infektioner i munnen, halsen och matstrupen

2020-02-29
4 min läsning

Candida infektioner i munnen, halsen och matstrupen

Minus

Om

Candidiasis är en infektion som orsakas av en jäst (en typ av svamp) som kallasCandida. Candida lever normalt på huden och inuti kroppen, på platser som mun, svalg, tarm och vagina, utan att orsaka några problem. 1 Ibland kan Candida föröka sig och orsaka infektion om miljön i munnen, halsen eller matstrupen förändras på ett sätt som uppmuntrar svamptillväxt.

Candidiasis i munnen och halsen kallas också tröst eller orofaryngeal candidiasis. Candidiasis i matstrupen (röret som förbinder halsen till magen) kallas esofageal candidiasis eller Candida esofagit. Esofageal candidiasis är en av de vanligaste infektionerna hos personer som lever med hiv/aids. 2

Symtom

Candidiasis i munnen och halsen kan ha många olika symtom, inklusive:

 • Vita fläckar på inre kinder, tunga, tak i munnen och halsen (foto visar candidiasis i munnen)
 • Rödhet eller ömhet
 • Bomullsliknande känsla i munnen
 • Förlust av smak
 • Smärta när man äter eller sväljer Sprickbildning
 • och rodnad i hörnen av munnen Symtom på

candidiasis i matstrupen inkluderar vanligtvis smärta vid sväljning och svårigheter att svälja.
Kontakta vårdgivaren om du har symtom som du tror är relaterade till candidiasis i munnen, halsen eller matstrupen.

Risk och förebyggande

Vem får candidiasis i munnen eller halsen?

Candidiasis i munnen, halsen eller matstrupen är ovanligt hos friska vuxna. Personer som löper högre risk att få candidiasis i munnen och halsen inkluderar spädbarn, särskilt de som är yngre än 1 månad, och personer med minst en av dessa faktorer:3-7

 • Bära proteser
 • Har diabetes Har
 • cancer Har
 • HIV/AIDS
 • Ta antibiotika eller kortikosteroider, inklusive inhalerade kortikosteroider för tillstånd som astma
 • Ta mediciner som orsakar muntorrhet eller har medicinska tillstånd som orsakar muntorrhet
 • Rök

De flesta människor som får candidiasis i matstrupen har försvagat immunsystem, vilket innebär att deras kroppar inte bekämpa infektioner väl. Detta inkluderar personer som lever med hiv/aids och personer som har blodcancer som leukemi och lymfom. Människor som får candidiasis i matstrupen har ofta också candidiasis i munnen och halsen.

Hur kan jag förhindra candidiasis i munnen eller halsen?

Sätt att hjälpa till att förebygga candidiasis i munnen och halsen inkluderar:

 • Behåll god munhälsa
 • Skölj munnen eller borsta tänderna efter att ha använt inhalerade kortikosteroider

Källor

Candida lever normalt i munnen, halsen och resten av mag-tarmkanalen utan att orsaka några problem. Ibland kan Candida föröka sig och orsaka infektion om miljön inuti munnen, halsen eller matstrupen förändras på ett sätt som uppmuntrar dess tillväxt. Detta kan hända när en persons immunförsvar försvagas, om antibiotika påverkar den naturliga balansen mellan mikrober i kroppen eller av olika andra orsaker i andra grupper av människor.

Diagnos och testning

vårdgivare kan vanligtvis diagnostisera candidiasis i munnen eller halsen helt enkelt genom att titta inuti. 8 Ibland kommer en vårdgivare att ta ett litet prov från munnen eller halsen. Provet skickas till ett laboratorium för testning, vanligtvis undersöks under ett mikroskop.

Vårdgivare diagnostiserar vanligtvis candidiasis i matstrupen genom att göra en endoskopi. En endoskopi är ett förfarande för att undersöka matsmältningskanalen med ett rör med ett ljus och en kamera. En vårdgivare kan ordinera svampdödande läkemedel utan att göra en endoskopi för att se om patientens symtom blir bättre.

Behandling

Candidiasis i munnen, halsen eller matstrupen behandlas vanligtvis med svampdödande läkemedel. 6 Behandling av milda till måttliga infektioner i munnen eller halsen är vanligtvis ett svampdödande läkemedel som appliceras på insidan av munnen i 7 till 14 dagar. Dessa läkemedel inkluderar klotrimazol, mikonazol eller nystatin. Vid allvarliga infektioner är den vanligaste behandlingen flukonazol (ett antifungalt läkemedel) som tas genom munnen eller genom en ven. Om patienten inte blir bättre efter att ha tagit flukonazol kan vårdgivare ordinera en annan antifungal. Behandlingen för candidiasis i matstrupen är vanligtvis flukonazol. Andra typer av receptbelagda läkemedel mot svamp kan också användas för personer som inte kan ta flukonazol eller som inte blir bättre efter att ha tagit flukonazol.

Om du är vårdgivare, klicka här för att se Infectious Diseases Society of America’s Clinical Practice Guidelines for the Management of CandidiasisExternal.

Statistik

Det exakta antalet fall av candidiasis i munnen, halsen och matstrupen i Sverige är svårt att avgöra eftersom det inte finns någon nationell övervakning för dessa infektioner. Risken för dessa infektioner varierar beroende på förekomsten av vissa underliggande medicinska tillstånd. Till exempel är candidiasis i munnen, halsen eller matstrupen ovanligt hos friska vuxna. Men de är några av de vanligaste infektionerna hos människor som lever med hiv/aids. 2 I en studie hade ungefär en tredjedel av patienterna med framskriden HIV- infektion candidiasis i mun och svalg. 9

 • Relaterade länkar
  • Riktlinjer — Oral Health
  • Riktlinjer — Tandhygien
  • Riktlinjer — Opportunistiska infektioner
  • Riktlinjer för förebyggande och behandling av opportunistiska infektioner hosHIV-infekteradevuxna och ungdomar
  • Förebyggande och behandling av opportunistiska infektioner hos HIV-exponerade och HIV-infekterade Barn

  Referenser

  1. Nucci M, Anaissie E. Återbesök källan till candidemi: hud eller tarm? Clin Infect Dis. 2001; 33:195 9-67.
  2. Buchacz K, Lau B, Jing Y, Bosch R, Abraham AG, Gil MJ, m.fl.. Förekomsten av AIDS-definierande opportunistiska infektioner i en multikohortanalys av HIV-infekterade personer i Sverige och Kanada, 2000-2010. J Infektera Dis. 2016; 214:862 -72.
  3. Epstein JB, Polsky B. Orofaryngeal candidiasis: en översyn av dess kliniska spektrum och nuvarande terapier. Clin Ter 1998; 20:40 -57.
  4. Lynch DP. Oral candidiasis. Historia, klassificering och klinisk presentation. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1994; 78:189 -93. c.
  5. Pankhurst CL. Candidiasis (orofaryngeal). BMJ Clin Evid 2013; 2013:1304.
  6. Pappas PG, Kauffman CA, Andes DR, Clark CJ, Marr KA, Ostrosky-Zeichner L, m.fl.. Riktlinjer för klinisk praxis för hantering av candidiasis: 2016 uppdatering av Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis 2016; 62:e1-50.
  7. Lalla RV, Latortue MC, Hong CH, Ariyawardana A, D’Amato-Palumbo S, Fischer DJ, m.fl.. En systematisk genomgång av orala svampinfektioner hos patienter som får cancerbehandling. Stöd Care Cancer 2010; 18:985 -92.
  8. Coronado-Castellote L, Jimenez-Soriano Y. Klinisk och mikrobiologisk diagnos av oral candidiasis. J Clin Exp Dent 2013; 5:e279-86.
  9. Thompson GR, 3:e, Patel PK, Kirkpatrick WR, Westbrook SD, Berg D, Erlandsen J, m.fl.. orofaryngeal candidiasis i en tid präglad av antiretroviral terapi. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2010; 109:488 -95.
 • Senaste av Blog

  Don't Miss

  Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

  Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion