Allt du vill veta om Svinkoppor (Impetigo) – Orsaker, Utseende och Behandling

2020-03-02
2 min läsning

Svinkoppor (Impetigo)

Svinkoppor (Impetigo) är en vanlig ytlig hudinfektion som främst drabbar barn i förskoleåldern. Den tenderar att sätta sig runt munnen men kan också uppträda på andra platser. Den är väldigt smittsam och man ska därför undvika dagis, skola och jobb. De försvinner på några dagar om man behandlar det själv med tvål och vatten.

Svinkoppor med vätskefyllda blåsor samt spräckta blåsor Källa: Wikimedia Commons
Mild sårig svinkoppor på haka Källa: Wikimedia Commons

Vad är svinkoppor

Svinkoppor eller impetigo som det heter på medicinsk språk är en ytlig hudinfektion orsakas av bakterier, antingen Grupp A streptokocker eller Stafylokocker. VIlken bakterie som infekterar avgör hur svinkopporna presenterar sig. Överlag så ger båda formerna kliande utslag som kan vara lite smärtsamma.

Såriga svinkoppor (Krustös impetigo)

Den såriga formen av svinkoppor bildas främst av grupp A streptokocker eller vissa stafylokocker som inte bildar toxin. Det börjar med att man får man små plitor som spricker och bildar såriga krustor. Dessa ser lite ur som honungsgula skorpor eller “cornflakes”. De tenderar att dyka upp runt mun och näsa. Ofta utgår plitorna från sår som existerade innan infektionen.

Vätskefyllda blåsor (Bullösa svinkoppor)

Den bullösa formen med väskefyllda blåsor av svinkoppor kommer ifrån stafylokocker som bildar toxiner. Detta leder till att de skapar vätskefyllda blåsor. Dessa blåsor kan uppkomma vart som helst på kroppen. Efter en tid så spricker blåsorna och det som blir kvar är röd och fuktig hud som flagnar. Det blir dock inga krustor som vid den sårigaformen.

Vad ska man göra åt svinkoppor

Svinkoppor är i de flesta fallen en ofarlig sjukdom, detta innebär att det i regel inte behövs behandlas med antibiotika även fast det är en bakteriell infektion. Behandlingen består främst av att man tvättar området med infektionen för att minimera spridning och förbättra läkning. Det är också viktigt att tänka till kring hygien vid svinkoppor då det är väldigt smittsamt.

Behandling av svinkoppor

För att behandla smittkoppor så tvättar vi området som är infekterat. Du vill få bort alla skorpor och krustor. Detta kan du göra genom att blötlägga området med en fuktig handduk eller kompress under 10 minuter och sedan börja skrubbar området för att avlägsna skorporna. När du tvättar så kan du köra det med tvål och vatten. Det kan även vara av värde att använda klorhexidin, notera dock att klorhexidinsprit svider när man applicerar det, köp därför vanlig klorhexidin 2mg/ml

Om vanlig tvätt inte ger gott resultat på 4-5 dagar så kan man gå till läkaren och eventuellt få utskrivet fucidinsyra. Detta är en antibiotikasalva. Läkare skriver dock sällan ut detta och det får enbart ske efter bakterieodling från utslagen.

Hygienåtgärder.

  • Undvik att dela handduk 
  • Stanna hemma från jobb och skola
  • Tvätta händerna ofta.
  • Undvik att pilla på utslagen
  • Håll utslagen rena och torra
  • Undvik kontakt med andra barn, speciellt de med diabetes och nedsatt immunförsvar
  • Tvätta allt som varit i kontakt med den smittade i 60 grader.

Komplikationer

I de allra flesta fallen så ger inte svinkoppor några komplikationer och inga resttillstånd som ärr. Men i vissa sällsynta fall kan infektionen gå djupare och bli en cellulit eller ge njurproblem. Men detta är extremt sällsynt.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Xeroderma Pigmentosum – en ovanlig genetisk hudsjukdom

Allt om Xeroderma Pigmentosum Xeroderma Pigmentosum (XP) är en ovanlig,