Allt om Huvudlöss – Utredning, behandling och egenvård

2020-03-02
2 min läsning

Huvudlöss

Huvudlöss är mycket vanliga, speciellt ibland barn. Huvudlöss är små parasitiska djur som bor i hårbotten på människor. För att smitta så måste man komma när med någon som har huvudlöss. Barn kommer oftare nära varandra än vuxna och därför är det vanligare i denna gruppen. Huvudlöss är mycket små men man kan ibland se dem eller deras ägg med ögonen om man anstränger sig. Man kan själv behandla huvudlöss med luskam och lusmedel som går att köpa på apotek. Löss är inte farligt men det kliar och sprider sig lätt till andra, därför är det bra att behandla det omgående.

Lus på hårstrå Källa: Wikimedia commons

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss eller löss är ett litet djur som livnär sig på blod från människor. Lusen är 2-3 mm stor som vuxen och lägger ägg för att fortplanta sig. Huvudlöss lever enbart på hårbotten och tar sig dit genom klättra längs hårstrån. Lusen kan varken flyga eller hoppa och måste därför gå mellan olika människor när deras hår är nära varandra. Detta sker oftare hos barn men kan ockås ske hos vuxna i vissa situationer. 

Symtom

Huvudlöss märks främst genom att man får klåda på hårbotten. Ibland kan man se lite svart damm på kudden, men detta är ovanligt. 

Utredning

Man kan själv utreda huruvida man eller ens barn har huvudlöss. Detta görs med hjälp av en luskam, detta är en ljus kam som har täta kamhår. När man luskammar håret får de gärna vara fuktigt att tvättat med balsam. Detta föreklar kamningen och gör det svårare för lössen att hålla sig fast. Luskamningen ska göras systematiskt och hela håret ska gås igenom. Slå kammen mot ett vitt papper och se om du ser löss. Om du ser löss så har du satt diagnosen och kan inleda behandling.

Behandling

Man behöver inte hjälp av någon läkare för att behandla huvudlöss. Man kan köpa schampo och medel mot löss på apoteket. Fråga gärna någon som jobbar där om råd. Några exempel på lusmedel är Hedrin, NYDA och Linicin. Följ noggrant instruktionerna på paketet.

Daglig kammning är också en viktig del av behandlingen, när du inte längre ser löss kan du kamma var tredje dag i två veckor.

Det är mycket viktigt att behandla samtliga i hushållet om en person har fått huvdlöss då det är lätt att man smittar varandra och att man då inte blir av med huvudlössen. Man kan inte bli immun mot löss.

Man behöver inte tvätta alla kläder och lakan vid huvudlöss då de inte kan leva utanför huvudet under någon längre tid.

Undvika smitta

För att undvika spridning av huvudlöss så är det viktigt att noggrant gå igenom ens barns hår. Luskamma gärna innan terminsstarten och under de första veckorna av terminen. Var noga med att informera klassen om ditt barn har fått huvudlöss så att andra föräldrar kan kontrollera sina barn. Det är lätt att det blir utbrott av huvudlöss i dagis och skolklasser.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion