influensavacciner hos gravida kvinnor?
Riktlinjer och FDA genomför löpande säkerhetsövervakning av vacciner som är licensierade för användning i Sverige.
Riktlinjer och FDA övervakar influensavaccinets säkerhet under graviditet under varje influensasäsong med hjälp av Vaccine Biverkningar Reporting System (VAERS): Ett system för tidig varning som hjälper Riktlinjer och FDA att övervaka hälsoproblem efter vaccination. Vem som helst kan rapportera eventuella vaccinbiverkningar till VAERS. I allmänhet kan VAERS-rapporter inte avgöra om ett hälsoproblem som uppstår efter vaccination (biverkning) orsakats av ett vaccin, men dessa rapporter kan hjälpa till att indikera om ytterligare undersökningar behövs.
Dessutom bedriver Riktlinjer forskningsstudier i Vaccine Safety Datalink (VSD): Ett samarbete mellan Riktlinjer och nio hälsovårdsorganisationer som möjliggör kontinuerlig övervakning och proaktiva sökningar av vaccinrelaterade data.
Vilka studier har Riktlinjer genomfört avseende säkerhet mot influensavaccin under graviditet?
Flera studier utförda av Riktlinjer och partners stöder influensavaccinets säkerhet för gravida kvinnor och deras barn.
- Granskning av rapporter till Vaccine Adverse Reporting System (VAERS) (Moro et al, 2011, Moro et al, 2011, Moro et al, 2017) fann inga bevis som tyder på en koppling mellan graviditet komplikationer eller negativa fosterresultat bland gravida kvinnor och influensa skott.
- En stor studie med VSD-data från tre influensasäsonger (2012—13, 2013—14, 2014-15) fann ingen ökad risk för spontan abort efter influensavaccination under graviditeten. En liknande studie med VSD-data (Irving et al, 2013) från årstiderna 2005-06 och 2006-07 fann också ingen ökad risk för missfall bland gravida kvinnor som fick influensavacciner. En studie av influensasäsongerna 2010-2012 fann dock att kvinnor i tidig graviditet som fick två på varandra följande årliga influensavacciner hade en ökad risk för missfall under 28 dagar efter att ha fått det andra vaccinet. En begränsning av denna studie var dess lilla urvalsstorlek som kunde ha lett till oprecisa resultat. Som svar på resultaten från influensasäsongen 2010-2012 tillhandahöll Riktlinjer finansiering för den större uppföljningen av VSD-studien som genomfördes under influensasäsongerna 2012—2015 som omfattade ungefär tre gånger så många kvinnor och fann inget samband mellan influensavaccination och missfall. Mer information om detta ämne finns på https://www. cdc. GOV/influensa/yrkesverksamma/vaccination/vaccination-möjlig säkerhetssignal. html
- En stor studie med VSD-data (Kharbanda et al, 2013) fann ingen ökad risk för negativa obstetriska händelser (som korioamnionit, preeklampsi eller graviditetshypertension) för gravida kvinnor som fick influensavaccin från 2002 till 2009 jämfört med gravid kvinna som inte vaccinerades.
- En VSD-studie (Nordin et al, 2014) jämförde gravida kvinnor som fick influensasjudet med lika många gravida kvinnor som inte fick influensasjudet under influensasäsongen 2004-05 och 2008-09. Studien fann inga skillnader mellan de två grupperna när det gäller andelen för tidig förlossning eller liten för barn i graviditetsåldern.
- En stor augusti 2017 studie med hjälp av VSD datafann att barn till kvinnor som fick influensa skott under sin första trimestern inte hade någon ökad risk att få barn med större fosterskador.
Var ska en gravid kvinna vaccineras?
Det finns många olika alternativ för gravida kvinnor att få influensa skott, inklusive en vårdgivares kontor, på jobbet, en butik eller en stormarknad. Alla dessa platser ger influensavacciner som är licensierade och godkända för användning i Sverige. Om du aldrig har haft problem när du tidigare fått ett influensavaccin, finns det ingen anledning till att du inte kan få ett influensavaccin på jobbet, en butik eller en stormarknad.
Vad sägs om timerosal i influensavacciner? Ska gravida kvinnor få timerosal-fria influensavacciner?
Studier har visat att den lilla mängden timerosal i vacciner inte orsakar skada. Det finns timerosalfritt influensavaccin tillgängligt för personer som vill undvika timerosal. Mer information om thimerosal finns på Thimerosal och influensavacciner
Kan en ammande kvinna få ett influensavaccin?
Ja, ja. Amning kvinnor bör få influensavaccin för att skydda sig mot influensa. Att vaccinera minskar risken för att mödrarna blir sjuka och för att överföra influensan till sina barn, vilket skyddar sina barn mot influensa också. Detta är särskilt viktigt för barn yngre än 6 månader eftersom de är för unga för att själva få influensavaccin.