Hur diagnostiseras och behandlas lungcancer?

2020-02-29
2 min läsning

Hur diagnostiseras och behandlas lungcancer?

Minusrelateradesidor

Personer med icke-småcellig lungcancer kan behandlas med kirurgi.

Typer av lungcancer

De två huvudtyperna av lungcancer är småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. Dessa kategorier hänvisar till hur cancercellerna ser ut under ett mikroskop. Icke-småcellig lungcancer är vanligare än småcellig lungcancer.

Om du har lungcancer (särskilt icke-småcellig lungcancer), kan din läkare köra testerför att ta reda på om du har en förändring i dina gener (genetisk mutation). Resultaten av dessa tester hjälper din läkare att veta vilka behandlingar som fungerar bäst för dig .

Staging

Om lungcancer diagnostiseras görs andra tester för att ta reda på hur långt det har spridit sig genom lungorna, lymfkörtlarna och resten av kroppen. Denna process kallas staging. Typ och stadium av lungcancer berättar för läkare vilken typ av behandling du behöver . För mer information, besök stadier av icke-småcellig lungcanceroch stadier av småcellig lungcancer.

Typer av behandling

Lungcancer behandlas på flera sätt, beroende på vilken typ av lungcancer och hur långt den har spridit sig. Personer med icke-småcellig lungcancer kan behandlas med kirurgi, kemoterapi, strålbehandling, målinriktad terapi eller en kombination av dessa behandlingar. Personer med småcellig lungcancer behandlas vanligtvis med strålbehandling och kemoterapi.

  • Kirurgi. En operation där läkare skär ut cancervävnad .
  • Kemoterapi. Använda speciella läkemedel för att krympa eller döda cancern . Läkemedlen kan vara piller du tar eller läkemedel som ges i dina ådror, eller ibland båda.
  • Strålningsterapi. Använda högenergistrålar (liknar röntgenstrålar) för att döda cancer .
  • Riktad terapi. Använda droger för att blockera tillväxten och spridningen av cancerceller . Läkemedlen kan vara piller du tar eller läkemedel som ges i dina ådror.

Läkare från olika specialiteter arbetar ofta tillsammans för att behandla lungcancer. Pulmonologer är läkare som är experter på lungsjukdomar. Kirurger är läkare som utför operationer. Thoraxkirurger specialiserar sig på bröst-, hjärt- och lungkirurgi. Medicinska onkologer är läkare som behandlar cancer med läkemedel. Strålningonkologer är läkare som behandlar cancer med strålning.

För mer information, besök Nationella Cancerinstitutetsexternaikonsida förlungcancer. Denna webbplats kan också hjälpa dig att hitta en läkare eller behandlingsanläggningsom fungerar i cancervård.

Kliniska prövningar

Extern ikon använder nya behandlingsalternativ för att se om de är säkra och effektiva. För mer information, besök National Cancer Institutes Clinical Trials sida. Om du har cancer, kanske du vill delta. Besök nedanstående webbplatser för att hitta en klinisk prövning.

  • Sök efter kliniska prövningar(National Cancer Institute)
  • ClinicalTrials.gov(National Institutes of Health)

Kompletterande och alternativ medicin

Kompletterande och alternativ medicin är läkemedel och hälsometoder som inte är vanliga cancerbehandlingar.

  • Kompletterande medicin används förutom standardbehandlingar. Exempel är akupunktur, kosttillskott, massage terapi, hypnos och meditation.
  • Alternativ medicin används istället för standardbehandlingar. Exempel är specialdieter, megadosvitaminer, örtberedningar, speciella te och magnetterapi.

Många typer av kompletterande och alternativ medicin har inte testats vetenskapligt och kanske inte är säkra. Tala med din läkare om risker och fördelar innan du påbörjar någon form av kompletterande eller alternativ medicin.

Vilken behandling är Rätt för mig?

Att välja den behandling som passar dig kan vara svårt. Tala med din cancerläkare om behandlingsalternativ för din typ och stadium av cancer. Din läkare kan förklara riskerna och fördelarna med varje behandling och deras biverkningar. Biverkningar är hur din kropp reagerar på droger eller andra behandlingar.

Ibland får folk en åsikt från mer än en cancerläkare. Detta kallas en ”andra åsikt”. Att få en andra åsiktkan hjälpa dig att välja den behandling som är rätt för dig.

Senaste av Blog

Don't Miss

Wilms tumör (njurcancer hos barn) – symtom, utredning och behandling

Allt om Wilms tumör Njurcancer hos barn Wilms tumör är