Hur diagnostiseras prostatacancer?

1 min läsning

Hur diagnostiseras prostatacancer?

Minus

En biopsi är när en liten bit vävnad avlägsnas från prostata och tittade på under ett mikroskop.

En biopsi är ett förfarande som kan användas för att diagnostisera prostatacancer. En biopsi är när en liten bit vävnad avlägsnas från prostata och tittade på under ett mikroskop för att se om det finns cancerceller.

En Gleason-poäng bestäms när biopsi ses under mikroskopet. Om det finns cancer, visar poängen hur sannolikt det är att sprida sig. Poängen varierar från 2 till 10. Ju lägre poäng desto mindre sannolikt är det att cancern kommer att sprida sig.

En biopsi är det viktigaste verktyget för att diagnostisera prostatacancer, men en läkare kan använda andra verktyg för att se till att biopsi görs på rätt ställe. Till exempel kan läkare använda en transrektal ultraljud, när en sond storleken på ett finger sätts in i ändtarmen och högenergiljudvågor (ultraljud) studsas från prostata för att skapa en bild av prostata som kallas ett sonogram. Läkare kan också använda magnetisk resonanstomografi (MR) för att styra biopsi.

Staging

Om prostatacancer diagnostiseras görs andra tester för att ta reda på om cancerceller har spridit sig inom prostata eller till andra delar av kroppen. Denna process kallas staging. Oavsett om cancer bara är i prostata, eller har spridit sig utanför prostata, bestämmer ditt stadium av prostatacancer . Steget av prostatacancer berättar för läkare vilken typ av behandling du behöver.

Senaste av Blog